Cursus coachend leidinggeven

Wat is coachend leiderschap? Er bestaan evenveel definities van coachend leidinggeven als er leidinggevenden en coaches bestaan. Iedere manager of leidinggevende heeft een eigen persoonlijkheid en uitdagingen, die maken dat coachend leiderschap voor hen een andere invulling krijgt. Sommigen zijn al sterke leiders maar missen nog coachingsvaardigheden, anderen zijn dan weer heel ondersteunend maar missen duidelijke regels en autoriteit.

Het zijn wel telkens dezelfde thema’s die terugkomen bij coachend leiderschap: gelijkwaardigheid in de werkrelatie, duidelijke communicatie en gemeenschappelijk engagement voor resultaten. Het is rond deze centrale thema’s dat de cursus coachend leidinggeven bij YourCoach en Natural Leadership werkt. Wij gaan er ook vanuit dat coachend leidinggeven evenzeer gericht is op de versterking van de organisatie als op de persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers.

Is coachend leiderschap dan niet wollig?

Vaak wordt gedacht dat een coachend leider een stap omlaag is van een effectieve, autoritaire leider. Niks is minder waar! Een coachend leider is niet zacht, vindt niet alles goed en stelt duidelijke regels. Wanneer iemand een mooi moment heeft, drukt de coachend leider zijn blijdschap uit zonder te overheersen. Wanneer een verantwoordelijkheid moet opgenomen worden en er harde beslissingen vallen, staat de coachend leider op de voorgrond en tekent de lijnen uit.

Vertrouwen in plaats van controle, overzicht in plaats van keihard werken, zorgvuldig communiceren en luisteren in plaats van commanderen; wie coachend leiderschap wil leren, zal vooral leren dingen los te laten en ingesleten gedragspatronen te lijf gaan. En wellicht leren zich af en toe kwetsbaar op te stellen.

Programma cursus coachend leidinggeven

Tijdens de cursus coachend leidinggeven leert u een effectieve leidersrol opnemen, vertrouwen te geven en terug te krijgen. U leert problemen als opportuniteiten te zien en van elke dialoog een constructieve te maken. Werk een sterke visie uit, inspireer anderen en bouw stevige relaties op!

 • Wat is coaching?
 • Wat is leidinggeven?
 • Welke zijn de vormen van coachend leidinggeven?
 • Praktische technieken
  • Maïeutiek, de kunst van het vragen stellen
  • Fair Witness, of hoe actief te luisteren
  • Feedback – het DESC model
  • Constructieve dialoog volgens het GROW model

Cursus coachend leidinggeven volgen of organiseren?

YourCoach organiseert in samenwerking met Natural Leadership tweedaagse opleidingen in het Gentse. Bekijk hier onze agenda voor meer details.

We kunnen de cursus coachend leiderschap ook op aanvraag organiseren, bij u of op een locatie naar keuze. Contacteer ons voor meer informatie en/of een vrijblijvende offerte.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in op de maandelijkse YourCoach nieuwsbrief.

Help ons groeien

Elke Share of Like telt!