Drie eenvoudige voedingstips om je lichaam te ondersteunen bij chronische stress

januari 8th, 2020

Wie kampt met chronische stress en/of een burn-out heeft naast mentale en emotionele klachten ook vele fysieke klachten. Vermoeidheid, spierpijn, slechte vertering of darmklachten, het uitblijven van de maandstonden, acne, onrustig of niet slapen…

Hoe komt dat toch? Wat is de impact van stress op je lichaam? Wat zijn de gevolgen van chronische stres voor je zenuwstelsel en je hormonen? Wat kan jou, naast rust en professionele begeleiding van een coach of therapeut, nog helpen om te herstellen van een burn-out?

In dit artikel lichten we toe wat de impact is van stress op je lichaam en hoe je met voeding je herstel kan helpen en versnellen.

Lees de rest van dit artikel »

Waarde voor je geld

december 18th, 2019

Op donderdag 12 december 2019 sloten we het jaar af met een zeer boeiende workshop van Master Certified Coach, Thea Bombeek.

Met het thema ‘Waarde voor je geld‘ raakte ze enkele interessante punten aan bij ons en de vele aanwezigen. Met rake oefeningen vlogen de inzichten en aha-momenten door de lucht. In dit verslag vind je een samenvatting van deze workshop, inclusief alle money-mindset oefeningen.

Lees de rest van dit artikel »

De voorwaarden voor het aanvragen van loopbaancheques bij VDAB wijzigen op 1 januari 2020

december 10th, 2019

Met het nieuwe jaar in aantocht besloot de Vlaamse regering om te sleutelen aan de voorwaarden voor het aanvragen van loopbaancheques.

Wie met vragen of twijfels zit over werk, kan terecht bij een door de VDAB erkend loopbaancentrum voor professionele loopbaanbegeleiding. Onder bepaalde voorwaarden kan je loopbaancheques aanvragen, die je recht geven op 4u loopbaanbegeleiding – voor maar €40.

Heb jij minder dan zeven jaar werkervaring of heb je nog maar één loopbaancheque opgebruikt? Dan hebben deze wijzigingen een impact op jou. We zetten ze hier voor jou helder op een rijtje.

Lees de rest van dit artikel »

Mannen en vrouwen: de paradox van haat en liefde

december 6th, 2019

Op donderdag 21 november was Bart De Coninck te gast op het Yourcoach Café in Gent. Hij gaf er een interactieve workshop over het thema ‘Mannen en vrouwen: de paradox van haat en liefde.’

Het werd een avond waarbij de concepten van zowel mannen als vrouwen door elkaar werden geschud, waarbij we werden aangespoord om verantwoordelijkheid te nemen voor onszelf en waarbij we mochten ervaren hoe het is om support van mannen en vrouwen te ontvangen.

Alle foto’s van deze avond vind je hier.

We leven in een gevangenis van ‘concepten’

The truth is rarely what you think it is.

Lees de rest van dit artikel »

Online schitteren als coach en trainer

oktober 29th, 2019

Op donderdag 24 oktober ontvingen wij Elke Van Parys tijdens het Yourcoach Café in Loft26 te Gent. Ze inspireerde ons als trainer en coach om ook online aan de slag te gaan.

We maakten kennis met de vijf voorwaarden om online te kunnen starten en ontvingen tussendoor vele waardevolle (gratis) tools & tips om snel aan de slag te kunnen gaan.

Meer foto’s van deze avond vind je hier.

Dit zijn volgens Elke de vijf voorwaarden om online te kunnen starten.

Lees de rest van dit artikel »

Naar het hart van communicatie met NLP

oktober 16th, 2019

Op donderdag 26 september 2019 ontvingen wij NLP Master Eric Schneider voor een lezing op het Yourcoach Café met als thema: ‘Naar het hart van communicatie’.

Eric nam ons mee in een andere kijk op de wereld waarbij het materiële een gevolg is van gedachten en energie, gebaseerd op het NLP-model van de ‘Logische Niveau’s’ van Bateson-Dilts.

De materiële wereld is het gevolg van onze gedachten

Een mentaliteit waar we doordrongen van zijn is dat alleen materie bestaat en dat onze ontwikkeling een toevallig fenomeen is in de kosmos. Met deze stelling begint Eric zijn lezing en kondigt hij ook meteen een andere visie aan, namelijk dat het materiële een gevolg is van een hele andere wereld.

Hij verduidelijkt dit aan de hand van de ‘Logische Niveau’s’ een model uit NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren).

