YC Café 22/9/16 met Dirk Oellibrandt over ‘Alchemie van Leven’

oktober 11th, 2016

Op donderdagavond 22 september 2016 ontvingen we Dirk Oellibrandt, oprichter van Life Projects. Hij lichtte ons zijn methode Alchemie van Leven (en ook van Coaching) toe. Een 30-tal geïnteresseerden schoof aan en genoot van de ervaring.

Sfeerbeelden

Bekijk het album op Facebook door op de foto te klikken.

IMG_7188

Over Alchemie van Leven

Dirk leidde ooit een succesvol coach- en trainingsbedrijf. Nu runt hij Life Projects samen met zijn vrouw Katrien.

Life Projects is een unieke methode die de essentie van de oude Oosterse en Westerse wijsheden praktisch en bruikbaar maakt voor de hedendaagse mens. Alchemie van leven is de kunst van het vormen van een subtiele levensessentie door de 5 elementen (water, vuur, aarde, lucht en metaal) samen te brengen. Het brouwen van je eigen magische levenselixir. Elk van de 5 elementen heeft een functioneel aspect van het leven in zich.

Ze werken zowel rond alledaagse thema’s, het realiseren van jouw unieke levensproject als in het geven van management-, leiderschap-, en organisatieadvies. De focus ligt steeds op het wakker maken van het van nature aanwezige potentieel in de mensen en/of organisaties.

Als meester in (onder andere) Qi Gong en yoga combineert Dirk het lichamelijke met het spirituele en mentale. Dat merk je ook aan zijn manier van spreken. De groep zat dicht rond hem, hij spreekt rustig en beheerst. Dat creëert een bijna gewijde sfeer, waar je stil en bewust van wordt.

Eerst gaf Dirk wat uitleg over de kaders van Alchemie. Zo bekeken we de 4 vlakken waarop we leven en bewegen: Fysiek – Emotioneel – Mentaal – Spiritueel. Als oefening mochten we de 4 tekenen, intuïtief, en dan bespreken hoe dat eruit ziet. Wat zegt dat over de verschillende vlakken, de interactie ertussen?

We bekeken ook de verhouding tussen ziel en kernwaarden. Wanneer we vanuit je kernwaarden handelt stroomt alles beter, sta je meer in je kracht. Iedereen mocht zoeken naar zijn kernwaarde en er werden er enkele gedeeld in de groep.

Dan ging Dirk over tot wat demonstraties. Wat hij ongelofelijk goed doet is op enkele momenten aanvoelen waar in het lichaam – en overeenkomstig, in het leven – iemand geblokkeerde energie heeft. Zo schudde hij voor verschillende mensen een aantal rake observaties uit zijn mouw, door ze enkel te bekijken (hun aura te checken) of aan te raken aan schouder, plexus, nek… We deden ook oefening bij elkaar, waar we onder andere aan de schouders voelden waar er energieknopen zaten.

Interessant is niet het woord voor dit soort avond, dat verwijst meer naar bruikbare informatie en inzichten. Het was meer een beleving, een sfeer waarin iets kon gebeuren. Het speelde zich op andere lagen af dan enkel het mentale. Een welkome afwisseling voor ons nogal op het hoofd gerichte dieet van input!

YC Café met Dirk De Boe over ‘CreaShock’

juni 24th, 2016

Op donderdagavond 23 juni bracht Dirk De Boe van Creashock ons de laatste editie van het coachcafé voor de zomervakantie. Alweer een full house, met niet minder dan 35 deelnemers. Hij sprak rond creativiteit en innovatie, zowel bij individuen als binnen organisaties. Op zijn eigen dynamische wijze wist hij ons anderhalf uur te boeien, en ook de nabespreking was levendig. Bedankt Dirk!

Sfeerbeelden

Bekijk het album op Facebook.

Dirk De Boe Creashock op YourCoach Café Gent
Lees de rest van dit artikel »

YC Café met Sandra De Clercq over ‘Het Enneagram’

juni 10th, 2016

Op donderdagavond 19 mei 2016 bracht Sandra De Clercq van de Enneagramschool ons een interactieve workshop rond ‘Efficiënt coachen naar diepe transformatie via het Enneagram’. Meer dan 30 enthousiastelingen waren erbij en konden zich laven aan Sandra’s kennis en kracht.

Sfeerbeelden

Bekijk het album op Facebook:

Enneagram Sandra De Clercq

Sandra De Clercq van de Enneagramschool op bezoek bij YourCoach

Over het enneagram

Sandra was zo goed de slides van de avond met ons te delen. Je vindt ze hier:

Wat is het enneagram?

Sandra vroeg: “Welke woorden komen bij jou op als je ‘enneagram’ hoort?

