Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

HET ICF EN COACHING

ICF-ACCREDITATIE VOOR COACHES

Het ICF en Coaching

Het ICF biedt de enige wereldwijd erkende, onafhankelijke coachaccreditatie. Ze wordt uitgereikt aan coaches die voldoen aan de vereisten van opleiding, ervaring en begrip van de coachcompetenties. Het is een investering in professionaliteit en meesterschap.

Welke erkenningen kan je halen bij het ICF?

Het ICF onderscheidt 3 niveaus in de competenties van een professionele coach. Die worden vooral gemeten via het aantal uren praktijkervaring en via de specifieke werkwijzen en attitudes die erbij horen.

 1. Associate Certified Coach (ACC)
  Een beginnende coach met basiservaring in standaardcoaching. Minstens 100 uren praktijkervaring. Dit niveau haal je met het materiaal van de Essentials en genoeg vlieguren.
 2. Professional Certified Coach (PCC)
  Een professionele coach met vlotte coaching skills, die ook zijn technieken en benadering aangepast aan de klant weet in te zetten. Minstens 500 uren praktijkervaring. Je kan het rechtstreeks aanvragen, je hoeft niet eerst ACC te halen – mits je de 500 uren ervaring hebt natuurlijk. Dit niveau van coaching haal je met het materiaal en de houdingen van de Integrale Coaching Essentials + Professional, en nog meer vlieguren.
 3. Master Certified Coach (MCC)
  Een meester op coachvlak met een eigen methode die tot op diepere zijnslagen tot transformatie leidt. Minstens 2500 uren praktijkervaring. Dit niveau haal je na ettelijke coachopleidingen en jarenlange ervaring met coaching op meerdere vlakken. Je moet ook eerst je PCC halen voor je dit label kan aanvragen.

Is het de moeite om een ICF erkenning als coach te halen?

In de woorden van het ICF:

ICF Credential-holders are part of a self-regulating group of elite coaches who provide accountability to clients and the coaching profession as a whole. They pursue and complete rigorous education and practice requirements that provide unquestioned legitimacy to their commitment to excellence in coaching.

Los van deze ronkende uitleg, vragen veel coaches zich af (in stilte en luidop aan ons) wat de werkelijke waarde is van die ICF-erkenning is. Aangezien in Vlaanderen het ICF (nog) niet zo bekend is, wie maalt erom dat je een erkende ICF-Coach bent?

Wel, wij vinden het toch een belangrijke onderscheiding, zelfs al is het misschien vooral bekend onder coaches – en niet zozeer bij de mensen die op zoek zijn naar een coach. Om de volgende redenen:

 • No more impostor syndrome. Veel coaches worstelen met het gevoel: ‘Ben ik wel echt een coach? Ben ik al goed genoeg?’ Dat straalt door in een schroom om over het beroep te praten, en om door te rekenen voor je diensten. Ons gaf het behalen ervan een groter gevoel van legitimiteit en professionaliteit, een versterking van ons commitment aan het beroep en ons gevoel van kwaliteit.
 • De accreditatie geeft een professionele uitstraling. Zelfs al kennen mensen het ICF niet, het toont wel dat je een zekere kwaliteit hebt en dat je investeert in iets officieels. Mensen geloven in professionals met diploma’s en certificaten, want het toont dat ze je het meent met je beroep.
 • Het is een marketingtool. Geef toe, het staat wel lekker op je folders en website het logo van het ICF erbij te kunnen zetten. Labels geven je meer uitstraling. Zelfs al weten mensen niet wat het ICF is of wat het inhoudt, het impliceert wel dat je kwaliteit biedt. Zoals webshops allerlei certificaten over de veiligheid van hun betalingsprovider tonen, een ISO 9001-norm voor kwaliteitsmanagement in een organisatie, de eretitel van een doctorandus.
 • Je wordt er een betere coach van. Wij kunnen persoonlijk getuigen dat het proces van het behalen van de accreditatie je doet groeien als coach. De coachcompetenties doornemen en erover nadenken, gesprekken opnemen en laten evalueren… Je begint dieper na te denken over hoe je het als coach aanpakt. Vaak hebben we bepaalde manieren van werken geleerd in onze opleiding, en hier is nu een andere instantie die een ander licht werpt. Sommige van je werkwijzen worden erdoor in vraag gesteld, aangescherpt, bijgestuurd.
 • Je draagt bij aan het versterken van het coachberoep. Het is al erg genoeg dat er zoveel coaches zijn en dat het onduidelijk is wat het nu eigenlijk inhoudt. Door lid te worden van het ICF (dat kan ook zonder een accreditatie) kom je bij een officieel orgaan dat duidelijk uitdraagt waar coaching precies voor staat. Je draagt ermee bij aan de professionalisering van het beroep en de kracht van de beroepsorganisatie. Hoe meer coaches zich aansluiten en laten erkennen, hoe universeler de impact van het ICF.

