Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

CREATIEF-FYSIEK COACHEN

OVERSTIJG DE BLABLA EN ZET KRACHTIGE ERVARINGEN NEER IN JE COACHGESPREKKEN

Nu Inschrijven

Creatief-Fysiek Coachen

Creatief-Fysiek Coachen is een speelse en verrassend effectieve, diepgaande manier van coachen. Het is een directe en krachtige weg naar nieuwe perspectieven. Tegelijk houdt het altijd de openheid en klantgerichtheid aan die eigen is aan klassieke coaching volgens ICF-standaarden.

Wat de Opleiding Creatief-Fysiek Coachen onderscheidt van ander vormen van coaching, is het doorgedreven zoeken naar fysiek-creatieve formats. Daarmee wordt

  • het onbewuste in beeld gebracht en het mentale omzeild;
  • de woordenstroom stilgelegd en ervaringen beleefd;
  • zowel klant als coach verrast door wat zich onthult.

Menselijke vragen spelen op meerdere lagen. Bepaalde lagen kunnen niet bewegen zolang ook andere lagen niet aangepakt zijn. Zo kan het onbewuste handelen (denk aan eet- en andere gewoontes die sneller en krachtiger zijn dan je bewuste wil) pas bewegen wanneer diepe overtuigingen en waarden zijn veranderd. Tot zolang kunnen we proberen wat we willen, we blijven hervallen.

Een Creatief-Fysieke sessie verloopt anders dan een klassiek coachgesprek. We overlopen de stadia en stappen die leiden tot het destilleren van de vraag, het omzetten naar een creatief-fysieke format en het voeren van de format tot een concrete conclusie die verschil maakt in de situatie.

Creatief-Fysiek Coachen werkt enkel wanneer we bepaalde vooronderstellingen hanteren. Deze zorgen ervoor dat de coach niet sturend wordt, niet begint in te vullen of oplossen. Ze maken het ook mogelijk om creatief te zijn zonder de nood om ‘artistiek’ te zijn, waarmee de weerstand en onzekerheid van veel klanten kan overwonnen worden.

We overlopen een aantal creatieve klassiekers waarmee je nieuwe ingangen creëert in het gesprek. Ze hebben een vaste vorm en verloop. Als coach kan je hier makkelijk en snel mee verrassen en scoren. Daarnaast leer je vooral inspelen op de vraag en de innerlijke modellen van je klant. Aan de hand van diens unieke persoonlijkheid en situatie laat je een beklijvende ervaring ontstaan waaruit je klant een nieuwe beweging of patroon kan halen.

Je kan met alle soorten materialen creatief werken. Zelfs met balpennen, bladen papier, stoelen… zaken die in elke context aanwezig zijn. We werken met allerlei soorten materialen en bekijken wat elk kan opbrengen. Naast het materiaal is ook de werkvorm belangrijk. Hoe structureer je de opdracht die je aan je klant zal geven? De bedoeling is dat je klant vanuit een dieper bewustzijn kijkt. Dit doen we onder andere via sensorisch werken, concepten, polariteiten, actiemetaforen…

Iedere persoon en vraag is anders. Tegelijk komen bepaalde thema’s vaak terug, en kunnen wie hierrond (moduleerbare) werkvormen ontwikkelen. Denk aan keuzes maken, assertiviteit, passie vinden, ‘neen’ zeggen, gewoontes volhouden, tijd indelen, verbinding aangaan en houden, loslaten…

Vanuit aangereikte en voorbereide thema’s gaan we op zoek naar mogelijke materialen/werkvormen. We zien hoe elk thema van verschillende kanten kan benaderd worden. Hierdoor leer je hoe je interventies kan afstemmen op de lagen en noden die bij jouw klant tot beweging kunnen leiden.

In deze verdiepende coachopleiding werken we specifiek rond het Creatief-Fysieke en gebruiken die invalshoeken om meer uit je coachgesprekken te halen. Je leert diverse formats en werkwijzen aan die je onmiddellijk kan toepassen.

