Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

ROUTINES EN GEWOONTES

TRAIN JEZELF OM BETER TE LEVEN EN WERKEN

Gewoontes zijn als rotsen in de stroom van het leven

Het zijn niet enkel onze grote beslissingen die ons leven vormen. Meer zelfs, het zijn de kleine dagelijkse handelingen en keuzes die ons onherroepelijk in een bepaalde richting stuwen.

Gewoontes zijn als rotsen die je in de bedding van de stroom van je leven legt. Hoe meer en hoe consistenter je ze legt, hoe beter je kan omgaan met de onvermijdelijke overstromingen en droogtes.

We are what we repeatedly do. Excellence, then is not an act, but a habit.
– Aristoteles

Wanneer het leven heftig of onvoorspelbaar is, keren we terug naar mindere gewoontes. Zoals een steen wordt meegesleurd door een krachtige stroomversnelling. Je hebt ruzie met een collega of je partner, en begint weer te roken. Je gaat op vakantie, verwent jezelf met vettig eten en veel alcohol – en wanneer je terugkomt lukt het niet terug te keren naar gezond leven. Je checkt je mail maar 2 keer per dag, maar je worstelt met een lastig project en plots merk je dat je afleiding zoekt in je inbox.

Hoe consistenter en duurzamer je gewoontes, hoe groter de impact. In de kleine verschillen schuilt een gigantische sprong.

  • Voorbeeld 1
    Karel staat elke dag net op tijd op om snel te douchen en zich zonder ontbijt naar het werk te reppen. Hij drinkt 4 Cola’s en eet over de middag een wit broodje met mayonnaise. Hij kijkt voortdurend op zijn telefoon en naar zijn emails.
  • Voorbeeld 2
    Maarten staat elke dag om 6u30 op, doet oefeningen en mediteert. Hij ontbijt rustig en gezond, en komt op tijd toe. Hij drinkt overdag water en eet salade. Hij plant zijn werk in en kijkt maar 3 keer per dag naar zijn emails of telefoon.

Gewoontes worden onderschat, omdat je het verschil nu niet kan voelen. Ze werken op lange termijn. Op korte termijn maakt het weinig verschil, maar als je het optelt begint het ongelofelijk door te wegen. Zoals een bowlingbal die in het begin 1 cm afwijkt, op het einde in de goot belandt. Stel je voor dat de baan kilometers lang is, zoals ons leven…

Een financieel voorbeeld. Stel dat je elke maand €200 opzij legt. Dat prikt misschien een beetje, maar na een tijdje zal je het verschil niet meer voelen. Maar op 10 jaar is dat €48.000! Voeg daar interest aan toe, en je krijgt een gigantisch bedrag: €2400 per jaar toevoegen aan dezelfde rekening die interest ontvangt aan een rentevoet van 4%, komt op 20 jaar uit op een bedrag van bijna €75.000.

Zelf een ochtendroutine opbouwen?

Goede routines zijn de basis van elke vorm van succes, en geluk. Van sport over werken tot relaties.

Vooral Ochtendroutines geven structuur aan rust aan je dagen. Je krijgt meer gedaan, hebt meer energie, bent trots op jezelf… Er zijn allerlei manieren waarop je een ochtendroutine kan invullen. Volg dit gratis webinar van Benjamin om er meer over te weten te komen.

Gewoontes maken grote bergen behapbaar

Benjamin schreef zijn boek, ‘Coachen zonder Blabla‘ dankzij de kracht van gewoontes. (Bijna) elke ochtend staat hij rond 5u op, doet zijn ochtendritueel en werkt 30 tot 45 minuten aan het lastigste project van dat moment. 2 jaar lang was dat zijn boek. Elke ochtend, voor iedereen wakker was, werkte hij aan één klein stukje van zijn boek. Zonder die ochtendsessies was het niet gelukt, want het bleek moeilijk om er tijdens de werkuren aan te werken – afspraken, afleiding en de druk om ‘productief’ te zijn liepen in de weg.

Welk groot project zou jij kunnen realiseren met 30′ werk per dag?

Gewoontes zijn bijzonder moeilijk te veranderen, en vol te houden!

