Coachen zonder blabla – Benjamin Ball

september 25th, 2020

Wees creatief in je coachgesprekken, introduceer metaforen, focus op werkvormen en maak vooral van elk gesprek een krachtige ervaring om diep ingesleten patronen naar boven te halen en in beweging te zetten‘, klonk het vanuit Loft 26 tijdens de september editie van ons Coachcafé. Die ging door op donderdagavond 24 september 2020.

We ontvingen trainer, coach en auteur Benjamin Ball tijdens ons coachcafé. Een 20-tal mensen was er in den lijve bij, en nog eens zoveel volgden online mee.

Benjamin bracht een interactieve workshop rond zijn boek ‘Coachen zonder blabla’. Trouw aan de titel was het geen eenrichtingsverkeer, en gingen de deelnemers na een bondige uitleg en wat demonstraties zelf aan de slag met creatieve werkvormen.

Sfeerbeelden

Je vindt het album op Facebook.

Hier zie je Benjamin aan het werk:

Over Coachen zonder blabla

Lees de rest van dit artikel »

Voice Dialogue – Marijke Leys

juni 30th, 2020

Op donderdagavond 25 juli 2020 ontvingen we Marijke Leys van het Voice Dialogue Instituut in ons online coachcafé. Ze sprak over hoe we via het leren kennen van onze ‘ikken’ makkelijker kwetsbaar én krachtig kunnen worden.

Hier een aantal interessante stukken uit haar workshop:

Wat is Voice Dialogue?

You are not one, but many.
Hal en Sidra Stone

In de jaren ‘70 ontwikkelden 2 Amerikaanse psychologen, Hal en Sidra Stone, de Voice Dialogue methode. De methode heeft haar wortels in het Jungiaanse gedachtengoed, maar je vindt ook aspecten terug van Psychodrama, Transactionele Analyse, Gestalt , Psychosynthese, Client Centered Therapie en Mindfulness. Ook het delenwerk van NLP en opstellingen werken op gelijkaardige manieren.

De Voice Dialogue-methode gaat er van uit dat elke persoonlijkheid bestaat meerdere ikken, of subpersonen. Zo zijn er de plichtsbewuste werker, de innerlijke criticus, de pleaser, de avonturier, de bon vivant, de rebel, de angstige conformist…

Onze ikken tonen zich overal. In dagdagelijkse zinnen als: ‘Ik twijfel’ bijvoorbeeld. Eén ik wil 1, een andere ik wil B. Of: ‘Ik was mezelf niet’ – welke ik is dan ‘jezelf’ en welke zat even aan het stuur? Of: ‘Ik ben zo labiel’ – misschien wisselen bepaalde stukken constant af aan het stuur die elk een andere richting uitwillen

> Welke zijn jouw voornaamste delen?

De opbouw van je verzameling ikken komt voor een stuk via genetisch materiaal en wat je hebt meegekregen en ontwikkeld. Als kind ontwikkelt iedereen subpersonen om geaccepteerd te worden, gezien te voelen… Daardoor ontwikkel je ook het ene meer dan het andere. Dat is niet te vermijden, en het is ook OK. Zo leer je jezelf beschermen en neerzetten. Het maakt ook wie we later zijn, met alles erop en eraan.

Al die subpersonen zitten allemaal samen op de bus, en bepaalde ikken zit daar vaker aan het stuur dan andere. Anders gezegd: sommige ikken komen op een manifeste manier in ons leven aan bod, andere ikken maken ook deel uit van onze persoonlijkheid maar spelen nauwelijks of geen rol.

> Welke delen van jezelf wil je voornamer maken – dus welke ikken wil je graag meer aan het stuur van je bus?

Een van de zwaargewichten op menig bus is de Innerlijke Criticus. Deze ontstaat op jonge leeftijd. Iemand die impliciet/expliciet commentaar had op jou wordt verinnerlijkt tot een stem die je met allerlei lastige boodschappen bombardeert en die tot veel psychisch lijden leidt. De favoriete bezigheid van een Innerlijke Criticus is vergelijken, en dan liefst met de top. Zij die schitteren, het goed doen, juist eten en leven…. Hij of zij praat met een zeer grote authoriteit. Een klant die spreekt vanuit zijn Innerlijke Criticus zegt: ‘Ik kan dat niet. Ik ben dom. Die ander is beter.’