Dit kwam uit de groep:
• Getal 3 (opgebouwd uit 3 x 3)
• Drijfveren (is heel belangrijk) – waarom doen mensen iets – waarom doet iemand een bepaalde handeling?
• Het is heel oud: eeuwenoud – filosofisch. De Psychologische uitwerking dateert van de jaren ’60.
• Geen symmetrie – tussen type 5 en 4 is er een leegte, staat geen verbindingspunt. 9 is het begin en einde van alles – alfa en omega. 4 en 5 daarentegen zijn eerder het zwarte gat, een soort van ‘breekpunt’ in een proces
• Koppeling met sterrenbeeld (zou je aan kunnen denken maar het Enneagram is er niet echt mee gelinkt)
• Numerologie (ook hier is geen echte link)
• Mix tussen Oosters en Westers denken (klopt; beide invloeden zitten erin)
• Lijkt een ronde tafel waarbij alle types even belangrijk zijn – hierbij bedenking: wie heeft de wijsheid in pacht – de waarheid ligt altijd in het midden van de cirkel. We kijken allen naar de waarheid door onze eigen bril. Hoe meer we ons vereenzelvigen of identificeren met ons basistype in het Enneagram, hoe enger onze visie wordt en hoe meer we de indruk krijgen dat de ander iets doet om ons te pesten.
• Mildheid – mild zijn en alle 9 de stukken van jezelf koesteren

Het Enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat zich bezighoudt met bewust of onbewust gedrag. De types geven de motivatie aan van waaruit we in veel omstandigheden reageren.

Het Enneagram gaat over het verlies van en de terugkeer naar onze essentiële kwaliteit. De pijn en angst die we ervaren wanneer we het contact verliezen met onze essentie, vangen we op in één of ander reactiepatroon waarin bepaalde angsten en verlangens zitten. Ons basistype wordt ons favoriete, automatisch verdedigingsmechanisme.

Het diagram bestaat uit negen basismodellen, 9 passies en manieren om om te gaan met het verlies van onze essentie. Deze zijn opgedeeld in 3 triades, naargelang onze reactiepatronen eerder instinctief, emotioneel of rationeel zijn.

Vanaf je geboorte heb je alle negen delen in jezelf. Op een gegeven moment wordt je basisangst getriggerd – je gaat in verdediging en gaat jezelf identificeren met een zelfbeeld waardoor je gelijkertijd een schaduw creëert: een stuk van ons mag je niet meer tonen. Vanuit je basisbehoefte trek je terug in één van de basisreacties.

Iedereen herkent in elk van de negen modellen wel iets van zichzelf. Er is altijd wel één die dominant is, of die in bepaalde contexten de overhand neemt. Het dominante type verklaart waarom wij ons op een bepaalde manier gedragen of een bepaalde kijk op de wereld hebben.

Je bent natuurlijk meer dan één bepaald type.

Het is de bedoeling dat we terug evolueren naar het midden. Dat we ons bewust worden van de negen stukken in onszelf – wat kan je van elk stuk leren, welk deel kan je gebruiken, wat heb je telkens nodig. De bedoeling is dus om je favoriete verdedigingsmechanisme meer en meer los te laten en terug een compleet mens te worden zodat je alle negen types kan inzetten op een bewuste manier.

 

De 9 types van het enneagram

Elk van de negen persoonlijkheidstypen van het Enneagram is gevormd vanuit de basisangsten en basisdrijfveren. De karaktertrekken en innerlijke houdingen die hieruit voortkomen, bepalen in dit model de levensbeschouwing van elk van de negen typen.

Kenmerkend aan het Enneagram is dat de Types aangeduid en van elkaar onderscheiden worden met nummers. In enneagrammiddens kan je dus ‘een gemiddelde 3’ zijn, of een ‘geëvolueerde 7’.

De naam die aan elk nummer gegeven wordt varieert per taal en zelfs binnen de talen, dus het is gemakkelijker het nummer te onthouden. Een nummer is ook neutraler dan een beschrijving

Type 1 is de deugdzame hervormer: realistisch, consciëntieus, grondig en principieel, is vooral op zoek naar het goede voorbeeld geven.

Type 2 is de verzorgende adviseur: warm, betrokken, hulpvaardig en verzorgend is vooral op zoek naar menselijke connectie.

Type 3 is de succesvolle Presteerder: energiek, optimistisch, zelfverzekerd en doelgericht is vooral op zoek naar zich waardevol voelen door prestaties te leveren.

Type 4 is de Romantische individualist: gevoelig, warm en scherpzinnig is vooral op zoek naar zingeving, de unieke individualiteit.

Type 5 is de Onderzoekende denker: leergierig, analytisch en inzichtelijk is vooral op zoek naar de wereld begrijpen

Type 6 is de loyale bewaker: verantwoordelijk, betwijfelend, betrouwbaar en loyaal is vooral op zoek naar veiligheid door zich loyaal op te stellen tov zijn netwerk

Type 7 is de Entertainende optimist: energiek, levendig en optimistisch is vooral op zoek naar vreugde, ten volle genieten

Type 8 is de beschermende Uitdager: direct, onafhankelijk, zelfverzekerd en beschermend is vooral op zoek naar impact

Type 9 is de vreedzame bemiddelaar: ontvankelijk, goedaardig en rustig is vooral op zoek naar innerlijke rust

Ontstaan van het enneagram

Het enneagram is eeuwenoud. Zelfs op de muren in de Egyptische tempels vind je verwijzingen naar de filosofie die onderliggend is aan het model. Het symbool was 1 van de 10 wiskundige figuren van Pythagoras.

