Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

GREET DE BAETS OVER 'AIKIDOCOMMUNICATIE'

Greet De Baets over ‘Aikidocommunicatie’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 25 september 2014 met Greet De Baets over ‘Aikidocommunicatie en de intelligentie van het lichaam’.

Op donderdag 25 september ontvingen we Greet De Baets, die kwam spreken over Aikido in Communicatie. Een twintigtal geïnteresseerden woonden de verrassende en actieve avond bij.

Over Aikido in communicatie

Aikido is een oosterse gevechtssport (of verdedigingssport, of gevechtskunst). Het gaat echter niet over slaan en schoppen, maar eerder over het inspelen op de aanval van de tegenstander. Het gebruikt de agressie van de ander om die te neutraliseren.

Zo leerden we een beweging waarbij de polsen werden vastgehouden. Als je je probeert los te schudden, wordt de grip van de ander enkel steviger. Vertaal naar een communicatie: hoe meer je in discussie en weerstand gaat, hoe meer weerwerk de ander zal bieden.

Aikido is gestoeld op een houding van alerte ontspanning – of ontspannen alertheid. Je biedt geen weerstand. Je vertrekt in ontspanning vanuit hetgeen de ander je aanreikt, en reageert alert. We weten allemaal dat je onder stress een soort tunnelvisie krijgt, terwijl je in ontspanning breder blijft kijken en dus vaak ook juister reageert. Vertaling naar communicatie: je houdt het ruimere kader van de communicatie in het oog, en niet enkel het eigen gelijk.

Al bij al een bijzonder praktische en bruikbare manier van communiceren. Door de technieken uit Aikido toe te passen op communicatie, krijgen we er nog een tool bij om om te gaan met dagdagelijkse situaties. Greet bracht het ook op een bijzonder professionele en aangename manier. Daarvoor willen we haar hartelijk bedanken!
 

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café