Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

KATRIEN HOOGHE OVER ‘CHIKUNG’

Katrien Hooghe over ‘Chikung’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 20 april 2023 met Katrien Hooghe over ‘Chikung’.

Op donderdag 20 april ontvingen we Katrien Hooghe, die kwam spreken over Meridiaan Chikung.

Meridiaan Chikung is een vorm van Chikung (ook wel gespeld als “chi kung” of “qi gong”), een traditionele Chinese praktijk die ademhalingstechnieken, bewegingen en meditatie omvat. Meridiaan Chi Kung richt zich specifiek op de energiebanen of meridianen van het lichaam, die kanalen zijn waarlangs qi (of chi), de vitale energie van het lichaam, stroomt. Dirk Oellibrandt is de grondlegger van deze bewegingsleer.

Katrien besprak de 5 vijf elementen uit de Chinese geneeskunde: hout, vuur, aarde, metaal en water. Deze elementen corresponderen met verschillende organen en lichaamssystemen. Elk element heeft zijn eigen energie en eigenschappen die van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van het lichaam. De 5 elementen corresponderen ook met bijvoorbeeld het verloop van de dag, de seizoenen of onze levensloop.

Deze vijf elementen zijn ook gekoppeld aan de meridianen. Elk element correspondeert met een paar meridianen en deze meridianen worden gebruikt om de energiestroom in het lichaam te reguleren. Bijvoorbeeld, de meridianen van de lever en de galblaas zijn gekoppeld aan het hout element, terwijl de meridianen van het hart en de dunne darm zijn gekoppeld aan het vuur element. Samengevat hebben we volgende tabel:

Element Dagverloop Seizoen Levensloop Meridianen
Hout Ochtend Lente Kind Lever/Galblaas
Vuur Middag Zomer Puber Hart/Dunne darm
Aarde Namiddag Nazomer Volwassen Milt/Maag
Metaal Avond Herfst Pensioen Long/Dikke darm
Water Nacht Winter Overgang, geboorte Nier/Blaas

Katrien leerde ons van de elementen vuur, aarde en water enkele zachte, stretchende en versterkende Chiqung bewegingen. Zo konden we Chiqung “aan den lijve” ervaren.

Bedankt Katrien voor deze boeiende workshop! We gingen allen in een aangename energetische flow naar huis.

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café