15 jaar YourCoach - 15 gratis workshops

COACHINGSTRAJECT

WAT KAN JE VERWACHTEN VAN EEN COACHTRAJECT?

Je hebt je al verdiept in wat coaching precies is, en voelt dat je gerichter stappen zal kunnen zetten met een coach aan je zij. Binnenkort ga je dus van start met een coach, maar hoe verloopt een coachingtraject? Wat staat er je te wachten? Na dit artikel ben je er he-le-maal klaar voor.

Stap 1 – De klik!

Elk coachingtraject start met een intakegesprek. Je legt uit wat je vraag is of waar je mee worstelt. Je maakt de coach duidelijk wat je graag met het traject wil bereiken of welke knopen je wil ontwarren. De coach legt zijn of haar specifieke werkwijze uit en wat je kan verwachten.

Coach en coachee tasten af of er een ‘klik’ is, dé basis voor een werkbare coachrelatie. Een intakegesprek is vaak korter dan een echt coachgesprek. Zo’n eerste gesprek kan telefonisch, schriftelijk of online verlopen.

Neem de tijd om de coach te vinden die bij je past.

Is de klik er niet? Voel je niet ontmoedigd. Elke coach heeft een eigen persoonlijkheid en aanpak. Neem voldoende tijd om de coach te vinden waar je echt een goed buikgevoel over hebt. Ook – en zéker – als je dringend nood hebt aan coaching.

Stap 2: Afspraken

Is er een klik, dan stel je met je coach – impliciet of expliciet – een coachcontract op. Er komen afspraken over de doelen, de manier van werken, het aantal afspraken, de kostprijs van het coachtraject, de ethische en deontologische grenzen van coaching enz.

Dit is een belangrijke fase, want goede afspraken zijn de basis van realistische verwachtingen en een garantie voor een geslaagd coachtraject. Als de verwachtingen niet overeenkomen met wat er uiteindelijk gebeurt, komt de vertrouwensrelatie in het gedrang.

Stap 3: Let the coaching begin

Klik gemaakt, afspraken vastgelegd? Jullie zijn helemaal klaar voor een reeks verdiepende coachsessies! De coach werkt aan verschillende gebieden of diept specifieke thema’s uit.

Elke coach verschilt, en dus ook coachingstijlen variëren. Veelal kennen beginnende coaches één methode en volgen ze een vaste procedure. Op die manier heeft niet elk coachgesprek een even grote impact.

Goede coaches beheersen verschillende manieren van coachen en zetten hun set aan coachvaardigheden volop in om te coachen op maat van jouw leer- en groeistijl. Ze werken doorheen het traject op meerdere lagen en volgen daarbij geen vaste procedure. Ze onderzoeken en werken rond wat je als coachee op dat moment werkelijk nodig hebt. Zo blijft ieder coachingsgesprek relevant en impactvol.

Tussen de sessies door werk je aan opdrachten die je zelf tijdens de verdiepende coachinggesprekken vastlegt, uiteraard met de nodige ondersteuning en uitdaging van de coach. Hoe beter je deze opdrachten doet, hoe doeltreffender het resultaat. Je gaat tijdens de coaching krachtige, spannende uitdagingen aan die onherroepelijk verandering in gang zetten. Een plan maken, iemand contacteren, een dagboek bijhouden, met een bepaalde frequentie trainen, enz.

Coaching combineert praten en dóén.
De coach zoekt naar de aanpak met de meeste impact voor elke coachee.

De manier waarop de opdrachten verlopen, dienen als basis voor volgende gesprekken. Wat ging er al goed, wat lukte minder of niet? Wat zegt dat over jou, hoe beantwoordt dat jouw vraag, wat kom je te weten over je groeimogelijkheden?

Stap 4: Evaluatie en nazorg

Tussentijds en op het einde van het coachingtraject evalueer je samen met je coach hoe het loopt. Welke resultaten zijn er, en hoe kunnen jullie het coachtraject bijsturen? Misschien besluiten jullie om het coachingtraject te verlengen. Rond hetzelfde, of misschien rond een nieuwe doelstelling.

Uiteindelijk, wanneer het coachtraject is afgerond, blikken coach en coachee terug. Jullie vieren successen en nemen afscheid van elkaar. Je gaat nu alleen op pad, met een rugzak vol inzichten en tools.

Afhankelijk van de afspraken die je maakt, kan je ook na je traject nog met vragen terecht bij je coach.
 

Is coaching iets voor jou?

Achterhaal het met ons artikel 'Is coaching nuttig voor mij, of net niet?' of neem vrijblijvend contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Is coaching nuttig voor mij, of net niet? Contacteer ons