YC Café op 23/3/17 met Björn Stienstra over ‘Binnenstebuiten Leven’

maart 30th, 2017

Op donderdagavond 23 maart 2017 kwam Björn Stienstra helemaal uit Maastricht om ons een interactieve workshop te geven rond Binnenstebuiten Leven, of Innerlijk Leiderschap. Meer dan 30 mensen woonden de avond bij.

Sfeerbeelden

Bekijk het album op Facebook:

Björn Stienstra - Innerlijk Leiderschap

Björn Stienstra’s workshop over Innerlijk Leiderschap

Björn werkt graag interactief dus er kwamen vooral veel oefeningen aan bod, gecombineerd met een minimum aan theorie.

Allereerst mochten we even de ogen sluiten en voelen hoe we erbij zaten. Wat we nodig hadden op dat moment om aan te komen, er te zijn. Hoe kan je dat aan jezelf gunnen op dit moment?

Lees de rest van dit artikel »

YC Café met Frederik Imbo over “Ja of JA?! De strategie van het geluk”

maart 22nd, 2017

Op donderdagavond 23 februari ontvingen we in een volgepakte Loft 26 spreker en acteur Frederik Imbo met zijn productie “Ja of JA?! De strategie van het geluk”.

Sfeerbeelden

Bekijk het album op Facebook:

Frederik Imbo - De strategie van het geluk

Over de lezing

Frederik maakte ons bewust van onze manier van kijken naar geluk, en die strategieën meegaf om gelukkiger te worden. De lezing was doorspekt met treffende quotes en video’s. Entertainend én verrijkend!

Bekijk hier de trailer:

Wat maakt jou precies gelukkig? Verbinding met mensen, plezier, bezig zijn met iets dat je graag doet… Maar wat als er geen mensen meer zijn om mee te verbinden? Geen plezier meer is om te hebben? Je bezigheid wegvalt? Wat als datgene waarvan je geluk afhangt, plots wegvalt?

Anders gezegd: hoe afhankelijk ben jij van externe zaken voor je geluk?

Sonia Lubomirski, experimenteel sociaal psychologe, en bekend als ‘de Geluksprofessor’, achterhaalde dat geluk wordt bepaald door 3 parameters. Voor de helft door genetisch materiaal, voor 40% door je mindset (gedachten, overtuigingen en opvattingen over jezelf, naasten en de maatschappij algemeen) en maar voor 10% door de omgeving.

En dit terwijl voor velen hun geluk bepaald wordt door zaken in hun omgeving. Anders gezegd: we laten ons geluk teveel afhangen van zaken buiten onszelf, terwijl we zelf impact kunnen hebben op ons eigen geluk.

Mindset is niet makkelijk te veranderen, maar is het enige dat in onze eigen controle ligt. Dus waarom niet ons daarop concentreren?

Huurder of eigenaar?

Frederik Imbo - Ja of JA?!

Ben jij huurder of eigenaar van je leven? Een huurder is als een plastic zak in de wind, afhankelijk van wat er buiten zich gebeurt voor geluk of ongeluk. Hij heeft niet geleerd zijn eigen behoeften te vervullen. Een huurder voelt zich klein, en kan moeilijk verdragen dat het anderen wel lukt. In de file klaagt hij over hoe erg het is, wordt hij agressief en onrustig… We zijn natuurlijk allemaal wel eens huurder.

Een eigenaar laat zijn geluk niet door anderen bepalen. Hij weet dat het geluk binnen jou ligt. Als er iets vervelends gebeurt, kijkt hij naar zichzelf. Hij maakt het niet nog erger, maar maakt het beste van wat er is. Zoals in de file: hij belt, luistert naar een podcast, denkt na over wat er allemaal goed is in zijn leven…

Omstandigheden zijn an sich neutraal. Regen bijvoorbeeld is a priori niet fout. Het is wat je er allemaal mee doet. Er is geen slecht weer, alleen slecht aangepaste kledij. Geluk is dus een keuze onafhankelijk van de omstandigheden.

J’ai décidé d’être heureux – c’est excellent pour la santé
– Voltaire

Dat is natuurlijk allemaal makkelijk gezegd. Waarom is het niet altijd even gemakkelijk?

We zijn van nature pessimisten

Een antropologische reden is: de mens is niet gemaakt om gelukkig te zijn. We zijn evolutionaire zwartkijkers. Duizenden jaren geleden waren we constant op de loer voor gevaar. Het inschatten van situaties en oplossen van problemen was de enige manier van overleven.

Intussen leven wij in de meest veilige maatschappij ooit. En toch hebben we alarmsysteem thuis. Is onze auto op slot. Velen voelen zich niet echt veilig. De maatschappij is geëvolueerd, maar ons oerbrein niet. Een toestand zonder probelmen lijkt voor ons oerbrein irreeel, onmogelijk. We denken dat we iets over het hoofd gezien hebben, en gaan op zoek naar iets. Met succes.

Zouden we niet kunnen ingaan tegen die programmatie?

Mijn leven is gevuld geweest met problemen
waarvan de meeste zich nooit hebben voorgedaan.
– Mark Twain

Hoe je je over iets voelt bepaalt wat je krijgt. Het is een self-fulfilling prophecy.

Heb jij een auto? Is die sterker dan jou? Ja. Moet je sterker zijn dan de auto? Nee. Je moet slimmer zijn. Is dat niet een beetje hetzelfde met je emoties? Wat ben je ermee dat er een emotionele tijger in je zit, als er een ezel aan het stuur zit?

Waartegen heb jij al allemaal nee gezegd vandaag? Je kan ook Ja zeggen tegen vanalles. Nee zeggen is een probleemgerichte houding. ‘Ik wil geen appelen’ maakt niet duidelijk dat je peren wil.