Lees de rest van dit artikel »

De 3 grootste misvattingen die jouw groei blokkeren

september 17th, 2019

Bijna iedereen is bezig met één of andere vorm van verandering. Productiever werken, beter slapen, een meer liefdevolle relatie, fitter worden… Groei is eigen aan en noodzakelijk voor de mens.

Welke uitdaging probeer jij op dit ogenblik aan te pakken?

Je kan het heel simpel samenvatten: wie groeit is gelukkig, wie stagneert voelt zich slecht in zijn vel. Maar voor iets dat zo essentieel is voor ons welbevinden, pakken de meerderheid van ons het eigenlijk bedroevend slecht aan. Inclusief mijzelf.

Om dingen te bereiken heb ik jaren geploeterd en gezweet, zonder echt veel resultaat. Ik bereikte natuurlijk wel wat dingen, maar het was altijd lastig en frustrerend. En er was vaak een crisis nodig om dingen echt te doen veranderen: mijn werk kotsbeu, uit elkaar met mijn vriendin, een auto-ongeluk…

Tot ook dat proces mij kotsbeu werd en ik bij mezelf en mijn klanten ontdekte dat een aantal misvattingen – net zoals duizenden als niet miljoenen anderen – ons in de weg staan om écht te veranderen.

Hier zijn ze:

1. “Het lukt mij wel alleen.”

Als onze auto hapert brengen we hem naar de garage. Voor brood gaan we naar de bakker. We doen dagelijks beroep op specialisten, zodat we niet alles zelf moeten leren en kunnen. En toch, als het op persoonlijke ontwikkeling aankomt hebben veel mensen hebben de neiging om het zelf te willen doen.

Welke uitdaging probeer jij op dit moment alleen aan te pakken?
Hoe lang probeer je dat al?

Je bent misschien wel de specialist als het gaat om jouw verhaal, maar niet de specialist als het gaat over het begeleiden van veranderprocessen.

Zo liep het met mijn relaties een stuk minder. Ik voelde me steeds te min voor de vrouwen die ik écht aantrekkelijk vond. En eigenlijk viel ik op vrouwen die niet beschikbaar waren, in een relatie of emotioneel niet toegankelijk. Omdat ik het gevoel had dat ik niet goed genoeg was, dat ik me anders moest voordoen om graag gezien te worden. Dat was ik op een bepaald ogenblik zo beu… Ik begon boeken te lezen, bekeek video’s en probeerde zaken uit – met weinig effect (intendeel). Ik bleef maar vastlopen. Ten einde raad schreef ik me in voor een peperdure tweedaagse in Londen, waar ik op sleeptouw genomen werd door een dating expert. Hij liet me oncomfortabele dingen doen met vreemde mensen om over mijn angst te raken. En hij bracht me vooral bij dat ik zeker geen extra moeite moest doen. Als mijn ‘gewoon’ niet goed genoeg was, zat ik niet bij de juiste persoon! Zijn ervaring en zelfzekerheid gaven mij de toestemming en het bewijs dat ik wél goed genoeg was. Sindsdien zijn mijn relaties ingrijpend anders. Vervullend, wederzijds en ik voel me graag gezien voor wie ik ben. Wie weet hoe lang ik nog in die oude cyclus zou gedraaid hebben zonder die man in Londen.

Het feit is dat je gewoon niet alles ziet van jezelf. Meer nog: het zijn net de dingen die je niet ziet, die je echt zou moeten veranderen. We hebben de neiging ons te focussen op zaken waarvan we denken dat ze impact zullen hebben, maar die eigenlijk maar een stoplap zijn. Zoals trainen om er goed uit te zien zodat je je goed genoeg zou voelen om een lief te vinden. Of veel werken zodat je je waardig zou voelen bij je familie en vrienden. Of veel veranderen van werk, van omgeving in de naam van avontuur, om maar niet te moeten verbinden met wat je werkelijke doel is – en het risico te lopen dat je faalt in wat écht telt.

In mijn leven zijn de grootste veranderingen gelukt dankzij anderen.

Kijk eens terug naar de uitdaging die jij op dit moment alleen probeert aan te pakken.
Hoe zou het zijn als je ondersteund werd door een expert of ervaringsdeskundige?

Wanneer je verandering wil in je leven, lukt het beter als je het niet alleen doet. Mensen die met hetzelfde bezig zijn of waren kunnen van onschatbare waarde zijn in jouw proces. Je kan ervaringen delen, elkaar aansporen en tips uitwisselen. Misschien heb jij niet zo iemand in je leven. Dan is het een goed idee om ernaar op zoek te gaan! Je proces zal een stuk makkelijker lopen.