George Gurdjieff, Armeens filosoof en mysticus speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de filosofie. In diens versie was er nog geen sprake van het beschrijven van het menselijk gedrag maar hij zag het wel als een model dat helpt om een volledig mens te worden en te ontwaken vanuit je automatische piloot.

De echte psychologische uitwerking van de negen types werd pas in de jaren ’50 toegevoegd door Oscar Ichazo. Sindsdien zijn er vele scholen die het model verder uitgewerkt hebben: o.a. Enneagram Institute van Don Riso en Russ Hudson.

Wat is de toegevoegde waarde van het enneagram bij coaching?

Het enneagram geeft snel een goed zicht op de ijsberg onder jouw wateroppervlakte. Het laat je zien dat je meer bent dan wat je van jezelf denkt. Je ziet de basisdrijfveren en (positieve) intenties. Als je jezelf zo in kaart brengt, blijkt dat je een stuk voorspelbaarder bent dan je misschien dacht… en kan je tegelijk ook milder naar jezelf kijken.

Het model bestaat uit een mix van buik, hart en hoofd. Met de drie samen hebben we presence. Dan kunnen we onszelf betrappen, weten wat ons getriggerd heeft en er volgende keer op letten.

Door te werken met het enneagram kun je zien welke stukken er in je schaduw zitten – de stukken die je niet graag ziet van jezelf. De bedoeling is om mildheid te creëren tov elk van de negen types en deze allemaal opnieuw te benutten in plaats van steeds opnieuw op automatische piloot te gaan.

Coachen met het enneagram

Sandra vroeg: “Wat is volgens jou de belangrijkste kernkwaliteit van een efficiënte coach om diepe transformatie te creëren?

o Meededogen
o Intuïtie
o Luistervaardigheid
o Doelgerichtheid
o Authenticiteit
o Rapport
o Verbinding
o Empathie
o …

Techniek is één ding – presence is het belangrijkste.

Wat is nu die presence van een coach?

– Besef van de goede intentie achter elk gedrag – deze mildheid draag je over naar de klant
– Je kan de echte positieve kwaliteiten van het type van de klant spiegelen zodat ze zich als de beste versie herinneren
– Door evenwicht van de drie centra heb je helder denken. Je straalt je authenticiteit uit, je doet het juiste op het juiste moment.

Wat is jouw kernkwaliteit als coach?

Een opdrachtje voor jou:

Afgaand op de 9 types, welke zijn jouw sterktes en ontwikkelingskansen als coach?

Door welke enneagramkwaliteiten worden mensen van nature aangetrokken?
Welke valkuilen horen ‘typisch’ bij jou?

YC Café met Jeroen Walravens over “Het is altijd nu”

mei 10th, 2016

Op donderdagavond 21 april 2016 ontvingen we Jeroen Walravens van Take 2.cc, die ons zijn verhaal kwam doen. Een 30-tal mensen woonde de lezing bij.

Sfeerbeelden

Bekijk het album op Facebook:
FullSizeRender-3

Het verhaal van Jeroen Lees de rest van dit artikel »

YC Café met Lia Verrees over ‘Opstellingen’

april 14th, 2016

Op donderdagavond 24 maart ontvingen we Lia Verrees, die ons haar manier van opstellen liet ervaren. Een 40-tal mensen tekende present voor een stevige en memorabele avond.

Sfeerbeelden

Het is moeilijk de sfeer van een opstelling in beeld te brengen. Toch zijn hier een aantal beelden die je een idee kunnen geven. Bekijk het album op Facebook:

yc café lia verrees opstellingen

Over Lia Verrees en Opstellingen

Wat is een opstelling?

Opstellingen zijn één van de werkvormen van Systemisch Werk. Dit laatste is een manier van kijken, niet enkel naar het individu maar vooral naar de hem/haar omringende systemen. Dat is op persoonlijk vlak zowel de directe omgeving als het gezin van oorsprong; de ruimere familiegeschiedenis; gebeurtenissen in het verleden…

Op organisatorisch vlak gaat het over de afdeling, de organisatie in zijn geheel, de fysieke vestiging(en), de oprichters en hun oorspronkelijke doel…

Een opstelling (Organisatieopstellingen of familieopstellingen) is een werkvorm waarbij gebruik gemaakt wordt van fysieke personen, representanten genaamd, om een deel van dit systeem in beeld te brengen. Er komt dus eigenlijk informatie van buitenaf, de klant zit erbij en kijkt ernaar.