Elke ja leidt tot ontspanning.
Elke nee leidt tot spanning. Het komt erop neer dat we de realiteit weigeren zoals ze is. Zoals roken voorspelbaar is voor longkanker, is nee zeggen voorspelbaar voor een ongelukkig leven.

Je bent niet verantwoordelijk voor het gezicht dat je het gezicht dat je hebt gekregen,
wel voor de smoel die je trekt.
– Bob Delbecque

Leer JA-Taal spreken

Wat als je nu eens JA-taal begint te spreken? Voordeel: je moet de oude taal niet afleren. Je hebt vandaag de keuze. Wordt het ja of JA?!

Niet gemakkelijk? Zeker. Skiën is ook niet gemakkelijk. Maar je leert het door het te doen.

Gebruiksaanwijzing: Gerbert Bakx en zijn boek “De Strategie van het geluk”. 3 strategieën:

1. Ik aanvaard wat ik niet kan veranderen.

Stress is te wijten aan het niet aanvaarden van de realiteit. Zelfs wanneer je het moeilijk hebt, kan je aanvaarden dat je het moeilijk hebt – met te aanvaarden dat je het moeilijk hebt.

Het leven is een soort kanotocht op een stroom. Als je het niet meer eens bent met de richting van de stroom en tegenpeddelt, krijg je het lastig. Aanvaard de algemene stroom en je arriveert ergens veel rustiger.

2. Ik verander wat ik wel kan veranderen.

3. En ik gebruik mijn verstand om het onderscheid te maken.

Geluk is niet je afvragen half vol of half leeg, maar waar de kraan is.

3 soorten geluk

Frederik had het nog over 3 soorten geluk, waarbij het ultieme geluk zit in de combinatie van de 3:

Frederik Imbo - Strategie van het geluk

Genieten. Het geluk van het lichaam, de zinnen: snoep, sporten, een magazine lezen. Dat doet iedereen op zijn eigen manier. Dit leidt natuurlijk niet tot duurzaam geluk. De honger van de ziel kan niet gevoed worden door overprikkeling van de zinnen. Enkel genieten leidt tot een verarmd en tragisch bestaan.

Waarden. Deze geven richting aan ons leven. Wat voor iemand wil je zijn, waar wil je naartoe met je leven? Wat kunnen anderen van jou verwachten? Hier ga je soms het genieten voor later, omdat waarden groter zijn dan het genot in dit moment. Het leidt tot meer duurzame resultaten.

Verbondenheid. Waarmee voel jij je verbonden in je leven? Mensen met een goed sociaal netwerk voelen zich gelukkiger en leven langer. Onderzoek wijst trouwens uit dat we minstens 8 knuffels per dag nodig hebben om qua gezondheid niet achteruit te gaan. Verbondenheid kan op allerlei manieren: met de mensen rond je, met een groep mensen (club, vereniging, land…) of met je beroep. Zelfs al veeg je de straat, doe dat zoals Beethoven componeerde.

Zowel in de hemel als in de hel staan er heerlijke tafels met de heerlijkste gerechten. De mensen zitten tegenover elkaar aan lange tafels. Niemand kan zijn armen plooien. In de hel proberen ze het zelf naar binnen te werken, met frustratie – en honger – als resultaat. in de hemel voeden ze elkaar.

En zo eindigden we:

YC Café met Peter Plusquin over ‘SmartReading: Lees één boek per uur!’

februari 23rd, 2017

Op donderdagavond 22 januari 2017 ontvingen we Peter Plusquin, die ons op anderhalf uur via de techniek van Smart Reading een stuk sneller leerde lezen – en een hoop tips en technieken meegaf om mee te oefenen.

Sfeerbeelden

Bekijk hier het album op Facebook:

Peter Plusquin SmartReading

Over SmartReading

Peter bracht ons op een klein anderhalf uur een aantal SmartRead-technieken bij die een onmiddellijk effect hadden op onze leessnelheid.

Wat is de gemiddelde leessnelheid?

De gemiddelde volwassene leest ongeveer 200 tot 250 woorden per minuut. Kinderen lezen ongeveer 120 tot 130 woorden per minuut. Studenten lezen vaker en veel en halen een hoger gemiddelde van 300 tot 350 woorden.

Even vergelijken: de snelste lezer ter wereld haalt zo’n 2000 woorden per minuut! Maar een mooi doel is al om aan 800 woorden per minuut te raken.

En daarbij: minstens evenveel te onthouden! De SmartReading techniek blijkt niet enkel snelheid op te leveren, maar ook een minstens even grote retentie van de informatie die gelezen is (zie onder het filmpje).

Voordelen van SmartReading

– Sneller lezen
– Minstens evenveel onthouden
– Meer plezier in het lezen

Smart Reading Techniek 1 – Verdubbel je snelheid door met vinger of aanwijzer te lezen.

We deden een oefening waarbij je eerst met je ogen een cirkel moet maken. Daarna doe je het door de vinger van je partner te volgen. Resultaat: de cirkel is veel ronder en vlotter als je de vinger volgt! Iets kunnen volgen met je ogen helpt dus.

Met alleen al deze techniek kan je je leessnelheid verdubbelen.

Smart Reading Techniek 2 – Ga ‘turbo lezen’ (=visueel lezen met de vinger in wisselend tempo)

Het klassieke lezen is auditief. We lezen de woorden eigenlijk voor, en vertalen dat dan naar betekenis. Smart Reading is visueel: je leest niet voor, je scant de woorden en laat ze visueel binnenkomen.

Kijk maar eens naar deze video:

Om dit te oefenen, moet je sneller over de tekst gaan zodat je geest geen kans krijgt om de woorden te ‘verklanken’. In het begin lijkt het alsof je niks meehebt van de tekst, maar blijkt dat je een hoop meer onthoudt dan je dacht!