Wat moet je doen voor een individuele coachaccreditatie bij het ICF?

ACC

Vereisten:

 • 60+ uur coachingsopleiding.
 • 100+ uur coachingervaring.
 • 10 uur mentorcoaching.
 • Succesvolle afronding (geslaagde score) van een prestatie-evaluatie.
 • Succesvolle afronding (geslaagde score) van het ICF Credentialing Exam.

Er zijn 3 verschillende paden om dit te halen: via een Level 1/Level 2-pad, via het ACSTH-pad en via het Portfolio-pad.

 • Level 1/Level 2-pad
  Level 1 en Level 2 opleidingen hebben in hun programma de opleidingsuren, mentorcoaching en prestatie-evaluatie ingebouwd die nodig zijn om een ICF ACC accreditatie te behalen. Je dient daarnaast je coachingervaringsuren te vermelden en de ICF Credentialing Exam af te leggen.
 • ACSTH-pad
  Accredited Coach Specific Training Hours (ACSTH) programma’s richten zich op het geven van coaching onderwijs. De overige aspecten – mentorcoaching en een opgenomen coachingsessie voor de prestatie-evaluatie – dienen apart geverifieerd te worden en opgenomen te worden in de aanvraag, samen met de programmacertificaat(en) en coachingervaringsuren. Zodra het aanvraagbeoordelingsproces is voltooid, dan legt je het ICF Credentialing Exam af.
 • Portfolio-pad
  Als niet ICF-geaccrediteerde programma’s of Continuing Coach Education (CCE)-eenheden worden gebruikt om te voldoen aan de vereiste 60 uur coachspecifieke opleiding, moet je het Portfolio-pad gebruiken om een accreditatie aan te vragen. Voor niet ICF-geaccrediteerd onderwijs moet het programmacurriculum worden ingediend met degelijke documentatie om ervoor te zorgen dat het ontvangen onderwijs voldoet aan de ICF-normen. De andere vereisten – mentorcoaching en opgenomen coachingsessie voor de prestatie-evaluatie – moeten afzonderlijk worden geverifieerd en moeten worden opgenomen in de aanvraag, samen met het/de programmacertificaat(en) en de coachingervaringsuren. Zodra het aanvraagbeoordelingsproces is voltooid, dan leg je het ICF Credentialing Exam af.

De YourCoach opleiding Integrale Coaching Essentials + Professional is een erkende Level 2-opleiding. Hiermee kan je dus rechtstreeks je ACC-certificaat behalen.

PCC

Vereisten:

 • 125+ uur coachingsopleiding.
 • 500+ uur coachingervaring.
 • 10 uur mentorcoaching.
 • Succesvolle afronding (geslaagde score) van een prestatie-evaluatie.
 • Succesvolle afronding (geslaagde score) van het ICF Credentialing Exam.

Er zijn 3 verschillende paden om dit te halen: via een Level 2-pad, via het ACSTH-pad en via het Portfolio-pad.