Hier nog wat achtergrondinformatie:

Wat gebeurt er in een Voice Dialogue sessie?

Voice Dialogue betekent letterlijk ‘dialogeren met stemmen’. In zo’n sessie geef je stem aan die verschillende ikken. Je kan dan de positieve intentie ervan onderzoeken, een onderhandeling starten, onderzoeken hoe en waar de subpersoon ontstaan is, op zoek gaan naar een ik die beter past bij de uitdaging die je klant heeft…

Vaak werk je met verschillende stoelen: per ik een andere stoel, zodat je helder het onderscheid kan blijven maken. Je merkt dat ook de lichaamstaal en stem verandert, alsof het deel een geheel wordt en je enkel nog als die subpersoon spreekt.

Hoe beter we al onze ikken leren kennen, hoe meer zicht we krijgen op ons functioneren en hoe meer mogelijkheid om op andere manieren om te gaan met het leven en de situaties waar we mee te maken krijgen.

Bij Voice Dialogue leer je om vanuit het “midden” verschillende stukken in te zetten. Door dit dynamische proces kunnen we afstappen van automatismen en wordt ons leven niet langer geleid door de ikken. We komen tot bewuste keuzes.

Meer weten over Voice Dialogue?

Je leest meer op de website van het Vlaamse Voice Dialogue Instituut, en op de site van Voice Dialogue International.

Boeken

Handboek coachen met Voice Dialogue – Budde en Brugman
Ik en mijn Ikken – Budde, Collewijn en Brugman
Oog in oog met kwetsbaarheid – Marijke Leys
De innerlijke criticus ontmaskers – Hal en Sidra Stone

Levenslessen uit Poker

mei 29th, 2020

De laatste tijd ben ik gebeten door Poker (de No Limit Texas Holdem’ versie natuurlijk). Zoals gewoonlijk als ik me ergens in verdiep, moet het niet enkel entertainend maar ook NUTTIG zijn. Rijk zal ik er niet van worden, zoveel is zeker 🙂

Maar het is wel verrijkend, als je op de processen let die naar boven komen. Wat me vooral boeit aan het spel is dat het, net zoals in het échte leven, onvoorspelbaarheid combineert met techniek en persoonlijkheid. Er zijn bijzonder veel parallellen te trekken met hoe we ons leven aanpakken: hoe we omgaan met onzekerheid, groot of klein spelen, hoe je geluk afdwingt, meespelen of aan de zijlijn blijven staan…

Zoveel zelfs, dat ik mijn pokerspelletjes ondertussen beschouw als een training in het leven (handig he). Ik observeer mijzelf tijdens het spelen, en werk bewust aan mijn instinctieve reacties.

Waarom Poker? Het is uitdagend, emotioneel en vol adrenaline. Het brengt mij naar de grens van mijn durf en confronteert me hardhandig en meetbaar (=blut) met mijn beperkingen.

Ik merkte dat bepaalde spelers altijd wonnen, en ik niet. Hoe deden ze dat, wat was er anders? Bleek dat het niet aan de kaarten of aan geluk ligt – integendeel.

Aan wat dan wel?

Lees de rest van dit artikel »

Verhoog je Mannenkracht

mei 15th, 2020

Op donderdag 14 mei kregen we 2 illustere Nederlanders bij ons op bezoek op het Online CoachCafé William Wilson en Pieter Ruigewaard. Ze zijn verbonden aan de School voor Relaties en kwamen spreken over Mannenkracht. Een 20-tal mannen (en 3 vrouwen) woonden het bij.

WW en PR

Over mannenkracht

Waarom zou je hier als man in geïnteresseerd zijn?

Veel mannen hebben een moelijke relatie met andere mannen.

Zo is er de moederszoon, een jongen die meer contact had met vrouwen in zijn jeugd (en een fysiek of emotioneel afwezige vader.) en die daardoor mannen onbewust een beetje op een afstand houdt. Of die in competitie gaat met andere mannen, waardoor hij niet openstaat voor steun en broederschap.

Daarom startten William en Pieter 16 jaar geleden een mannengroep, waar ze nu nog steeds inzitten. Die groep zat trouwens binnen de 2 maanden vol – er is dus nood bij mannen om uit te wisselen met andere mannen over wat hen bezighoudt.