Hiermee gecombineerd is het inzicht dat het terugspringen, dus telkens van links naar rechts lezen, een ongelofelijk tijdverlies is. Je ogen moeten telkens helemaal terug en doen die tijd niks.

Door meer woorden samen te nemen kan je een zin als het ware omgekeerd lezen: je hebt de woorden mee, je geest plakt ze achteraf aan elkaar in betekenissen. Klinkt misschien ongelofelijk en dat is het ook, je moet het ervaren om het te geloven!

Hier is een SmartReading-oefening in 5 stappen die je elke dag een kwartier kan oefenen:

1. Gebruik je vinger of een pen om je ogen geleiding te geven terwijl je jouw ogen als een cameralens over de tekst laat glijden zonder te verklanken van links naar rechts zin voor zin. Doe dit vijf minuten lang.
2. Ga dan 5 minuten telkens de eerste regel van links naar rechts en de volgende regel van rechts naar links.
3. De volgende minuut verdubbel je de snelheid door 2 regels tegelijk te nemen, nog altijd van links naar rechts en dan van rechts naar links.
4. Verudbbel weer door 4 regels tegelijk te nemen.
5. Ga dan terug in snelheid naar 2 regels tegelijk, en daarna naar 1 regel tegelijk.

Na enige tijd zal je merken dat
– Je neiging tot verklanken steeds minder wordt
– Je toch meehebt wat er geschreven staat
– Je veel rustiger leest
– Je niet meer terugspringt in de tekst.

Smart Reading Techniek 3 – Zorg dat je niets meer kan missen door te lezen met een specifiek Leesdoel

Wanneer we (on)bewust naar iets op zoek zijn, vinden we dat veel sneller. Al gemerkt dat wanneer je nieuwe schoenen wil gaan kopen, je plots overal schoenen ziet? Onze geest filtert naargelang onze focus.

Als je dus met een duidelijke focus leest, haal je veel sneller die informatie uit de tekst die relevant is voor jou. Hier doe je het, in 6 stappen:

1. What’s in it for me?
2. Visualiseer wat je jezelf ziet doen NA het lezen van je boek.
3. Formuleer je Doel in één zin, die begint met: “Ik zie mezelf…” en die eindigt met wat je gaat DOEN.
4. Formuleer het Doel zo SMART mogelijk.
5. Check of je Doel echt voldoende beklijft. Wat levert het je op eens je het bereikt? Wat ga je doen, eens je het bereikt hebt?
6. Herformuleer indien nodig.

3 fundamentele regels voor succes

Smart Reading zal je zeker niet op één dag beheersen. Het is een vaardigheid die tijd nodig heeft, en je zal onderweg regelmatig het gevoel krijgen dat het niet vooruit gaat.

Enkele mensen aan het woord over Smart Reading:

Beleef plezier aan je frustraties. Dit is het bewijs dat je aan het leren bent! Wees mild voor jezelf. Kijk altijd naar wat al lukt, wat al gaat. Vele kleine stappen zorgen voor het gewenste resultaat. Dus niet kijken naar ‘ik wil daar zijn’ – wees blij met waar je reeds bent.

Vier je successen. Als je begint te twijfelen over de vorderingen, kijk dan even naar vroeger – hoeveel tijd had je dan nodig om een boek te lezen? Het is zoals de vier leerfasen: van onbewust onbekwaam ga je stapsgewijs naar bewust bekwaam.

Denk er niet teveel over na
. Als je iets wil veranderen kun je veel technieken hanteren. Maar als je blijft denken dat het moeilijk is of dat je er niets aan hebt, dan lukt het zeker niet. Dus hier spreken we van coaching op overtuiging.

YC Café met Riet Indigne over ‘Mindful Assertief’

december 21st, 2016

Op donderdagavond 20 oktober ontvingen we Riet Indigne, die het had over ‘Mindful Assertief’, haar boek en werkwijze. Een 30-tal geïnteresseerden beleefden het mee.

Sfeerbeelden

Klik op de foto om het album op Facebook te bekijken.

Mindfulness Assertief Riet Indigne

Over Mindful Assertief

De methode ‘Mindful assertief’ bestaat grotendeels uit oefeningen die een onmiddellijke halt toeroepen aan spanningsklachten, angsten, gebrek aan zelfvertrouwen, burn-out en bore-out.

Je bouwt veerkracht op.

Het uitgangspunt is om te evolueren van externe lotsbepaling naar een interne lotsbepaling. Dat betekent dat niet langer de anderen je doen en laten gaan sturen, maar dat je handelt vanuit je eigen kracht.

Je leert om de regie van je leven terug zelf in handen te nemen.

Valt het jou op dat rustige personen méér zelfvertrouwen uitstralen dan nerveuze personen?
Mindfull Assertiviteit behelst ten eerste het cultiveren van innerlijke rust, met als uitgangspunt: eerst relaxeren, dan communiceren.
Via adem- en relaxatietechnieken leert men terug contact maken met zichzelf. De toegangspoort om de eigen noden en behoeften te leren kennen is voor Riet immers innerlijke rust.

Download hier een eerste relaxatieoefening van Riet, genaamd “Eerste Les Jacobson“.

Word je vaak geplaagd door emoties waar je geen blijf mee weet? Schuldgevoelens, angst, boosheid, verdriet,…
Via hartcoherentieadem en meditaties leert men mindful met zijn of haar innerlijke wereld omgaan. Men krijgt technieken om emoties constructief te hanteren.