2. “Ik vind wel een goedkope weg”

When you pay peanuts,
You get monkeys.

– James Goldsmith

Hoeveel zou het jou waard zijn om dat ene lastig te behalen resultaat toch te bereiken?

Ik dacht dat ik het allemaal goedkoop kon doen. Ik ging niet naar het buitenland bij de grote namen, nee, ik volgde allerlei goedkope en lokale opleidingen onder het mom: ‘Dat is toch even goed’. Maar ik kreeg vooral veel standaardmateriaal dat ik al kende, en saaie PowerPoint presentaties.

Pas toen ik een dure opleidingen volgde in Nederland, Engeland, Amerika… begreep ik waarom iets duurder ook echt beter kan zijn (niet altijd natuurlijk). Ik ging naar de uitvinders, de bezielers, de mensen met een wereldwijde impact. Het is een ander niveau, en dat voel je. Niet dat er in Vlaanderen geen wereldklasse te vinden is, integendeel.

Hoe committed ben je tot nu toe al geweest in je begeleidingstrajecten?
Hoeveel % van de waarde haalde je er werkelijk uit? Toen je er was, en achteraf?

Those who pay, pay attention. Het is spijtig om te zeggen, maar het is zo: het is vaak pas wanneer we de kost van iets voelen, dat we echt beginnen opletten. Wat je gratis krijgt voelt minder waardevol aan, zelfs wanneer het super is. Coachtrajecten waarbij mensen weinig tot niks moeten investeren, hebben vaak minder impact – omdat mensen afhaken wanneer het lastig wordt. Ze zijn niet committed genoeg.

Zo ploeterden Tom en ik lang door op ondernemersvlak, tot we voelden dat we in cirkeltjes bleven draaien en niet meer vooruit raakten. Ik zocht en vond een ervaren (en prijzige) business coach die ons nog steeds begeleidt. Het feit dat we ervoor betalen zorgt er ook voor dat we luisteren, dat we meer uit onze investering willen halen. En dat we dus zaken doen die we voor minder geld gewoon niet over zouden hebben. Wanneer het lastig wordt, komen alle excuses en uitvluchten boven. Maar omdat ik genoeg geïnvesteerd heb, tellen die gewoon niet. Het moét lukken. Het moét waardevol zijn. Dus blijven we opletten wanneer we moe zijn of weerstand voelen – en leren bij. En doen het werk zelfs al voelt het onnozel of nutteloos – en krijgen nieuwe inzichten.

3. “Mijn omgeving helpt mij wel.”

Een confronterende waarheid: je omgeving houdt van je zoals je bent, maar wil je niet zien groeien. Veel van die weerstand is onbewust. Je geliefden, vrienden en collega’s willen je bewust wel zien slagen en groeien en gelukkig zijn (hoop ik voor jou). Maar op een onbewust niveau maakt het hen ongerust en willen ze liever dat alles blijft zoals het is. Jouw verandering is ook voor hen oncomfortabel. Waarom?

Elk systeem waar je deel van uitmaakt, is gericht op stabiliteit. En de beste manier om voorspelbaarheid en zekerheid te garanderen, is door niks te veranderen. Zelfs al is jouw groei positief voor iedereen, toch komt er weerstand door de onzekerheid die verandering met zich meebrengt. Zullen ze moeten mee veranderen? Zullen ze jou kwijtraken? Worden ze geconfronteerd met wat zij eigenlijk zelf niet durven veranderen?

Daarom is het zo belangrijk om je te omringen en te werken met mensen die de verandering al doormaakten, of die weten hoe het is om door dat proces te gaan. Die er belang bij hebben dat je wél verandert, ook onbewust. Omdat dat hen aanspoort in de verandering die ze zelf willen maken. Zoals een gemeenschap van gelijkgestemden, die met hetzelfde proces bezig is. Dat is bijvoorbeeld de grote kracht van opleidingen en andere groepen die regelmatig samenkomen: wat de inhoud of wie de begeleider ook is, de andere deelnemers zijn jouw steun en toeverlaat bij het bewandelen van het pad.

Of mensen die belang hebben bij jouw groei omdat ze daarop beoordeeld worden, zoals een professionele coach (of andere soort begeleider). Ik word als coach beoordeeld op mijn vermogen om mensen werkelijk in beweging te krijgen – ongeacht andere belangen. Dat maakt een markant verschil met al je goedbedoelende vrienden, collega’s en andere naasten die jou hun oplossingen aanbieden (en hebben zij daar trouwens meetbaar succes mee?).