En ze zijn een stuk moeilijker om te veranderen dan je zou denken. Het vraagt een periode aandacht en doorzetting om een gewoonte tot iets normaals te maken. Veel mensen veranderen wel even van levensstijl, bijvoorbeeld door een maand niet te drinken of op dieet te gaan, maar hervallen.

Het valt wel mee om eens 30 dagen geen alcohol te drinken, of om een week lang vroeg op te staan. Maar om het jarenlang te doen, zonder te hervallen, dat is lastig. Het vraagt een voortdurend vernieuwd commitment. Wat vaak gebeurt is dat we vol goede moed beginnen, het lukt, we voelen het effect, en dan vergeten we het verder te zetten. Het verliest zijn glans. Er komen kleine barstjes in, je laat eens een steekje vallen – en dat is niet erg. Voor je het weet is het steekje dat je laat vallen het nieuwe gewoon, en laat je er nog eentje vallen – tot er niks meer overblijft.

Hoe doe je het lukken?

Wat NIET lukt, is het op wilskracht doen. Hoe groot je voornemen ook is, er komt een dag waarop het ‘op’ is. Een duurzame gewoonte is iets waarover geen onderhandeling bestaat. Je doet het, ongeacht de omstandigheden. Het is ‘non-negotiable’.

Benjamin zet bijvoorbeeld elke dag het water in de douche op koud. Daar heeft hij zelden zin in. Allerlei stemmetjes vragen, smeken, raden hem aan het vandaag eens niet te doen: ‘Je bent ziekjes, je hebt niet genoeg geslapen, is dat echt wel zo gezond?’. Hij doet een ‘mental override’: niet luisteren naar de stemmetjes, en met het lichaam de knop omdraaien. Eens het koude water over hem stroomt, is hij telkens blij dat hij het gedaan heeft.

En als bonus: hoe vaker je dit soort ‘mental override’ doet, hoe meer je je stemmetjes kweekt. Ze leren dat je niet zal luisteren, ze lijken af te zwakken. Daardoor groeit je zekerheid en je zelfvertrouwen. Je wordt trots op jezelf dat je jezelf kan overwinnen – en daardoor overwin je ook andere zaken gemakkelijker.

Een goede gewoonte vertrekt vanuit een andere identiteit. Je wil een bepaalde persoon zijn, en daar horen bepaalde gewoontes bij. Een gezonde professional bijvoorbeeld. Die verzorgt zijn lichaam en vitaliteit zodat hij optimale aandacht en energie heeft. Daarbij horen voeding, slaap, beweging en rust.

De beste manier is om één ding tegelijk te veranderen. Houd je dit lang genoeg vol, dan wordt dit het nieuwe normaal. Je lichaam went eraan. Dan begin je aan het volgende. Het lijkt lang, maar na enkele gewoontes
merk je dat het ene het andere meesleurt.

Te weinig slaap zorgt ervoor dat hormonen vrijkomen die je meer zin geven in snoep en vettig eten. Beweging geeft je meer energie, en zin om gezonder te eten. Minder naar je smartphone kijken geeft je meer focus om andere zaken te doen, waardoor je productiever wordt, je voelt je beter over jezelf, en daardoor voel je minder nood om te compenseren met andere ongezonde gewoontes.

Benieuwd naar de ochtendrituelen van succesvolle mensen?

Hier geeft Benjamin Ball, hoofdtrainer van de coachopleiding Integrale Coaching, een aantal voorbeelden van bekende mensen.

Lijst met goede gewoontes

Hier zijn een aantal gewoontes van anderen:

Vroeg opstaan (Jocko Willinck – 4u30 club)
De dag beginnen met een glas lauw water + halve citroen + grof zeezout
Yoga
Mediteren
Ademhalingsoefeningen (bv. hartcoherentie, 3×10′ per dag – Wim Hof)
Beweging – joggen, pompen, buikspieren, een wandeling…
Dankbaarheid uiten en voelen
Een dagboek bijhouden
Een bepaalde hoeveelheid tijd lezen (20′ bijvoorbeeld)
Het lastigste werk eerst doen (Eat that frog)