Heb jij het gevoel dat je te vaak over je grenzen laat gaan of er zelf over gaat? Cijfer je jezelf te vaak weg om anderen te behagen?
Mindful Assertviteit betekent ook dat je gepast je grenzen kan aangeven. Je leert voorkomen dat de spreekwoordelijke emmer over loopt.

Heb jij het gevoel dat je t.o.v. bepaalde personen anders (beter) zou willen reageren?
Je leert zacht en krachtig communiceren. Niet enkel horen, maar ook gehoord worden.

Je leven is vandaag wat je er vandaag van wil maken. Maar hoe?
Misschien heb je niet de juiste attitude om hier verandering in te brengen?
Misschien moet je het helemaal anders aanpakken?

YC Café met Hans Hoegaerts over ‘De Kracht van Tekenen’

december 19th, 2016

Op donderdagavond 8 december liet Hans Hoegaerts van Living Systems Coaching ons ‘De kracht van tekenen (in coaching)’ ervaren. Een bijzondere ervaring!

Sfeerbeelden

Klik op de foto op het album op Facebook te bekijken.

Hans Hoegaerts CoachCafé Gent

Over de Kracht van Tekenen (in Coaching)

Aan de hand van oefeningen liet Hans ons ervaren dat
1 – iedereen kan tekenen, en
2 – tekenen direct inzetbaar is in coachings – door om het even wie.

Iedereen kan tekenen (?!)

Wanneer je aan mensen vraagt om iets te tekenen, is één van de meest gehoorde commentaren: “Maar ik kan helemaal niet tekenen…” of “Oei, maar ik ben niet creatief!”. Dit is te wijten aan de interne standaard die we leggen op tekenen.

Moet het een kunstwerk zijn op wereldniveau? Dan kan je inderdaad niet goed genoeg tekenen. Mag het een expressie zijn van hoe jij iets ervaart? Een eenvoudige symbolische weergave van jouw beleving? Dan is tekenvaardigheid (over talent later meer) niet de eerste vereiste.

Skills Building

Aan de hand van enkele heel toffe oefeningen liet Hans ons ervaren dat je helemaal niet vaardig hoeft te zijn om iets te kunnen tekenen. En dat je sneller tot herkenbare, levende vormen kan komen zonder kennis van zaken.

Hans Hoegaerts Coach Tekenen

De start van de workshop kaderde in het thema Skills Building. Hierin bouw je het vertrouwen in de eigen vaardigheid op, waardoor mensen daarna makkelijker over de drempel kunnen. Als je dus gaat coachen met tekeningen, dit zeker eerst doen!

Talent vs Vaardigheid

Sommige mensen hebben tekentalent. Anderen minder. Wie veel tekent, zal echter sowieso een zekere vaardigheid ontwikkelen. Omdat tekenen vaak geassocieerd wordt met hogere kunst of ongelofelijke vaardigheid, hebben mensen vaak schrik dat ze het niet goed genoeg kunnen. Terwijl tekenen een prachtige vorm van expressie is.

Wanneer we tekenen inzetten bij het coachen, dan is tekenvaardigheid geen vereiste. Integendeel, het kan zelfs in de weg staan van het proces. Net zoals iemand die ‘het goed kan uitleggen’ waarbij de woorden eigenlijk in de weg staan van de essentie, kan iemand met veel tekenskills de opdracht manipuleren.

Het gaat bij coachen met tekenen niet om een mooie tekening, maar om een expressie van de binnenwereld.

Coaching tekenen

Maak vertrekkende van het oranje iets dat jouw vraag voor vandaag weergeeft

Ons onderbewuste denkt niet in woorden, maar in beelden. Dus wanneer we tekenen, tonen we wat er in ons onderbewuste leeft, met enkel de vertaling van onze grafische mogelijkheden. Bij woorden moeten we beelden en ervaringen vertalen naar woorden, wat eigenlijk hopeloos ontoereikend is. Daarom zegt een beeld meer dan 1000 woorden – zelfs een mislukte krabbel die niet lijkt op wat je werkelijk wilde tonen.

Daarbij komt nog dat wanneer je begint te tekenen, je hand het vaak overneemt. Je begint misschien met een plan, maar je onderbewuste neemt het over. Je komt ergens uit dat je niet had kunnen voorzien, er tonen zich onverwachte dingen. En dat is prachtig: wat we niet controleren, is waarachtig. Dat is nog een valkuil van woorden: je kan je er te gemakkelijk achter wegsteken.

Coachen met Tekenen: Tips van Hans

Ugly is good. Hoe beter jij kan tekenen, hoe hoger je de drempel legt voor anderen. Geef dus het goede voorbeeld door zelf te prutsen, zodat anderen zich ook kunnen uitdrukken.

Denk niet teveel na. Je hand is sneller én slimmer dan je hoofd. Teken sneller, zonder nadenken.

Ken je materiaal. Kies waarmee je zal werken en oefen ermee.

Jouw comfort is dat van je klant. Hoe beter jij je voelt bij tekenen, hoe gemakkelijker je klant erin zal meegaan. Vergroot dit comfort mogelijks met een (aantal) inleidende oefening(en).

Eenvoud – je hebt vaak niet meer dan 2/3 elementen nodig om iets duidelijk te maken. Zorg dat het niet te ingewikkeld wordt. Zelfs een begrip als ‘integriteit’ of ‘samenwerking’ kan je eenvoudig neerzetten. Vraag je dus af: welke elementen maken de vorm?

Leer peetjes tekenen. Veel coachings gaan over menselijke interactie. En dus zijn mensen centraal aan de tekeningen die je maakt of laat maken rond communicatie, relaties, conflict, samenwerking… Er zijn veel manieren om mensen te tekenen. Vind je eigen manier. Gelijkenis is niet belangrijk, wel dat het duidelijk is dat het een mens is!

