YourCoach Café Sep met Greet De Baets over ‘Aikido in Communicatie’

Op donderdag 25 september ontvingen we Greet De Baets, die kwam spreken over Aikido in Communicatie. Een twintigtal geïnteresseerden woonden de verrassende en actieve avond bij.

Sfeerbeelden

Fotograaf Piet was er naar goede gewoonte weer bij. Je kan de foto’s bekijken in het album op Facebook:

Over Aikido in communicatie

Aikido is een oosterse gevechtssport (of verdedigingssport, of gevechtskunst). Het gaat echter niet over slaan en schoppen, maar eerder over het inspelen op de aanval van de tegenstander. Het gebruikt de agressie van de ander om die te neutraliseren.

Zo leerden we een beweging waarbij de polsen werden vastgehouden. Als je je probeert los te schudden, wordt de grip van de ander enkel steviger. Vertaal naar een communicatie: hoe meer je in discussie en weerstand gaat, hoe meer weerwerk de ander zal bieden.

Aikido is gestoeld op een houding van alerte ontspanning – of ontspannen alertheid. Je biedt geen weerstand. Je vertrekt in ontspanning vanuit hetgeen de ander je aanreikt, en reageert alert. We weten allemaal dat je onder stress een soort tunnelvisie krijgt, terwijl je in ontspanning breder blijft kijken en dus vaak ook juister reageert. Vertaling naar communicatie: je houdt het ruimere kader van de communicatie in het oog, en niet enkel het eigen gelijk.

Al bij al een bijzonder praktische en bruikbare manier van communiceren. Door de technieken uit Aikido toe te passen op communicatie, krijgen we er nog een tool bij om om te gaan met dagdagelijkse situaties. Greet bracht het ook op een bijzonder professionele en aangename manier. Daarvoor willen we haar hartelijk bedanken!

Leave a Reply