Je kleren ’s avonds klaarleggen
Je todo-lijst voor de volgende dag ’s avonds maken
Voor het slapen geen blauw licht meer
Een avondmeditatie

Vasten (Intermittent fasting)
Geen koffie na 14u
Eerder vetten dan suikers
1,5l water per dag
15′ per dag lichte beweging

’s Morgens het denkwerk, ’s middags meetings (omdat je ’s morgens meer concentratie en wilskracht hebt)
Maar 2 keer per dag mail checken
‘Hallo’ zeggen en oogcontact maken wanneer je binnenkomt
Telefoon op vliegtuigmodus tijdens het werk
5 minute of rechtstaande meetings
Elke week spreken met je collega’s of teamleden
Het verslag van een meeting onmiddellijk maken
Een half uur vroeger toekomen om rustig te kunnen werken
Met de fiets van en naar het werk

Complimenten geven aan je partner, vrienden, kinderen…
Vragen stellen eerder dan je mening geven
Elke week een berichtje aan je lievelingsmensen
Quality time inplannen
Samen eten met de familie zonder telefoons

 

OEFENING – Verander 1 gewoonte

Welke van bovenstaande lijst (of nog iets anders) zal jij binnenbrengen in je leven? De beste manier om dat te doen is dat het NON-NEGOTIABLE wordt. Het is geen vraag meer of je het doet, je doet het gewoon. Hoe minder onderhandeling er is, hoe makkelijker om vol te houden. Voor veel mensen is het makkelijker om helemaal geen koffie, suiker of alcohol meer tot zich te nemen dan om de hoeveelheid te beperken.

Kies 1 gewoonte en verander enkel deze voor minstens 30 dagen. Maak het héél specifiek en
meetbaar!

Zeg niet: ‘Minder naar mijn telefoon kijken’ maar wel ‘Maximaal 15′ per dag op Instagram en
Facebook zitten.’

Zeg niet: ‘Meer sporten’ maar wel ‘Minstens 3 keer per week minimaal 1′ sporten’

De DOSIS is ESSENTIEEL! Maak het klein genoeg zodat je het zelfs op je slechtste dag nog kan doen. Zo ben je zeker dat je consistent zal zijn. En maak het groot genoeg zodat het impact heeft, en je voldoening kan geven. Het hangt ook af van vanwaar je komt.

Als je elke dag meerdere keren suiker en vettig eet, is het teveel om te zeggen ‘Nooit meer
suiker of vettig eten’. Het is te weinig om te zeggen ‘Eén keer per week Cola Zero ipv Cola’.

Als je nooit sport, is het teveel om te zeggen: ‘5 keer per week 2 uren trainen.’ Het is te
weinig om te zeggen: ‘1 minuut per week ter plekke joggen’.

Het is voor iedereen anders natuurlijk. Hier moet je jezelf leren kennen.

Hoe meer ervaring en succes je hebt bij het veranderen van gewoontes, hoe groter die ‘spier’
wordt en hoe uitdagender en groter zaken je aanpakt.

Vertel het aan iemand in je buurt, wiens mening je waardeert.

Schrijf het in het groot op een blad en hang het op waar je het elke dag ziet.

Verander niet meer dan één gewoonte tegelijk. Eén is meer dan genoeg, als je het vanaf nu volhoudt. Stel je even voor hoe anders je leven er binnen enkele jaren zal uitzien als je dit jaar 12 dingen verandert…?

Veel succes!

Meer routines van succesvolle mensen

‘Tools of Titans’ of ‘Tribe of Mentors’ van Timothy Ferriss

Hier vind je een samenvatting van Tools of Titans:

‘The Miracle Morning’ van Hal Elrod

Deze video geeft je een samenvatting van het boek:

‘Own the Day, Own your Life’ van Aubrey Marcus

Hier geeft Marcus de essentie van het eerste hoofdstuk van zijn boek mee, over de ochtendroutine.

‘The Power of Habit’ van Charles Duhigg

Hier legt hij uit hoe je stopt met elke dag dat koekje te eten:

Wil jij een ochtendroutine opbouwen?

Wij ontvangen je graag voor een eerste intakegesprek.

Contacteer ons