Herkenbaarheid boven gelijkenis. In aansluiting op het vorige is het belangrijker dat je kan zien wat iets is, eerder dan dat het ongelofelijk mooi getekend is. Stel je dus de vraag: hoe kan ik dit simpel en duidelijk vorm geven? Welke zijn de elementen die het ding maken wat het is? Denk aan het icoon van een email.

Laat containerbegrippen tekenen. In coachgesprekken komen vaak containerbegrippen voor. Woorden die zoveel (kunnen) betekenen dat ze eigenlijk mistig en onbruikbaar worden – en een valkuil zijn voor oneindige discussies. Door ze te laten uittekenen, daag je de klant uit om na te denken over de essentie van dit begrip.

Hans Hoegaerts Living Systems Coaching

Integriteit

Laat eerst individueel werken, dan pas collectief. Wanneer mensen samen ideeën moeten bedenken, komen er vaak minder ideeën en worden ideeën van bepaalde personen meer belicht terwijl andere helemaal niet aan bod komen. Het is dan ook beter eerst iedereen zijn eigen ding te laten doen, en dan te verzamelen. Zo deden we een oefening waarbij we eerst individueel mochten tekenen in welk team we graag zouden willen werken. Dan mochten we hieruit het belangrijkste halen, en er samen één tekening van maken. Een mooie oefening om bijvoorbeeld de belangrijkste waarden/kwaliteiten/objectieven van een team in beeld te brengen – en achteraf zichtbaar te houden.

coaching en tekenen

In welk team wil je werken?

Coachoefening – voor je klant tekenen.

Gesprekken met klanten zit tjokvol beeldende taal. Bv vastzitten in iets, in de put zitten, een drempel, de grootste zijn…

Met deze werkvorm kan je uit een lastige inhoud blijven en toch naar een oplossing zoeken. Jij gaat als coach tekenen voor je klant. Daarbij ga je enkel in de vorm werken, dus zo weinig mogelijk in het verhaal. Je klant zegt bijvoorbeeld: “Ik zit in de put.” Dan breng je die put en andere elementen in beeld, zonder noodzakelijk te weten waarom die persoon in de put zit.

Je stelt vragen en vult de tekening aan. Eerst exploreer je met een open nieuwsgierige houding, daarna ga je op zoek naar een oplossing.

Vaak levert dit andere manieren van kijken op, die de klant nog niet bedacht had! De vertaling van een beeldende oplossing naar een oplossing in het echte leven levert verrassende resultaten op.

Naïviteit is je sterkste wapen. Je hoeft het niet te weten, laat je verrassen door wat zich toont. Als coach wordt je mede-ontdekker, speels beweeg je door de vraag heen en stel je dingen in vraag, die dan weer naar andere dingen leiden.

Deze format geeft ook niet de kans om achterover te leunen, aan coach noch klant. Je leunt naar de tekening toe, je zit erin. Iedereen doet mee.

Een geschenk van Hans

Dit kregen we nog mee als samenvatting van het werken met tekenen:

Hans Hoegaerts Tekenen in Coaching

YC Café met Savera Noriega over ‘Somatic Experiencing’

december 19th, 2016

Op donderdagavond 24 november ontvingen we Savera Noriega van TouchStudio, die ons op geheel eigen wijze duidelijk maakte wat Somatic Experiencing is. Ze maakte er een leuk en tegelijk diepgaande ervaring van, waar achteraf nog veel over viel te bespreken.

Sfeerbeelden

Klik op de foto om het album op Facebook te bekijken:

Somatic Experiencing Savera Noriega

Over Somatic Experiencing

Hier vind je de presentatie over Somatic Experiencing die Savera als basis gebruikte:

Somatic Experiencing is een naturalistische benadering voor het omgaan met chronische stress en trauma. Het leert mensen weer voelen welke ervaringen door het lichaam komen.

Soma = waarneming van het levende lichaam.
Experiencing = heel actief, zoals doen en eten, in het hier en nu. Dat is niet hetzelfde als Experience, wat meer statisch is.

Dus, Somatic Experiencing = iets beleven via het lichaam. Hiervoor gebruikt men de term Felt Sense: wat je ervaart in je lichaam bij bepaalde belevingen.

In een eerste oefening liet Savera ons in stilte zitten, en ervaren wat er te ervaren viel. Welke gedachten, gevoelens, gewaarwordingen bieden zich aan?

Somatic Experiencing en Trauma

Trauma is in de mode momenteel, maar er bestaan nog veel misverstanden over. Het is verbonden aan momenten waarop we ons hulpeloos, hopeloos voelden, en dat er niemand was om ons te steunen.

Trauma is niet de gebeurtenis zelf, zoals een scheiding, ziekte, migratie… maar wat daarna gebeurde en hoe wij daarop reageerden. Ons zenuwstelsel is ontregeld. 2 mensen kunnen hetzelfde ervaren waarbij de ene trauma oploopt, en de andere niet. Dit hangt samen met het concept Resilience (veerkracht), het vermogen te herstellen van problemen en chronische stress.

De Drie Hersenen (het Triune Brain Model)

Voor het werken met trauma (en nog andere dingen trouwens) wordt er gewerkt met het concept van 3 delen in onze hersenen, elk met andere functies.

Neocortex: taal, ideeën, concepten, artistieke visie, expliciet geheugen (bv. je ervaring van de dag bespreken).
Limbisch: geheugen, gevoelens, impliciet geheugen (bv. iets dat je lichaam zich herinnert om te doen, zoals met de fiets rijden)
Reptilian: overleving, vechten, vluchten en bevriezen.