Let bij het zoeken van een coach goed op: durft hij zelf wel nog veranderen? Welke stappen zet hij zelf? Iemand die al 10 jaar hetzelfde werk doet op dezelfde plek aan hetzelfde tarief, lijkt mij niet de aangewezen persoon om jou te helpen veranderen. Aangezien diens onbewuste ook in Stabiliteitsmodus zit. Je hebt iemand nodig die zelf voortdurend aan het groeien is, een expert in actie en ontwikkeling die doet wat hij aan anderen meegeeft.

Hoe zijn mijn eigen sessies als coach geëvolueerd door die lessen?

Vroeger bood ik losse sessies aan. Mensen kwamen, we zagen verschuiving en dan zag ik ze niet meer. Niet omdat ze niet wilden, maar er kwam altijd wel iets tussen. Begrijpelijk, ik ben zelf ook zo! Je wilt wel boeken maar deze week is het druk, de week erop was je het vergeten, een maand later is het niet meer relevant of heb je het alweer opgegeven.

En mensen die een verschil voelden maar niet terugkwamen, vervielen langzaam weer in oude gewoontes. De omgeving verleidde hen terug naar wie ze waren, zelfs al zeiden ze dat ze achter de stappen stonden. Onbewust werden ze teruggehaald.

Bovendien betaalden sommigen met loopbaancheques niet veel (€40 voor 4 uren), waardoor de druk om te veranderen laag was. Ze kwamen eens luisteren of er een gemakkelijk alternatief was, maar vaak was de pijn van de huidige situatie niet genoeg om écht iets te veranderen. En dat is net waar verandering mogelijk wordt, waar het lastig en oncomfortabel wordt.

Daarom werk ik enkel nog in Doorbraaktrajecten met

– regelmatige opvolging gedurende een bepaalde periode om verandering in te slijten
– waarin mensen serieus investeren
– met vooraf scherpgestelde resultaten
– en steun van een gemeenschap waarin je aangespoord wordt om te worden wie je kan zijn.

Hoe zou jij begeleid willen worden?
Wat is volgens jou het ideale coachtraject?

En voor de coaches:
Hoe pak jij het aan om je klanten zoveel mogelijk waarde te bieden?

Werk jij Binnen of Buiten?

augustus 14th, 2019

Op werkvlak heb je fundamenteel 2 keuzes: je werkt voor een ander, of voor jezelf. Die twee brengen elk hun eigen voordelen en uitdagingen met zich mee. Welke keuze heb jij gemaakt? En wat brengt dat met zich mee? Wat doe je eraan als je niet tevreden bent met je keuze en/of situatie?

Luister je liever? Hier kan je de audio downloaden of streamen:

De kracht van Wandercoaching

juli 5th, 2019
Het laatste Yourcoach Café voor de zomerstop was er één met wandercoach Shana Cornelis.

De kracht van Wandercoaching zit in je houding als coach. Midden in de natuur van de stad nam Shana ons mee om te vertragen, te verstillen en contact te maken met ons lichaam. Een mooie afsluiter en inspirerende workshop om met klanten deze zomer de natuur in te trekken.

Wandercoaching: wat is dat?

Haar liefde voor natuur bracht haar ertoe om alles wat zij geleerd heeft tijdens de opleiding Integrale Coaching toe te passen in een externe setting. Al wanderend doorheen het ondernemerschap heeft shana Cornelis van de ene op de andere dag beslist om haar klanten mee naar buiten te nemen. Zo ontwikkelde zij een unieke coachtechniek: ‘Wandercoaching’.

Deze vorm van coaching bestaat uit twee aspecten. Het eerste is de ‘wanderattitude’ die je als coach aanneemt. Vanuit die houding ga je vervolgens met je klanten naar buiten en coach je met de natuur- of stadselementen die je op pad tegenkomt.

Lees de rest van dit artikel »

Het symptoom is nooit het échte probleem – Thomas D’Havé over de kPNI-methode

juni 10th, 2019
Op donderdagavond 23 mei 2019 kwam Thomas D’Havé van k-PNI
Belgium
spreken op ons coachcafé. Meer dan 50 mensen woonden zijn dynamische en interessante lezing bij. Thomas toonde ons de link tussen het werk van een k-PNI behandelaar en een coach. Lees verder om mee te ontdekken hoe dat in elkaar zit!
Lees de rest van dit artikel »