De waarde van een mannengroep, een ‘brotherhood’ ligt niet in het stoere praatje, maar in de zaken die je niet zo gemakkelijk laat zien. Daarvoor is veiligheid nodig: het eerste dat een man zich in een groep afvraagt is: ‘Is het hier veilig?’ Pas dan kan er kwetsbaarheid en diepgang ontstaan.

Het resultaat? Je voelt je als man gesteund in alles dat in je leven speelt. Je krijgt meer inzicht in vragen als: ‘Wat gebeurt hier nu? Wat zie ik niet van mezelf?’ Als je Bullshit verkoopt zullen ze zich ook niet inhouden. Je krijgt vanuit pure liefde een onverbiddelijke spiegel voorgehouden. Dat vraagt wel wat tijd om op te bouwen in een groep, dat gebeurt niet vanaf de eerste sessie.

Op belangrijke momenten in het leven (geboorte, dood, faillissement, ziekte…) hebben mannen mannen nodig. En vrouwen vrouwen. De steun van een broeder is anders dan die van een zuster – hoe begripvol ze ook is.

Het valt op dat het toch anders is wanneer er wel of niet een vrouw bij is. Vaak hangt dat samen met wat schrik voor de kritische ogen, het oordeel van de ‘Moeder’ die vrouwen dan voorstellen. Onder mannen kan er gelijkheid, rust en acceptatie komen.

Over relaties

Een stuk over man zijn in relaties:

Wat is mannenkracht?

Een man die staat voor zijn waarde en die tegelijk receptief kan zijn. Sensitief om te voelen wat er in de interactie met anderen gebeurt. Vermogen tot zelfreflectie over gevolgen en wat hij anders kan doen. Het gaat dus niet enkel over power en kracht, maar ook over de moed om kwetsbaar te durven zijn.

Samengevat: stevigheid in het bekken en tegelijk de kwaliteit van het hart voelen.

De typische mannelijke of yang-energie komt uit het bekken. Naar buiten gaan, competitie, boosheid, seksuele opwinding. De vrouwelijke energie, of yin, zit in het hart. Rekening houden, compassie, zorgen voor, zachtheid.

Vrouwen vallen trouwens harder op mannen die rijp zijn in bekken én in het hart.

Als man (en als vrouw) ga je op zoek naar een balans tussen die twee energieën. Veel mannen zijn ofwel teveel uit het bekken (Macho) of teveel uit het hart (Wacho, een watje). Dat heeft allerlei effecten op je relaties, met andere mannen en met partners (vrouwelijk of niet).

Hoe werk je aan je mannenkracht?

Het hangt samen met de relaties die je had met je vader en je moeder.

Aan moederskant hebben we vaak waardering gemist, gezien worden in plaats van te zorgen voor. En bij de vader hebben we steun gemist, en een voorbeeld van hoe het nu is om man te zijn. Iemand die staat en zegt: ‘Zo doe ik het.’

Je boosheid leren uiten

Vaak hebben we als man opgekropte boosheid. Dingen die we niet durven zeggen. Dat is bekkenenergie die niet kan stromen. Boosheid is een contactemotie, het kan iets helder maken. Daarom kan functionele boosheid zaken uitklaren en in beweging zetten die stagneren. En het lucht op het te mogen uiten.

Zelfreflectie-Oefening

Schrijf op een blad

Welke mannen zijn voor jou belangrijk geweest?
Door wie heb je je laten voeden?

En wat heb jij gedaan om van hem te leren/aan te nemen
Bv. Eerst vertrouwen geven.

Lees ook eens het verslag van het coachcafé met Bart De Koninck over mannen én vrouwen, die vanuit een andere invalshoek heel gelijkaardige conclusies trok.

Boekentips over mannen en relaties

David Deida – De kracht van echte mannen
Esther Perel – Erotische Intelligentie
Willem Poppeliers – Sexual grounding
Patricia Van Lingen – Relateren kan je leren

‘Supervisie voor Coaches’ – met Leen Lambrechts

april 28th, 2020

Op donderdagavond 23 april 2020 mochten we coachcoryfee Leen Lambrechts, een van de meest ervaren coaches in Vlaanderen en omstreken, ontvangen in ons online coachcafé. Dat deden we online, in ZOOM. En het ging best vlot!

