YourCoach Café – NLP en Allergieën – 19 april 2012

Op donderdag 19 april mochten we de eerste verjaardag van YourCoach Café vieren. Tom Hallez gaf een presentatie over NLP. Achteraf vierden we met een aantal heerlijke cocktails van Vanessa bij Cocktail Flavours.

NLP Master Practitioner opleiding

Wil jij ook een Beurtenkaart winnen?

YourCoach Café Gent

Deze maand was Filip Roeckens de gelukkige winnaar van een 5-Beurtenkaart (twv €35) voor YourCoach Café. Lees onderaan dit artikel hoe ook jij gratis naar YourCoach Café kan komen.

De foto’s

Klik op een foto om het album op Facebook te bekijken:

YourCoach Café NLP en Allergie

YourCoach Café Tom Hallez NLP en Allergie

Wat we leerden over NLP

NLP, voluit NeuroLinguïstisch Programmeren, bestaat uit een aantal componenten. Neuro duidt op het feit dat al onze ervaringen in de hersenen opgeslagen zitten. Wanneer we een bepaalde stimulus krijgen, komt de reactie uit een verbinding tussen neuronen. We hebben bijvoorbeeld geleerd om de geur van pannenkoeken gelukkig te worden, of weg te lopen als we spruitjes zien. Evengoed zijn we neurologisch geprogrammeerd om bepaalde situaties ls gevaarlijk, hopeloos, moeilijk of net gemakkelijk en veilig te aanzien.

De toolbox van NLP gaat via het medium van de taal, Linguïstisch dus, in op onze neurologische programmatie. Ten eerste om de Programmatie te herkennen, en in tweede instantie om ze te kunnen aanpassen.

Een aantal NLP-technieken

Tijdens de lezing toonde Tom ons twee vaak gebruikte NLP-technieken: ankeren en associatie-dissociatie.

Bij ankeren wordt een bepaalde stimulus verbonden aan een reactie. We spreken van een associatie wanneer deze op zichzelf of onbewust ontstaat. Denk aan Proust in ‘A la recherche du temps perdu’, waarin de smaak van een madeleine hem terugvoert naar zijn kindertijd. Of de hond van Pavlov, die begon te watertanden wanneer hij het belletje hoorde.

Ook wij reageren automatisch op bepaalde stimuli. Het gezicht van je partner bijvoorbeeld, of het huis van je ouders. Of het horen van een bepaalde stem. Soms ontmoet je mensen die lijken op iemand die je kent, en kan je moeilijk anders dan ze hetzelfde karakter toe te schrijven.

Ankeren maakt dit proces bewust. Topsporters bijvoorbeeld worden gevraagd om zich een kleur in te denken waar ze rustig van worden. Dat wordt dan verbonden met de ervaring van spannende momenten (een moeilijk shot), zodat ze kalmer kunnen presteren. Of na een verloren punt leren ze tegen zichzelf zeggen: ‘Volgende bal’, waardoor ze hun negatieve emoties weg laten vloeien.

Tom toonde ons voor hoe je een fysiek anker legt, door een bepaalde unieke aanraking te verbinden met een positief gevoel. Maar hetzelfde kan ook met geluid (denk aan een liedje waar je gelukkig van wordt), beelden of licht, geuren en smaken.

Hoe een NLP anker zetten

We zagen ook associatie-dissociatie. Wanneer we ons een bepaalde ervaring of herinnering voor de geest halen, is die altijd geconfigureerd in beelden, geluiden, gevoelens… Sommige herinneringen zijn heel intens (kleurrijk, luid…) en andere zijn eerder vaag (zwart-wit, veraf…).

De mate waarin zaken intenser en meer dichtbij zijn heet associatie. Als je meer contact wil met je gevoelens moet je associëren. Wil je een veilige afstand, dan moet je dissociëren. Haal je eens een onprettige gebeurtenis voor de geest. Hoe ziet die herinnering eruit? Staat het beeld veraf of heel dichtbij, zijn die kleuren fel? Veel kans dat je het liever wat op een afstand houdt, of je wordt plots heel emotioneel.