Oefeningen

Savera werkte vooral aan de hand van oefeningen. Ze vertraagde het tempo van de groep zodat we meer aanwezig werden. We voelden veel meer wat er gebeurde. Dat was al een eerste mooi inzicht: vaak gaan we te snel door dingen, waardoor we ze niet in hun totaliteit (of zelfs gedeeltelijk) ervaren.

De groep mocht ook wat dichter bij elkaar en haar komen. Dat werd gezellig, en hier en daar ook wat spannend. De persoonlijke ruimte werd uitgedaagd, én er kwam meer verbondenheid in de groep. Prachtig hoe kleine, eenvoudige ingrepen zo’n effect kunnen hebben – als je erbij stilstaat.

In een volgende oefening mochten we per 2 bespreken: “Wat was het mooiste moment van je dag?” Hiermee kom je in een andere modus terecht. Van gestresseerd, ernstig… naar ontspannen en blij. We mochten per 2 bespreken hoe het is om daarover na te denken. Welke fysieke gewaarwordingen kwamen er naar boven? Wanneer je denkt aan een herinnering, herbeleef je dat via je lichaam. Je ziet bepaalde dingen, voelt zaken gebeuren in je lijf…

Met dit soort positieve ervaringen creëer je hulpbronnen. Daarvan wordt vaak gebruik gemaakt in Somatic Experiencing. Ze zijn een soort ‘lifelines’ naar veiligheid verankerd in positieve ervaringen. Daarmee werkt men dan om trauma deels opnieuw te beleven, maar dit keer mét de steunende hulpbronnen die oorspronkelijk niet aanwezig waren.

Sympatisch en parasympatisch stelsel

Ons autonoom zenuwstelsel heeft 2 modi: sympatisch en parasympatisch.

De sympatische modus is verbonden aan de stressreactie: voor actie, vechten en vluchten. We speelden een spel waarin deze modus geactiveerd werd. Iemand stond in het midden en deed een oproep: “aan alle mensen die…”. Wie binnen de omschrijving viel, moet een andere stoel zoeken. Wie overblijft, doet een nieuwe oproep. Je moest alert en snel zijn. Bijzonder grappig!

Somatic Experiencing Gent

Dan gongde Savera en moest iedereen in het midden van hun beweging blijven staan. We mochten even onszelf observeren en noteren welke gedachten, gevoelens, gewaarwordingen er in dat moment aanwezig waren.

En dan onze beweging vervolmaken. Want het is net wanneer we in zo’n moment bevriezen en niet meer verder bewegen, dat er trauma ontstaat.

Het sympatische staat voor actie, en is vaak onwillekeurig. Bijvoorbeeld je ogen vernauwen, je lichaam trekt samen, speekselvorming en spijsvertering stoppen… je vertoont allerlei fysieke signalen van spanning.

Deze kan je ontladen door lachen, wenen, trillen, zweten… er zijn allerlei manieren en signalen van ontlading. Kinderen laten hun stress bijvoorbeeld los door te spelen.

Over veiligheid en het parasympatische

Hoe voel je je na ontlading? Ontspannen, comfortabel, veilig.

Hoe weet je dat je lichaam veilig voelt?

We deden een oefening waarbij de ander achter ons stond en ons steunde aan de deltoids. Toestemming speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe was het om zo aangeraakt te worden? Wat gebeurt er met je ademhaling, hartritme?

In een andere oefening mochten we in groepjes van 3 aan elkaar vertellen over een kwaliteit, en een moment dat die aanwezig was. De 2 luisteraars zeggen niks, maar creëren een ruimte waarin de ander kan delen (holding space). Dan bespreken hoe het is om zoeits persoonlijks te vertellen. Een bijzonder beklijvende ervaring!

Meer weten?

Je vindt Savera op haar website, Touchstudio.

Hét standaardboek rond Somatic Experiencing is van Peter Levine, de grondlegger van SE, en heet ‘De tijger ontwaakt’.

Hier vind je zijn Youtube channel via een video over de oorsprong van Somatic Experiencing:

YC Café 22/9/16 met Dirk Oellibrandt over ‘Alchemie van Leven’

oktober 11th, 2016

Op donderdagavond 22 september 2016 ontvingen we Dirk Oellibrandt, oprichter van Life Projects. Hij lichtte ons zijn methode Alchemie van Leven (en ook van Coaching) toe. Een 30-tal geïnteresseerden schoof aan en genoot van de ervaring.

Sfeerbeelden

Bekijk het album op Facebook door op de foto te klikken.

IMG_7188

Over Alchemie van Leven

Dirk leidde ooit een succesvol coach- en trainingsbedrijf. Nu runt hij Life Projects samen met zijn vrouw Katrien.

Life Projects is een unieke methode die de essentie van de oude Oosterse en Westerse wijsheden praktisch en bruikbaar maakt voor de hedendaagse mens. Alchemie van leven is de kunst van het vormen van een subtiele levensessentie door de 5 elementen (water, vuur, aarde, lucht en metaal) samen te brengen. Het brouwen van je eigen magische levenselixir. Elk van de 5 elementen heeft een functioneel aspect van het leven in zich.

Ze werken zowel rond alledaagse thema’s, het realiseren van jouw unieke levensproject als in het geven van management-, leiderschap-, en organisatieadvies. De focus ligt steeds op het wakker maken van het van nature aanwezige potentieel in de mensen en/of organisaties.

Als meester in (onder andere) Qi Gong en yoga combineert Dirk het lichamelijke met het spirituele en mentale. Dat merk je ook aan zijn manier van spreken. De groep zat dicht rond hem, hij spreekt rustig en beheerst. Dat creëert een bijna gewijde sfeer, waar je stil en bewust van wordt.