Dat zag er dan zo uit:

Over supervisie voor coaches

Niet alle coachgesprekken gaan even goed – dat is bij alle coaches zo. Maar we hebben – als helpers – de neiging om dat voor ons te houden. Vaak hangt er ook wat schaamte aan vast. Je wil toch niet de indruk geven dat je je werk niet goed doet! Je beschermt jezelf tegen gezichtsverlies, het gevoel van falen… Daardoor verandert er ook niks, blijven je blinde vlekken blind, en blijft ook je impact op je klanten op hetzelfde niveau.

Leen vertelde ons over wat supervisie inhoudt, en wat de grote meerwaarde – noodzaak zelfs – ervan is voor coaches. Aan de hand van korte theorie en een demonstratievideo konden we zelf aan de slag met onze superviserende reflectievermogens.

Wat is supervisie?

POLL – Wat is voor jou supervisie?

Duid voor jezelf aan wat voor jou supervisie inhoudt.

 Feedback krijgen over een gevoerd gesprek (na een observatie)
 Een casus bespreken met een expert coach en hiervan leren
 Een evenwaardige dialoog over mijn professionele coach praktijk
 Reflecteren over ethische vraagstukken
 Twijfels omtrent de eigen aanpak kunnen doorspreken
 Advies krijgen over hoe het nog anders kan

Het belangrijkste dat Reflectieve Supervisie NIET is, is feedback op competentie op een gesprek. Het is eerder een casus bespreken en hiervan leren.

Drivers

Leen besprak de invloed van de Drivers op onze coachgesprekken. Dit zijn oude patronen die ons gedrag aan sturen en impact hebben op ons tijdens coachgesprekken.

Lees eens de verschillende Drivers en beslis dan welke jij het meeste herkent in jouw coachpraktijk:

Wees Lief

Willen geliefd zijn, streven naar harmonie, zijn goede team players, betrekken anderen, nemen snel spanningen waar, zien snel problemen, praten soms naar de mond, hebben moeite met geven van feedback of uitdagen van anderen.

Doe je best

Enthousiast, zeer betrokken in vele activiteiten, starten graag dingen op, afwerken en volhouden is lastiger, snel verleid door nieuwe uitdagingen.

Wees sterk

Blijven kalm in moeilijke situaties, houden van uitdagingen, crisissen, hoge werkdruk, willen controle houden en kunnen doorwerken, moeilijk om hulp te vragen, staan niet (lang) stil bij gevoelens, geven liever geen fouten toe.

Haast je

Wil veel gedaan krijgen en dit lukt ook, houden van deadlines, vinden snelle oplossingen, willen instant antwoorden.

Wees perfect

Je wil dingen ‘goed’ doen, accuraat zijn, zet hoge standaarden, mist soms deadlines omdat je het goed wil doen, deadlines zijn lastig, zeer kritisch, wil niet falen, verliezen vertrouwen in anderen als deze steeds opnieuw fouten maken.

OPDRACHT – Welke zijn jouw 2 sterkste?
Hoe toont zich dat in jouw coachings?

Ik heb van nature een stevige Wees Perfect en Haast je. Dat uit zich in het feit dat ik al van de eerste sessie resultaat wil. Bij mensen met veel twijfel of lage energie voel ik soms dat ik wat ongedurig word en te weinig ruimte laat om de mensen te laten zijn en voelen. Ik merk dat ik na sessies kwaad ben op mezelf wanneer ik besef dat ik dingen laten liggen heb. Want ik moet er alles uithalen, ik mag geen kans missen!

Benjamin

Hoe zit dat bij jou?

TIP – Als je zegt: ‘Ik heb daar allemaal geen last van’ – dan heb je waarschijnlijk een overontwikkelde ‘Wees Sterk’ 😉

Lenzen voor Supervisie

We leerden ook over verschillende lenzen waarlangs je naar een coachgesprek kan kijken.

Lens 1 – De coachee en zijn context
Lens 2 – Interventies van de coach
Lens 3 – De relatie tussen coach en coachee
Lens 4 – De coach als mens

Bekijk hier de korte uitleg van Leen over de lenzen.