Een opstelling is daardoor een bijzonder krachtige methode om verstrikkingen in je leven, familie en relaties te herkennen, erkennen en los te laten. Het is een therapeutische groeps- of individuele begeleide ervaring waarbij een of de deelnemer een vraagstuk inbrengt waar hij of zij helderheid over wil krijgen. Dit kan zowat alles zijn: van een vraag rond relatie, werk, ziekte, huis…

Door de kracht van het onbewuste en onder deskundige begeleiding van de therapeut ontstaat een fascinerend tableau-vivant dat achterliggende aspecten van het vraagstuk laat zien die meestal belangrijk zijn om beweging in de “klemming” van de vraag te brengen.

Deze beweging laat de deelnemer toe zijn of haar ware potentieel te omarmen en zijn of haar leven ten volle te leven. Deze hernieuwde stroming van energie wordt niet enkel door de deelnemer zelf ervaren, maar komt het hele systeem ten goede.

Over Lia Verrees

Lia Verrees is gediplomeerd opstellingstherapeute bij het Hellinger Instituut te Nederland, alsook gediplomeerd healing deskundige bij de Barbara Brennan School of Healing te Miami.

Ze heeft er steeds een punt van gemaakt zich permanent en internationaal bij te scholen bij de allerbesten binnen het systemisch vakgebied. Intussen past ze zelf in die rij. De kennis en ervaring die Lia uit haar extensieve vorming en uit haar 15-jarige praktijk heeft verworven, maken haar tot een bijzonder deskundig therapeut.

Lia’s volle aanwezigheid voel je in een ruimte. Ze schept charismatisch een sterke veilige plek en bewaakt de grenzen ervan met oerdegelijke maar steeds liefdevolle rechttoe rechtaan opmerkingen. Haar naturelle humor ontwapent defensief vriendelijk en verlucht zwaardere thema’s verademend. Ze begeleidt vanuit haar warme inborst, met stevig vertrouwen in haar volle vermogen en een verbluffende intuïtieve (over)gave.

Ervaar opstellingen met Lia Verrees

Op 13 juni 2016 komt Lia een hele dag opstellingen geven. Kon je er niet bijzijn, of wil je nog? Dan ben je van harte welkom.

Meer informatie over en inschrijven voor de workshop van Lia Verrees op 13 juni.

YC Café met Saskia Smet over ‘Beelddenken’

maart 7th, 2016

Op donderdagavond ontvingen we Saskia Smet van Numentum. Ze lichtte ons in over het concept beelddenken: wat het inhoudt, de gevolgen ervan op persoonlijk en professioneel vlak, hoe ermee om te gaan… Een verrassende blik in een andere manier van (be)leven.

Sfeerbeelden

Bekijk hier het album op Facebook:

Saskia Smet Numentum Beelddenken

Saskia Smet Numentum Beelddenken

Over beelddenken

Saskia was zo goed een presentatie ter beschikking te stellen voor de mensen die het nog eens willen beleven. Hieronder vind je meer uitleg bij de concepten die ze op coachcafé ten berde bracht.

Het verhaal van Jan

Er was eens een jonge projectingenieur. Hij heette Jan. Jan werkte voor het bedrijf “Verschil & Co” in een team van projectmanagers.

Jan had zijn project goed onder controle. Er waren echter te weinig medewerkers, grondstoffen en machines beschikbaar om alle projecten op hetzelfde moment uit te voeren. Daardoor konden niet alle projecten tijdig worden afgewerkt.

Hij besprak deze problemen met zijn manager.

Alleen lukte het Jan niet om hem alles kort en bondig en vooral overzichtelijk uit te leggen.

Jan kreeg regelmatig van zijn manager te horen dat hij zich alleen op zijn project diende te focussen en zich niet moest bemoeien met de andere projecten. Zijn andere collega’s hielden immers hun eigen project heus wel in de gaten.

Lees de rest van het verhaal op de website van Numentum

Een aantal vragen

Wat is nu beelddenken?
Met welke problemen wordt een beelddenker geconfroteerd?
Waar lopen ze (on)bewust tegen aan?
Hoe kan je een beelddenker ondersteunen?
Hoe begeleid je een beelddenker naar positieve resultaten?`

Wat is nu beelddenken?

Beelddenker niet echt een goede omschrijving – beter is Visual Spatial Thinking – het begrip is in de Nederlandse taal té bekrompen… voorstel van SASKIA: multigetalenteerde bruggenbouwers. ☺

Hoe herken je een beelddenker?

Een beelddenker herken je al aan het verhaal dat hij vertelt als hij voor jou staat. Bijvoorbeeld het concept ‘boom’: wanneer je dit ziet, wat komt je dan voor de geest? Wat komt er in je op?

Bij het horen van het concept BOOM, denken mensen aan verschillende dingen. Een rationeel woorddenker, een begripsdenker ziet alleen de letters B o o m. Een beelddenker ziet bomen in alle mogelijke vormen (en meerdere tegelijk) – deze beelden komen razendsnel voorbij, in verschillende vormen.

Beelddenkers zijn associatieve denkers: de gedachten gaan snel associaties maken, ze vullen snel in en als coach heb je zodoende geen controle meer waar ze nu precies aan denken, wat nu exact in hun gedachten omgaat.

