Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

HARTCOHERENTIE

TRAIN HET HART EN CREËER INNERLIJKE RUST

Hartcoherentie

Hartcoherentie is een wetenschappelijke methode waarbij je via een eenvoudige en doeltreffende ademhalingstechniek rechtstreeks jouw hartritme kan beïnvloeden. Dat is bijzonder krachtig, want ons hart gaat soms wild tekeer en dat leidt tot allerlei fysieke, mentale en emotionele verstoringen.

Hartcoherentie brengt het (fysieke én emotionele) hart terug in balans met het brein. Het is een uitstekende techniek om je gezondheid en vitaliteit te verhogen, stress te reduceren en innerlijke rust te ervaren.

Geen wonder dus dat wereldwijd duizenden coaches het standaard gebruiken als aanvulling voor hun coachgesprekken. In een tiental minuten tijd kan je jezelf (bijvoorbeeld als voorbereiding voor je sessie) of je coachee in een andere toestand brengen, met meer rust en energie. Daar vloeien andere soorten sessies uit voort, met meer diepgang en impact. De techniek is ook uitstekend als huiswerk in thematieken zoals stress, onrust, onzekerheid, angst, conflicten en gezondheidsproblemen.

Hartcoherentie steunt op een stevig wetenschappelijk fundament, en tegelijk is het boven alles een praktijk. Daarom hanteren wij een ervaringsgerichte aanpak. Vertrekkende van een helder theoretisch kader – zoals specifieke kennis over ons stresssysteem en de samenwerking tussen het brein en het lichaam – oefenen we in een veilige setting meerdere technieken in. Door ze zelf te ervaren, kan je ook goed inschatten wat de impact en waarde ervan is. Daarna kan jij ze zelf inzetten in jouw coachpraktijk.

Tijdens de opleiding maken we gebruik van de officiële Biofeedbackapparatuur, die jouw lichaamssignalen meet en interpreteert. We laten je ervaren hoe jouw emoties je hartcoherentie beïnvloeden en hoe je zelf kan aansturen.

 • Het stressmechanisme: wat doet stress met ons lichaam en brein. Invloed van stress op ons denken, emoties en functioneren.
 • Ons oersysteem in acie: uitleg over een complex stressmechanisme op begrijpbare wijze via het dijkeffect.
 • De wetenschap van hartcoherentie: wat is het en waarom is het zo belangrijk.
 • Impact van hartcoherentie: de weg naar innerlijke veiligheid.
 • Ademhaling en ademhalingstechniek: praktische oefeningen om de focus-ademhaling te trainen.
 • Techniek leren hoe je je hart kunt gebruiken voor het verbeteren van jouw stressweerstand, emotioneel welzijn, mentale fitheid en gezondheid.
 • Invloed van de ademhaling op het zenuwstelsel – oefeningen met biofeedback.

Jouw onthaasting door de thuisopdracht tussen de twee opleidingsdagen. Dit geeft je de mogelijkheid om de informatie én de verschillende technieken te integreren in jouw dagelijkse activiteiten als coach.

 • Bespreking van de thuisopdracht – hoe verliep de onthaastingsperiode.
 • Versterking van hartcoherentie door emoties: we gaan dieper in op het effect van emoties. Je maakt kennis met het energielandschap en leert hoe emoties effect hebben op jouw fysiologie, gevoel, denken, waarnemen en gedrag.
 • Je leert de Quick Coherence techniek waarmee je de shift kunt maken naar energie gevende emoties. Ook hier maken we gebruik van biofeedback apparatuur om de effecten te illustreren.
 • Hartcoherentie in jouw dagdagelijkse praktijk als coach: hoe breng je jezelf mentaal en emotioneel in een betere conditie?
  Samenvatting van de verschillende technieken die je op elke plek en elke situatie kunt gebruiken.

Tijdens de opleiding maken we gebruik van een modern biofeedback systeem tijdens de oefeningen. Met biofeedbackapparatuur leer je invloed op het autonome zenuwstelsel uit te oefenen.

Voor iedereen die werkt met mensen die stress ervaren. Deze opleiding is een bijkomende specialisatie voor bijvoorbeeld coaches en loopbaanbegeleiders, HR-Managers en persooneelsverantwoordelijken, vertrouwenspersonen, leidinggevenden, preventieadviseurs, vakbondsafgevaardigden, dokters en therapeuten en andere professionals uit de zorg- en welzijnssector.

Bij de opleiding hoort ook een certificatie. Tussen de twee opleidingsdagen dien je de geziene technieken te integreren in een thuisopdracht.

Het certificaat geeft je de nodige tools en handvaten om hartcoherentie in je praktijk of organisatie toe te passen.

Loft 26, Sint-Salvatorstraat 18 / 104, 9000 Gent

De Opleiding Hartcoherentie gaat door in Loft 26, onze eigen zaal in de vernieuwde Gentse Dokken. In een heldere en luxueuze ruimte vind je alle voorzieningen voor een aangename en memorabele opleiding, inclusief verse lunch en heerlijke koffie of thee.

Duur

De opleiding omvat 2 dagen (inclusief certificatie).
De deuren gaan open om 9u en de opleiding start om 9u30. Einde is om 16u30.

Selecteer een startdatum/reeks:

Volgende stap

Wat kan je na deze opleiding?

 • Je hebt kennis over de fysiologie van stress en veerkracht en de effecten daarvan op het hartritme;
 • Je hebt inzicht in de effecten van ademhaling en emotie op hartritmevariabiliteit en bezit technieken om dit te verbeteren;
 • Je hebt inzicht in je eigen hartritmevariabiliteit en kent mogelijkheden om dit met oefeningen te verbeteren;
 • Je kent het belang van de totaalbenadering van hartcoherentie: een benadering gericht op fysiologische, cognitieve, emotionele en gedragsmatige aspecten;
 • Je hebt zelf meer plezier en voldoening in je job en je leven, meer energie en vitaliteit, meer emotionele balans, minder stress en een betere concentratie;
 • Je bezit als coach een zorgaanbod voor je klanten met stressgerelateerde klachten.