OPDRACHT. Neem er eens een gesprek bij dat jij onlangs voerde. Beschrijf wat je bijblijft van dat gesprek, langs deze 4 Lenzen.

Aan de slag met Supervisie?

Bedankt Leen voor je ervaring en wijze rust! Wij staan helemaal achter je initiatief om coaches op een georganiseerde basis de mogelijkheid tot individuele en groepssupervisie te bieden.

Zo kunnen we als coach steeds beter onze klanten van dienst zijn, en het coachberoep algemeen naar een hoger niveau tillen.

Je kan individueel aan de slag met Leen door hier een Intakegesprek in te boeken. Vermeld gerust dat je via yourcoach komt, dan weet Leen dat ook weer.

Doe je het liever in groep? We hebben samen met Leen een speciale groepssupervisie gemaakt, enkel voor yourcoach. Je komt 6 keer samen (online, 2,5u en 2 cases per sessie). Maximaal 6 mensen kunnen instappen. Wil je meer weten? Mail ons op info@yourcoach.be en dan bespreken we met jou de mogelijkheden.

Bouw je eigen Ochtendritueel

maart 27th, 2020

Op donderdagavond 26 maart 2020 gaf ik (Benjamin) de eerste online editie van Yourcoach Café. Door de Corona Lockdown besliste Nathalie Janssens de Bisthoven, auteur van Miracle Mornings, die normaal zou komen spreken, om uit te stellen naar een latere datum waarop ze wel in den lijve en interactief kan werken. En natuurlijk konden we het wegens social distancing niet zoals gewoonlijk laten doorgaan in Loft 26. Dan maar via Webinar.

Meer dan 100 mensen woonden de online lezing bij over het bouwen van je eigen ochtendritueel. Misschien helpt het dat we ons niet moeten verplaatsen…?

Sfeerbeelden zijn er niet, omdat het online was. Hier wel een deel van het webinar, waarin ik een aantal voorbeelden geef van de ochtendrituelen van bekende mensen.

Lees de rest van dit artikel »

Coachen in Organisaties: Droom of Noodzaak?

maart 9th, 2020

Coachen in Organisaties: werkt dat wel?
Ja, het werkt maar het is niet gemakkelijk.
Een complexe realiteit vraagt om een genuanceerd antwoord.

Op donderdag 20 februari 2020 exploreerde coach en trainer Joke Vander Laenen samen met ons het antwoord op deze vraag. Het werd een boeiende en ervarende avond, waarin we de grenzen van het Coachen in Organisaties voor onszelf mochten onderzoeken.

Bekijk hier alle sfeerbeelden van deze avond
Lees de rest van dit artikel »

You can only move what moves you.

februari 22nd, 2020

Als het je onbewogen laat, kan je er niks mee doen.

you can only move what moves you
Lees de rest van dit artikel »

Benjamin over ‘Coachen zonder blabla’ in CoachCafé Leuven

februari 14th, 2020

Op woensdagavond 12 februari 2020 mocht ik bij de collega’s van Coach Café Leuven spreken over Coachen zonder blabla (in het kort: CZB). Dat ging door in de gezellige zaal van Living Lei. Ik legde uit aan de 40-tal aanwezigen hoe CZB tot stand kwam, hoe het werkt en ik toonde het natuurlijk vooral voor.

In Living Lei doet iedereen zijn schoenen uit en kiest uit een gamma felgekleurde slippers. Ik ging voor groen!
Lees de rest van dit artikel »

De Wim Hof Methode: optimaliseer je potentieel

februari 5th, 2020

Op donderdag 21 januari 2019 ontvingen we Wim Hof Certified Trainer Dries Nuyttens tijdens het Yourcoach Café.

Hij nam ons mee in de eenvoudige maar wonderbaarlijke techniek van de Wim Hof Methode. We doken (nog) niet in een ijsbad maar wel in de drie pijlers van de Wim Hof Methode. Met enkele enkele krachtige oefeningen (onder andere de NO-oefening) ervaarden we het effect ervan op ons lichaam en werd het duidelijk hoe deze methode ons potentieel kan optimaliseren.

Wil je de Wim Hof Ademhalingsoefening thuis proberen? Lees dan vooral verder.

Lees de rest van dit artikel »