Ook al zien ze zo veel beelden per seconde, toch verschijnen maar twee woorden per seconde in hun geest. Ze zoeken dus vrij lang naar de juiste nuanceringen, naar het juiste woord. Dit is te vergelijken met de Eskimo-taal: daar hebben ze ontzettend veel woorden voor ‘sneeuw’. Hetzelfde geldt voor een beelddenker, ook hier zoekt men doorheen meerdere nuances naar het juiste woord.

Het is belangrijk dat je weet of je een beelddenker bent of niet omdat je de werkelijkheid op een andere wijze bekijkt.

Foto van drie blinden

Er bestaan meerdere afbeeldingen van 3 geblinddoekte mensen die een olifant aanraken. Deze mensen voelen allemaal aan een ander deel van een olifant – hebben allen hun deel van de olifant vast en beschrijven hierdoor een ander beest – nochtans gaat het over één en dezelfde olifant.

Hoeveel % van de mensen zijn beelddenkers?
25% zuivere begripsdenkers (rationele)
30% extreme beelddenkers
15% / 30% mensen die eenvoudig tussen de twee kunnen switchen waarbij de 15 % eerder begripsdenkers zijn en de 30 % eerder beelddenkers

Kortom – zo een 60% van de mensen hebben een voorkeur tot beelddenken (visueel ruimtelijk inzicht).

In veel bedrijven wordt de lat voor iedereen even hoog gelegd. Er wordt niet gekeken of iedereen het wel aankan. Hier heeft een beelddenker het ontzettend moeilijk mee.

Belangrijk: de meeste beelddenkers weten niet dat ze een beelddenker zijn. Hierdoor zijn ze vaak jobhoppers omdat ze nergens hun weg kunnen vinden. Springen er oprecht uit in de maatschappij door voortdurende verandering van job.

Problemen waar beelddenkers tegenaan lopen

• Beelddenkers doen graag hun ‘ding’ – maar tegenwoordig door de crisis wordt het in bedrijven moeilijker, meer processen, meer interne regels, alles wordt veel strikter. Hierdoor verliest de beelddenker zijn vrijheid en loopt hij snel tegen de muur aan.
• Beelddenkers zien vaak de oplossing en het probleem in één veld – geen begin- en geen eindpunt. Een beelddenker ziet snel de oplossing in de chaos – hij ziet dingen die lineair niet direct vast te stellen zijn. Dit werkt frustrerend omdat anderen de rationeel denkenden dit niet kunnen vatten. Een rationeel denkende persoon heeft data nodig om het probleem te rechtvaardigen. Een beelddenker heeft dat dan niet nodig en hij kijkt enkel naar de oplossing in dit geheel. De beelddenker ziet de oplossing maar kan deze niet vertalen in stappen. Ziet de eerste stap totaal niet – een beelddenker moet orde en structuur in het brein brengen.
• Beelddenkers gaan verschillende verhalen en ideeën door elkaar weven. Een coach moet dan ook veel vragen stellen zodat de beelddenker oplossingen ziet in zijn hoofd.
Je kan de beelddenker voorstellen om het te tekenen, de beelden te vertellen, afbeeldingen te duiden,…

Beelddenkers zijn niet direct getalenteerde tekenaars, beelddenken is veel meer dan visueel bezig zijn.

• Beelddenkers zijn ook vaak snel afgeleid, alles prikkelt hen en trekt de nodige aandacht. Zijn te vergelijken met vlinders die van de ene bloem op de andere vliegen, kort blijven en hop weg naar een andere prikkel. Hierdoor kunnen beelddenkers ook moeilijk iets afwerken. Ze willen alle mogelijkheden openlaten, ze willen vrijheid om weer iets te veranderen. Ze zien graag oplossingen naar iets nieuws.

Beelddenkers gaan nooit iets vastleggen. Ze hebben vele briljante ideeën die ze niet vastleggen. Als coach is het belangrijk dat je die mensen helpt bij het vastleggen van die ideeën. Laat ze zoveel mogelijk opschrijven in een ideeënboekje. Laat ze een duo vormen met iemand anders die rationeel is – deze laatste kan alle ideeën noteren en nadien laten uitwerken.

• Beelddenkers zijn eveneens emotionele mensen. Ze vertonen talrijke non-verbale reacties maar ga deze niet direct interpreteren want je kan heel snel fout zijn in je interpretatie. Beelddenkers zitten vaak op een emotionele tijdsbom.Het minste dat er bij komt kan de bomontploffen,. Het is dan de taak dat ze een Time Out krijgen. Als coach moet je op zoek gaan naar een patroon dat hen raakt en dat patroon moet eerst doorbroken worden. Het doorbreken kan soms al op basis van een ‘woord’. Op emotioneel vlak moet je bij beelddenkers heel voorzichtig zijn. Dus belangrijk om eerst uit de rollercoaster te geraken met hen en indien nodig een time-out in te plannen.

Hoe begeleid je een beelddenker?

We mochten er in kleine groepjes even over reflecteren.