We vragen vooral nieuwsgierigheid, speelsheid en zin om bij te leren.

Coaches/loopbaanbegeleiders die al de basis gesprekstechniek beheersen (zie bijvoorbeeld de opleiding Integrale Coaching Essentials), en die een stap verder willen gaan in hun praktijk. Ook als je ergens anders een coachopleiding volgde ben je welkom.

Wil je graag deelnemen, maar ben je niet zeker of je al genoeg kan? Stuur ons een mailtje en dan bekijken we het samen.

Bij de opleiding hoort ook een certificatie. In de loop van de opleiding worden meerdere opdrachten meegegeven die je in je praktijk zal toepassen en die geëvalueerd worden. Deelnemers ontvangen het certificaat van Creatief-Fysiek Coachen als je minstens 80% van de modules aanwezig was.

De Opleiding Creatief-Fysiek Coachen is bovendien gecertificeerd door de International Coaching Federation (ICF) voor Continuing Coach Education (CCE). Coaches die aangesloten zijn bij de ICF ontvangen 36 CCE Units voor het volgen van deze opleiding (28,5 Core Competencies en 7,5 Resource Development).

Loft 26, Sint-Salvatorstraat 18 / 104, 9000 Gent

De Opleiding Creatief-Fysiek Coachen gaat door in Loft 26, onze eigen zaal in de vernieuwde Gentse Dokken. In een heldere en luxueuze ruimte vind je alle voorzieningen voor een aangename en memorabele opleiding, inclusief verse lunch en heerlijke koffie of thee.

Duur

De opleiding omvat 6 dagen (inclusief certificatie).
De deuren gaan open om 9u en de opleiding start om 9u30. Einde is om 16u30.

Summer School

De Summer School gaat door in De Kluizerij in Affligem.

Selecteer een startdatum/reeks:

Volgende stap

Strakke theorie, véél oefenen

Zoals in al onze opleidingen putten we uit meerdere bronnen, en halen we overal het beste uit. Wanneer we nieuwe dingen ontdekken, brengen we die mee in de opleiding. Deze houding van voortdurend leren zorgt voor een hoge kwaliteit en relevantie.

Bij yourcoach zijn we voorstander van praktische en no-nonsense didactiek. Geen powerpoints maar eenvoudige, visuele uitleg + demonstraties en vooral: veel zelf doen. Zeker voor het creatief-fysiek is het erg belangrijk dat je het aan den lijve kan ervaren. De drempel om met het creatief-fysieke te werken ligt hoog, vandaar dat we er veel nadruk op leggen dat je vlieguren opdoet als begeleider.

Verwacht dus een summiere doch heldere theorie (ondersteund door een uitgebreide syllabus) en een opbouw in de werkvormen van eenvoudig naar steeds complexer en uitdagender.

Als afzonderlijke blokjes leer je verschillende technieken aan elkaar te verbinden tot één naadloze ervaring, waarmee je je klant kan verrassen en op totaal nieuwe paden kan laten bewegen.

Tussen de lessen in worden er opdrachten meegegeven, zowel reflectie (lezen, verslag maken) als actief (oefenen, doen).

Getuigenissen

Gecertificeerd door het ICF

De Opleiding Creatief-Fysiek Coachen is gecertificeerd door het ICF (International Coaching Federation) als CCE (Continuing Coach Education). Dat wil zeggen dat deze training voldoet aan de hoge kwaliteitsnormen van het ICF. CCE programma's worden door ICF beschouwd als voortgezette vorming voor wie zich verder wil verdiepen in het coachvak en zijn noodzakelijk voor het behouden van je ICF Accreditatie.

De Opleiding Creatief-Fysiek Coachen geeft recht op 36 Continuing Coach Education Units (28,5 CCEU's voor Core Competenties en 7,5 CCEU's voor Resource Development).

CCE Continuing Coach Education ICF