Met deze en een hele hoop andere tools gaat de NLP-coach aan de slag om interventies te realiseren op je (onbewuste) programmatie. Zo paste Tom een anker toe, en werkte hij met een gedissocieerd beeld om één van de deelnemers te begeleiden bij haar allergie voor rode zeevruchten.

NLP en allergie: hoe zit dat?

Wanneer je een allergie met NLP aanpakt, ga je van een bepaalde veronderstelling uit. De allergie is dan een onbewuste reactie, vaak ter bescherming, ten opzichte van een bepaalde stof. In veel gevallen heb je een allergie opgepikt tijdens een bedreigende situatie (bedorven eten, het gevoel te stikken…). Andere keren heb je ze meegekregen bij je geboorte, of ben je er heel gevoelig voor.

De interventie met NLP op allergieën is te kijken naar wat achter die allergie zit. Waartegen wil je lichaam je beschermen? Je lichaam maakt namelijk geen onderscheid tussen wat gevaarlijk is en wat gevaarlijk lijkt. Daarom krijgen we allergische reacties op stoffen die eigenlijk niet echt bedreigend zijn. Door daarop in te spelen en de perceptie van gevaar op die stof te verminderen, kan ook je werkelijke reactie verminderen.

Daarmee is niet gezegd dat je met NLP alle allergieën kan aanpakken! Maar het heeft al gewerkt waar andere middelen gefaald hebben. Worstel je dus al jaren met een bepaalde allergie, en heeft niks anders gewerkt? Probeer dan eens een NLP-interventie.

Meer weten over NLP?

Je vindt meer informatie over NLP op onze pagina’s over NLP en NLP Coaching. We geven ook NLP opleidingen, met een reeks die dit najaar start.

Win een beurtenkaart

Iedere editie van YourCoach Café reiken we er één uit! Hier is hoe jij er één te pakken kan krijgen:

Stap 1 – Doe een (of meerdere) van de volgende zaken:

– Tag jezelf in het album op Facebook
– Share, Tweet of deel deze blog post
– Laat een commentaar na onderaan dit artikel

Stap 2 – Schrijf je in voor en kom naar de volgende editie

Stap 3 – WIN!

Wij kiezen willekeurig uit de ingeschreven van de volgende editie die één van de zaken in Stap 1 deden, een winnaar. Die krijgt dan een Beurtenkaart van ons bij aankomst in de Zebrastraat.

Volgende editie: (familie)opstellingen met Serge Van Gampelaere

Na zijn bijzonder succesvolle en interessante sessies vorig jaar, zijn we heel blij hem weer op YourCoach Café te mogen verwelkomen. Serge Van Gampelaere is een opsteller en spreker zonder weerga. Als je benieuwd bent naar deze bijzondere techniek of hem eens aan het werk wil zien in de capabele handen van Serge: een niet te missen editie!

> Meer over YourCoach Café op donderdag 24 mei met Serge

Tags: , , , , ,

2 Responses to “YourCoach Café – NLP en Allergieën – 19 april 2012”

 1. Lieve Leysen schreef:

  Hallo allemaal,

  Zoals beloofd hierbij de feedback volgend op mijn anti-allergie behandeling, afgelopen donderdag tijdens het YourCoach Café.

  Zaterdag heb ik een paar lekkere boterhammen gegeten met een dikke laag echte krabsalade. Het heeft me fantastisch gesmaakt! Ik heb genoten van elke hap en ben vrij gebleven van allergische reacties.

  Vandaag herhaald … zelfde resultaat.
  Bedankt Tom!

  Vriendelijke groeten,

  Lieve Leysen
  FEEL GOOD!

 2. Benjamin schreef:

  Fantastisch om te horen Lieve, en bedankt om ons dat te laten weten!

Leave a Reply