– Verbinding maken door veel te luisteren zonder enige vorm van oordeel
– Blijven vragen stellen tot je oprecht begrijpt wat er gevraagd/bedoeld wordt
– Eerst begrijpen en dan begrepen worden (S. Covey)
– Theory U – levels of listening (open mind – open heart – open will)
– Als coach heb je echt het vertrouwen en respect van de klant (beelddenker) nodig – bij een beelddenker zit het vertrouwen héél diep en dit maakt het extra lastig
– Probeer meerdere invalshoeken – het kan heel goed zijn dat je vanuit een andere invalshoek moet kijken en zodoende snel een oplossing bereikt
– Concreet: geen oordeel – veel vragen stellen

Tijdsbegrip is eveneens voor een beelddenker een groot probleem – houden zich niet aan de tijd – hebben een andere perceptie van tijd

Meer informatie over Beelddenken

Vind je bij Saskia.
Lees ook zeker eens dit artikel:
Ken jij de 10 eigenschappen van een beelddenker aan het werk?

YC Café met Tim Vanmarcke over ‘Provocatief Coachen’

januari 11th, 2016

Op donderdagavond 10 december ontvingen we Tim Vanmarcke, die kwam spreken over ‘Provocatieve Coaching’. Zo’n 25 mensen woonden de workshop bij.

Sfeerbeelden

Bekijk hier het Tim Vanmarcke – provocatieve coaching:

Provocatieve coaching gent

Provocatieve coaching in actie in Gent

Over Provocatieve Coaching

Tim Vanmarcke begin met persoonlijke begeleiding in de sportwereld, waar hij (nog steeds) athleten op competitief niveau coachte naar beter functioneren. Van daaruit evolueerde hij naar mindfulness en relaxatie. Na enige omzwervingen met allerlei benaderingswijzen vond Tim – of het vond hem – Provocatieve Coaching.

Ontstaan van Provocatieve Coaching

Het begon allemaal bij Carl Rogers, die met zijn cliëntgerichte psychotherapie (warm, empathisch, steun geven…) een inspiratie vormde voor Frank Farrelly. Deze vond dat je af en toe ook wel eens confronterend mocht zijn met een klant. Zijn leer inspireerde op zijn beurt de Nederlander Jeffrey Wijnberg, die het verder vorm gaf en er in Nederland een officiële coachtak van maakte.

Verschil tussen traditionele en provocatieve coaching

Tim verzamelde uit de groep:

Wat houdt coachen in?

– Iemand in beweging brengen (of stilzetten) -> of zelf in beweging
– Van A naar B laten lopen zonder plan (of van B naar A)
– Brengen tot zelfmotivatie
– Patronen doorbreken
– Intervisie geven of supervisie
– In contact brengen met de realiteit
– Iemand challengen
– Inzichten geven

Provocatief coachen is:

– Zelf in beweging laten komen
– Zijpaden of omwegen (bvb over iets helemaal anders)
– Op de proef nemen
– Overdrijven
– Net NIET Helpen

OEFENING met coach
Iemand is klant, de ander coach. De klant zoekt nadrukkelijk steun, troost, medelijden van de coach en probeert het uit te lokken. Er zit nog een derde bij, een mentor.
Deze ‘shaket’ de coach op het moment dat deze wil helpen, en legt het helpen stil.
Leuk zo’n praktische aanpak!

Basishoudingen van Provocatief Coachen

Tim toonde ons een Venndiagram met drie cirkels: Uitdaging – Warmte – Humor. Deze 3 moeten tegelijk aanwezig zijn als provocatieve coaching wil lukken!

Daarbij hoorde een tabel van wat er gebeurt als één van deze kwaliteiten er is, zonder de andere.

LEESTIP: Lees eerst de bovenste, horizontale waarden, en voeg dan de verticale waarde toe. Dus bvb. Warmte zonder uitdaging = Meer lijden, begrip, geen actie.

Uitdaging Warmte Humor
Zonder uitdaging / Meer lijden

Begrip

Geen actie

Triviaal

Grappig

Humor als afweer

Zonder Warmte

Overnemen

Agressie

/

Sarcasme

Cynisme

Zonder Humor Fundamentalisme

Dogmatisme

Medelijden

Zwaarte

/

 

Provocatief Coachen is non-verbaal heel warm, en verbaal uitdagend. Dat is het subtiele en moeilijke.

Tip: schets het kader voor je begint aan je coachee.

Effect van provocatieve coaching voor de klant

– Meer zelfvertrouwen
– Minder zwaar
– Moeilijk om het ‘probleem’ vast te houden
– Afstandelijk

De bedoeling met Provocatief Coachen is dat je lacht met je uitdagingen, dan is het al voor de helft weg. Je krijgt er energie door.

Tip: Als je uit het traditionele in het provocatieve kader stapt, is het een goed idee dit expliciet te maken. Zo weet je klant wat er zal komen. Provocatief Coachen lukt ook niet bij iedereen. Dus altijd eerst om toestemming vragen.


OEFENING per 3. Coach – Coachee – Mentor

Coach coacht gewoon, zoals je normaal werkt of (naar keuze) met inachtneming van de basishoudingen. De Waarnemer/Mentor kijkt welke van de 3 van nature het minst aan bod kwam.