Eerst gaf Dirk wat uitleg over de kaders van Alchemie. Zo bekeken we de 4 vlakken waarop we leven en bewegen: Fysiek – Emotioneel – Mentaal – Spiritueel. Als oefening mochten we de 4 tekenen, intuïtief, en dan bespreken hoe dat eruit ziet. Wat zegt dat over de verschillende vlakken, de interactie ertussen?

We bekeken ook de verhouding tussen ziel en kernwaarden. Wanneer we vanuit je kernwaarden handelt stroomt alles beter, sta je meer in je kracht. Iedereen mocht zoeken naar zijn kernwaarde en er werden er enkele gedeeld in de groep.

Dan ging Dirk over tot wat demonstraties. Wat hij ongelofelijk goed doet is op enkele momenten aanvoelen waar in het lichaam – en overeenkomstig, in het leven – iemand geblokkeerde energie heeft. Zo schudde hij voor verschillende mensen een aantal rake observaties uit zijn mouw, door ze enkel te bekijken (hun aura te checken) of aan te raken aan schouder, plexus, nek… We deden ook oefening bij elkaar, waar we onder andere aan de schouders voelden waar er energieknopen zaten.

Interessant is niet het woord voor dit soort avond, dat verwijst meer naar bruikbare informatie en inzichten. Het was meer een beleving, een sfeer waarin iets kon gebeuren. Het speelde zich op andere lagen af dan enkel het mentale. Een welkome afwisseling voor ons nogal op het hoofd gerichte dieet van input!

YC Café met Dirk De Boe over ‘CreaShock’

juni 24th, 2016

Op donderdagavond 23 juni bracht Dirk De Boe van Creashock ons de laatste editie van het coachcafé voor de zomervakantie. Alweer een full house, met niet minder dan 35 deelnemers. Hij sprak rond creativiteit en innovatie, zowel bij individuen als binnen organisaties. Op zijn eigen dynamische wijze wist hij ons anderhalf uur te boeien, en ook de nabespreking was levendig. Bedankt Dirk!

Sfeerbeelden

Bekijk het album op Facebook.

Dirk De Boe Creashock op YourCoach Café Gent
Lees de rest van dit artikel »

YC Café met Sandra De Clercq over ‘Het Enneagram’

juni 10th, 2016

Op donderdagavond 19 mei 2016 bracht Sandra De Clercq van de Enneagramschool ons een interactieve workshop rond ‘Efficiënt coachen naar diepe transformatie via het Enneagram’. Meer dan 30 enthousiastelingen waren erbij en konden zich laven aan Sandra’s kennis en kracht.

Sfeerbeelden

Bekijk het album op Facebook:

Enneagram Sandra De Clercq

Sandra De Clercq van de Enneagramschool op bezoek bij YourCoach

Over het enneagram

Sandra was zo goed de slides van de avond met ons te delen. Je vindt ze hier:

Wat is het enneagram?

Sandra vroeg: “Welke woorden komen bij jou op als je ‘enneagram’ hoort?

Dit kwam uit de groep:
• Getal 3 (opgebouwd uit 3 x 3)
• Drijfveren (is heel belangrijk) – waarom doen mensen iets – waarom doet iemand een bepaalde handeling?
• Het is heel oud: eeuwenoud – filosofisch. De Psychologische uitwerking dateert van de jaren ’60.
• Geen symmetrie – tussen type 5 en 4 is er een leegte, staat geen verbindingspunt. 9 is het begin en einde van alles – alfa en omega. 4 en 5 daarentegen zijn eerder het zwarte gat, een soort van ‘breekpunt’ in een proces
• Koppeling met sterrenbeeld (zou je aan kunnen denken maar het Enneagram is er niet echt mee gelinkt)
• Numerologie (ook hier is geen echte link)
• Mix tussen Oosters en Westers denken (klopt; beide invloeden zitten erin)
• Lijkt een ronde tafel waarbij alle types even belangrijk zijn – hierbij bedenking: wie heeft de wijsheid in pacht – de waarheid ligt altijd in het midden van de cirkel. We kijken allen naar de waarheid door onze eigen bril. Hoe meer we ons vereenzelvigen of identificeren met ons basistype in het Enneagram, hoe enger onze visie wordt en hoe meer we de indruk krijgen dat de ander iets doet om ons te pesten.
• Mildheid – mild zijn en alle 9 de stukken van jezelf koesteren

Het Enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat zich bezighoudt met bewust of onbewust gedrag. De types geven de motivatie aan van waaruit we in veel omstandigheden reageren.

Het Enneagram gaat over het verlies van en de terugkeer naar onze essentiële kwaliteit. De pijn en angst die we ervaren wanneer we het contact verliezen met onze essentie, vangen we op in één of ander reactiepatroon waarin bepaalde angsten en verlangens zitten. Ons basistype wordt ons favoriete, automatisch verdedigingsmechanisme.

Het diagram bestaat uit negen basismodellen, 9 passies en manieren om om te gaan met het verlies van onze essentie. Deze zijn opgedeeld in 3 triades, naargelang onze reactiepatronen eerder instinctief, emotioneel of rationeel zijn.

Vanaf je geboorte heb je alle negen delen in jezelf. Op een gegeven moment wordt je basisangst getriggerd – je gaat in verdediging en gaat jezelf identificeren met een zelfbeeld waardoor je gelijkertijd een schaduw creëert: een stuk van ons mag je niet meer tonen. Vanuit je basisbehoefte trek je terug in één van de basisreacties.

Iedereen herkent in elk van de negen modellen wel iets van zichzelf. Er is altijd wel één die dominant is, of die in bepaalde contexten de overhand neemt. Het dominante type verklaart waarom wij ons op een bepaalde manier gedragen of een bepaalde kijk op de wereld hebben.

Je bent natuurlijk meer dan één bepaald type.