 • Level 2-pad
  Level 2 opleidingen hebben in hun programma de opleidingsuren, mentorcoaching en prestatie-evaluatie ingebouwd die nodig zijn om een ICF ACC accreditatie te behalen. Je dient daarnaast je coachingervaringsuren te vermelden en de ICF Credentialing Exam af te leggen.
 • ACSTH-pad
  Accredited Coach Specific Training Hours (ACSTH) programma’s richten zich op het geven van coaching onderwijs. De overige aspecten – mentorcoaching en een 2 opgenomen coachingsessies voor de prestatie-evaluatie – dienen apart geverifieerd te worden en opgenomen te worden in de aanvraag, samen met de programmacertificaat(en) en coachingervaringsuren. Zodra het aanvraagbeoordelingsproces is voltooid, dan legt je het ICF Credentialing Exam af.
 • Portfolio-pad
  Als niet ICF-geaccrediteerde programma’s of Continuing Coach Education (CCE)-eenheden worden gebruikt om te voldoen aan de vereiste 125 uur coachspecifieke opleiding, moet je het Portfolio-pad gebruiken om een accreditatie aan te vragen. Voor niet ICF-geaccrediteerd onderwijs moet het programmacurriculum worden ingediend met degelijke documentatie om ervoor te zorgen dat het ontvangen onderwijs voldoet aan de ICF-normen. De andere vereisten – mentorcoaching en 2 opgenomen coachingsessies voor de prestatie-evaluatie – moeten afzonderlijk worden geverifieerd en moeten worden opgenomen in de aanvraag, samen met het/de programmacertificaat(en) en de coachingervaringsuren. Zodra het aanvraagbeoordelingsproces is voltooid, dan leg je het ICF Credentialing Exam af.

De YourCoach opleiding Integrale Coaching Essentials + Professional is een erkende Level 2-opleiding. Hiermee kan je dus rechtstreeks je PCC-certificaat behalen.

MCC

Vereisten:

 • 200+ uur coachingsopleiding.
 • 2500+ uur coachingervaring.
 • Bezit, of eerder bezit, PCC-accreditatie.
 • 10 uur mentorcoaching.
 • Succesvolle afronding (geslaagde score) van een prestatie-evaluatie.
 • Succesvolle afronding (geslaagde score) van het ICF Credentialing Exam.

Er zijn 2 verschillende paden om dit te halen: via een Level 3-pad en via het Portfolio-pad.

 • Level 3-pad
  Level 3-programma’s staan open voor personen die in het bezit zijn van een PCC accreditatie en in hun programma de opleidingsuren en mentorcoaching hebben ingebouwd die nodig zijn om een ICF MCC-accreditatie te behalen. Als je een Level 3-programma hebt voltooid, dien je jouw Level 3-certificaat, coachingervaringsuren en 2 opgenomen coachingsessies in voor de prestatie-evaluatie. Zodra het aanvraagbeoordelingsproces is voltooid, dan leg je het ICF Credentialing Exam af.
 • Portfolio-pad
  Voor niet ICF-geaccrediteerd onderwijs moet het programmacurriculum worden ingediend met degelijke documentatie om ervoor te zorgen dat het ontvangen onderwijs voldoet aan de ICF-normen. De overige vereisten – mentorcoaching en 2 opgenomen coachingsessies voor de prestatie-evaluatie – moeten afzonderlijk worden geverifieerd en moeten worden opgenomen in de aanvraag, samen met het opleidingscertificaat(en) en de coachingervaringsuren. Vervolgens moet het ICF Credentialing Exam worden afgelegd.

ICF gecertificeerde coachpleiding volgen?

De Integrale Coachopleiding (Essentials + Professional) is een erkende Level 2-opleiding bij de International Coach Federation (ICF) - de hoogst mogelijke erkenning voor een coachopleiding. Het zet je snel en effectief op weg om praktisch aan de slag te gaan met coaching.

ICF Gecertificeerd Level 2
Over Integrale Coaching