Enkele basisprincipes van provocatieve coaching

– Als je de ezel vooruit wil laten lopen, trek dan aan zijn staart
– Uitdaging schept een band.
– Het meest persoonlijke is universeel (bijna iedereen heeft wel eens elk probleem, bvb. Provocatieve coachvraag: “Elke tiener heeft dat toch?”)
– Mensen zijn veerkrachtiger dan ze lijken
– Vertrouwen is goed, Controle is beter. (Niet de leiding nemen heel de tijd, maar wel kijken of er niet nog een probleem onder of achter zit ipv gewoon meegaan in het probleem. Bij het stappen zetten controle overnemen en uitdagen of het effectief wel zo is.)
– Iemand brengt structuur. Je hoeft niet noodzakelijk structuur te brengen.
– Zijpaden en omwegen leiden naar de kern.

OEFENING – Wat is het probleem?

Per 3. Coach stelt vragen die het probleem in vraag stellen. Zie de vragen hieronder:

1. Wat is er mis mee? Is dat niet juist goed, want…?
2. Ja maar, als (tegenovergestelde) dan had je pas écht een probleem.
3. Is dat geen gezonde reactie?
4. Zit niet iedereen daarmee?
5. OK, niet leuk, maar hoort dat niet bij (leeftijd/geslacht/functie/afkomst/sector/relatie/…)

Al bij al een dynamische, praktische en grappige aanpak van coaching. Bedankt Tim!

YC Café met Karlien Eeman en Kris Colpaert over “Durf!”

december 3rd, 2015

Op donderdagavond 26 november 2015 ontvingen we Karlien Eeman en Kris Colpaert over het onderwerp (en het gelijknamige boek) Durf. Een 40-tal mensen woonde de avond bij.

Sfeerbeelden

Bekijk het album op Facebook.

Karlien Eeman en Kris Colpaert over "Durf!"

Over Durf

Lees de rest van dit artikel »

Over Voortdurende Verbetering

december 3rd, 2015

Change is inevitable.
Progress is optional.
– Anthony Robbins

Eén van de meest fundamentele behoeftes van de mens is groei. Wij willen allemaal het gevoel hebben dat we vooruit gaan in ons leven, dat het vandaag beter is dan gisteren – en dat het morgen nog beter wordt. Of dat wij nog beter worden.

De beweging die onze groei vaak afremt, nog één van de meest fundamentele menselijke noden, is de drang naar zekerheid. Hoe ouder we worden, hoe groter de lokroep van de ‘zetel’ van comfort. We hebben al vanalles geprobeerd, bereikt. We hebben ervaring. Waarom nog risico lopen, jezelf voor schut zetten?

Wie allang iets doet, is daar goed in. En voelt zich daar ook goed in. Beginnen aan iets is een stuk lastiger. Het lukt maar niet, iedereen kan het beter, het duurt zo lang, je zet geen bevredigende resultaten neer, je slaat een figuur… De beginnersenergie vraagt moed en enthousiasme. Die niet iedereen kan of wil opbrengen. En dat is al een eerste reden waarom niet iedereen blijft groeien.
Lees de rest van dit artikel »

YC Café 22/10: Els Cornelis over ‘Voeding en Zelfbewustzijn’

november 19th, 2015

Op donderdag 22 september ontvingen we Els Cornelis van Foodful, die kwam spreken over Voeding en Zelfbewustzijn. Ze lichtte de beginselen en voordelen toe van de orthomoleculaire voedingsleer. Een leerrijke avond, voor beginners én gevorderden!

Sfeerbeelden

Bekijk het album op Facebook:

Els Cornelis orthomoleculaire voeding

Over Orthomoleculaire voeding

Als orthomoleculair voedingconsulent lichtte zij ons de beginselen toe van de orthomoleculaire voedingsleer. Orthomoleculair betekent letterlijk ‘juiste stof’. Orthos= juist en moleculair= molecule.

Als basis werd uitgegaaan van de orthomeleculaire voedingsdriehoek*

Alle orthomoleculaire voedingsstoffen (met hun optimale porties) die essentieel nodig zijn voor een optimale functionele gezondheid werden aan de hand van onderstaand schema aangetoond.

* Alles ongeraffineerd (minimaal bewerkt), organisch, biologisch, seizoensgebonden en vers met respect voor de natuur.

Tijdens de uiteenzetting en bij het doorlopen van alle voedingsgroepen werd telkens verwezen naar 3 grote pijlers:

1. Stressreductie
2. immuniteit boosten
3. Ontstekingsziektes remmen

In een notendop volgen enkele belangrijke richtlijnen.

Stress en de bijnier

Chronische stress is vaak de oorzaak van uiteenlopende klachten. Gezondheidsproblemen die te maken hebben met verlies van immuniteit en ontstekingen allerhande vinden in veel gevallen hun ontstaan in niet-gecontroleerde stress.