Het is de bedoeling dat we terug evolueren naar het midden. Dat we ons bewust worden van de negen stukken in onszelf – wat kan je van elk stuk leren, welk deel kan je gebruiken, wat heb je telkens nodig. De bedoeling is dus om je favoriete verdedigingsmechanisme meer en meer los te laten en terug een compleet mens te worden zodat je alle negen types kan inzetten op een bewuste manier.

 

De 9 types van het enneagram

Elk van de negen persoonlijkheidstypen van het Enneagram is gevormd vanuit de basisangsten en basisdrijfveren. De karaktertrekken en innerlijke houdingen die hieruit voortkomen, bepalen in dit model de levensbeschouwing van elk van de negen typen.

Kenmerkend aan het Enneagram is dat de Types aangeduid en van elkaar onderscheiden worden met nummers. In enneagrammiddens kan je dus ‘een gemiddelde 3’ zijn, of een ‘geëvolueerde 7’.

De naam die aan elk nummer gegeven wordt varieert per taal en zelfs binnen de talen, dus het is gemakkelijker het nummer te onthouden. Een nummer is ook neutraler dan een beschrijving

Type 1 is de deugdzame hervormer: realistisch, consciëntieus, grondig en principieel, is vooral op zoek naar het goede voorbeeld geven.

Type 2 is de verzorgende adviseur: warm, betrokken, hulpvaardig en verzorgend is vooral op zoek naar menselijke connectie.

Type 3 is de succesvolle Presteerder: energiek, optimistisch, zelfverzekerd en doelgericht is vooral op zoek naar zich waardevol voelen door prestaties te leveren.

Type 4 is de Romantische individualist: gevoelig, warm en scherpzinnig is vooral op zoek naar zingeving, de unieke individualiteit.

Type 5 is de Onderzoekende denker: leergierig, analytisch en inzichtelijk is vooral op zoek naar de wereld begrijpen

Type 6 is de loyale bewaker: verantwoordelijk, betwijfelend, betrouwbaar en loyaal is vooral op zoek naar veiligheid door zich loyaal op te stellen tov zijn netwerk

Type 7 is de Entertainende optimist: energiek, levendig en optimistisch is vooral op zoek naar vreugde, ten volle genieten

Type 8 is de beschermende Uitdager: direct, onafhankelijk, zelfverzekerd en beschermend is vooral op zoek naar impact

Type 9 is de vreedzame bemiddelaar: ontvankelijk, goedaardig en rustig is vooral op zoek naar innerlijke rust

Ontstaan van het enneagram

Het enneagram is eeuwenoud. Zelfs op de muren in de Egyptische tempels vind je verwijzingen naar de filosofie die onderliggend is aan het model. Het symbool was 1 van de 10 wiskundige figuren van Pythagoras.

George Gurdjieff, Armeens filosoof en mysticus speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de filosofie. In diens versie was er nog geen sprake van het beschrijven van het menselijk gedrag maar hij zag het wel als een model dat helpt om een volledig mens te worden en te ontwaken vanuit je automatische piloot.

De echte psychologische uitwerking van de negen types werd pas in de jaren ’50 toegevoegd door Oscar Ichazo. Sindsdien zijn er vele scholen die het model verder uitgewerkt hebben: o.a. Enneagram Institute van Don Riso en Russ Hudson.

Wat is de toegevoegde waarde van het enneagram bij coaching?

Het enneagram geeft snel een goed zicht op de ijsberg onder jouw wateroppervlakte. Het laat je zien dat je meer bent dan wat je van jezelf denkt. Je ziet de basisdrijfveren en (positieve) intenties. Als je jezelf zo in kaart brengt, blijkt dat je een stuk voorspelbaarder bent dan je misschien dacht… en kan je tegelijk ook milder naar jezelf kijken.

Het model bestaat uit een mix van buik, hart en hoofd. Met de drie samen hebben we presence. Dan kunnen we onszelf betrappen, weten wat ons getriggerd heeft en er volgende keer op letten.

Door te werken met het enneagram kun je zien welke stukken er in je schaduw zitten – de stukken die je niet graag ziet van jezelf. De bedoeling is om mildheid te creëren tov elk van de negen types en deze allemaal opnieuw te benutten in plaats van steeds opnieuw op automatische piloot te gaan.

Coachen met het enneagram

Sandra vroeg: “Wat is volgens jou de belangrijkste kernkwaliteit van een efficiënte coach om diepe transformatie te creëren?

o Meededogen
o Intuïtie
o Luistervaardigheid
o Doelgerichtheid
o Authenticiteit
o Rapport
o Verbinding
o Empathie
o …

Techniek is één ding – presence is het belangrijkste.

Wat is nu die presence van een coach?

– Besef van de goede intentie achter elk gedrag – deze mildheid draag je over naar de klant
– Je kan de echte positieve kwaliteiten van het type van de klant spiegelen zodat ze zich als de beste versie herinneren
– Door evenwicht van de drie centra heb je helder denken. Je straalt je authenticiteit uit, je doet het juiste op het juiste moment.

Wat is jouw kernkwaliteit als coach?

Een opdrachtje voor jou:

Afgaand op de 9 types, welke zijn jouw sterktes en ontwikkelingskansen als coach?

Door welke enneagramkwaliteiten worden mensen van nature aangetrokken?
Welke valkuilen horen ‘typisch’ bij jou?

YC Café met Jeroen Walravens over “Het is altijd nu”

mei 10th, 2016

Op donderdagavond 21 april 2016 ontvingen we Jeroen Walravens van Take 2.cc, die ons zijn verhaal kwam doen. Een 30-tal mensen woonde de lezing bij.

Sfeerbeelden

Bekijk het album op Facebook:
FullSizeRender-3

Het verhaal van Jeroen Lees de rest van dit artikel »