Dat heeft te maken met de bijnier (hét stressorgaan) die overuren draait en daardoor veel essentiële stoffen zoals vitaminen en mineralen rooft. Denk daarbij vooral aan vitamine C, de B- vitamines en magnesium.

Een vermoeide bijnier put je cortisolaanmaak uit. Cortisol is een natuurlijk anti-ontstekingshormoon. Tekort haalt de immuniteit onderuit en maakt de kans op infecties groter. Het is dus van groot belang onze bijnier te verzorgen.

Een voedingspatroon gebaseerd op groenten en fruit levert de nodige anti-oxidanten die de bijnier nodig heeft om te recupereren. Ons lichaamseigen anti-oxidantensysteem voldoet niet om onze cellen en weefsels te beschermen tegen vrije radicalen uit verkeerde voeding, milieuvervuiling, negatieve gedachten enz.

Zuren en basen in evenwicht

Een goed evenwicht tussen zuren en basen is cruciaal om je lichaam goed te laten functioneren. Idealiter bestaat je voedingspatroon voor 80% uit basenvormende voeding en slechts voor 20% uit zuurvormende voeding. Een teveel aan verzurende voeding (vlees, vis, granen, kaas, noten, wijn, koffie, geraffineerde suiker) brengt immers de enzymewerking in het gedrang.

Enzymes staan in voor miljoenen biochemische lichaamsfuncties (opbouw, afbraak, vertering, vetzuurmetabolisme enzovoort). Daarom is het van levensbelang dat verzurende voeding de werking van die enzymes niet in het gedrang brengt. Daarnaast kan verzuring ook leiden tot tal van ziektebeelden. Zo worden onder meer kanker, osteoporose en hart- en vaatziekten aan verzuring gelinkt.

Hoe ontzuurt het lichaam? Daarvoor heeft het (alkalische) buffers nodig, zoals mineralen. Een voorbeeld is calcium, dat onttrokken wordt aan de botten.

Ontzuren doen we dus het best door overwegend basen- en mineralenrijk te eten. Denk daarbij aan: groene en gekleurde groenten, zoet fruit, kastanjes, amandelen, aardappelen (in de schil), rauwe melk, olijfolie (ongeraffineerd/eerste persing) enzovoort. Ook meer bewegen levert een belangrijke bijdrage. De grotere toevoer aan zuurstof die met beweging gepaard gaat, metaboliseert overtollige zuren en maakt onze weefsels minder zuur.

Essentiële vetzuren

Om onze 98.000 km aan celmembranen in goede conditie te houden, schenk je best veel aandacht aan voldoende opname van essentiële vetzuren. Essentiële vetzuren (omega -3 en omega -6) maakt het lichaam niet zelf aan dus moet met de voeding worden opgenomen.

Omega-3 vind je terug in bijv. vette vis, maar ook in plantaardige bronnen als walnoten, lijnzaad, postelein. Omega-6 is een moelijker verhaal. Linolzuur is een omega-6 die vaak terug te vinden is in industriële voeding. In ons lichaam wordt linolzuur vaak vertaald naar onstekingsbevorderende stoffen. Gebruik daarom goede bronnen van omega-6 (bijv. uit boragie-of teunisbloemolie). In alle omstandigheden moet je erop letten dat je omega-3 en omega-6 opneemt in een verhouding van 3 delen omega-3 op 1 deel omega-6. Alleen zo kan je vetzuurmetabolisme een ontstekingsremmende werking hebben.

Mijd ten allen tijde de transvetzuren. Te vinden in industrieel bewerkte voedingsmiddelen als margarine, gebak, koekjes. Zij brengen de cel schade toe.

Verzadigd vet heb je met mate nodig. Gebruik bijvoorbeeld in geringe hoeveelheden biologische boerenboter om te smeren en kokosvet voor hete bereidingen.

Ongeraffineerde olijfolie van de eerste persing mag je royaal gebruiken voor koude en minder hete bereidingen. Ook olijfolie is gekend voor zijn ontstekingswerende eigenschappen.

Bloed en orthomoleculaire voedingsleer

Bloedparameters

Hoe meet je nu je toestand? Eén mogelijkheid is je bloed te laten meten. Handige maatstaven zijn onderstaande bloedparameters (deze zijn niet volledig).

Een (orthomoleculaire) arts kan deze parameters bepalen. Aan de hand van een orthomoleculair voedingspatroon en- indien nodig- bijkomende voedingssupletie kan je bijsturen waar nodig en zo je gezondheid terug in eigen handen nemen.

Homocysteïne < 16 Micromol/L (B6,B12,B9)
Magnesium (0,65-1,05 Micromol/L)
Geoxideerd LDL (200-600 U/L)
Omega3 index (4.0-7.0%)
Vitamine D (50 en de 120 nanomol/L)
Q10 (0,4 en 1,8 mg/L)
Vitamine A (20-80 Microgram/dl)
Vitamine E (5-25mg/L)
Vitamine C (0,2-3.0 mg/dl)
Zink (475- 770 Microgram/dl)
Selenium (100-340 Migrogram/L)