Je bent al perfect

Be content with what you have; rejoice in the way things are. When you realize there is nothing lacking, the whole world belongs to you.
– Lao Tzu

Veel mensen komen bij YourCoach (of bij andere coaches, blogs en boeken over persoonlijke ontwikkeling) omdat ze iets aan zichzelf willen verbeteren. Ze zijn niet tevreden met hun levens; ze vinden hun lichaam lelijk; ze willen betere mensen zijn.

Ik weet het maar al te goed, want ik was een van die mensen.

Voortdurend streven naar verbetering

Voortdurend streven naar verbetering

Het verlangen om mezelf en mijn leven te verbeteren is een van de dingen die tot YourCoach leidde. Ik heb het pad bewandeld en ik kan je vertellen dat het leidt naar een hele hoop streven, en naar nog meer ontevredenheid over wie je bent en waar je leven op neerkomt.

Een krachtig inzicht dat mij ongelofelijk geholpen heft is het volgende: je bent nu al goed genoeg. Je hébt al meer dan genoeg. Kortom, je bent al perfect.

Zeg dat eens tegen jezelf, hoe melig het ook klinkt, en ga eens na of het klopt voor jou. Klinkt het als iets dat je nu al gelooft (stop dan al maar met lezen :p), of voelt het niet goed aan? Heb je het gevoel dat er nog dingen zijn die je nog moet verbeteren?

Ik heb iets geleerd. Het is geen flashy modern inzicht maar een oeroud waar ik veel te lang over gedaan heb. Het is dat wanneer je leert tevreden te zijn met wie je bent en waar je staat in het leven, alles verandert.

hug yourself

Wat verandert er?

– Je voelt je niet langer ontevreden over jezelf of over je leven;
– Je spendeert niet meer zoveel tijd en energie aan het willen en proberen te veranderen;
– Je vergelijkt jezelf niet langer met andere mensen, en wenst niet meer dat je anders was;
– Je kan de hele tijd gelukkig zijn, wat er ook gebeurt in de wereld;
– In plaats van jezelf te proberen helpen, kan je anderen helpen;
– Je geeft niet zoveel geld meer uit aan dingen die je leven zogezegd zullen veranderen;
– Je kan, zoals ik, uitpakken met je perfectie 🙂

OK, dat laatste misschien niet. Maar de rest is waar! En ik spreek vanuit mijn eigen ervaring. Ik besef nu ook dat dit is wat een aantal mensen die ik bewonderde om hun zorgeloosheid al heel hun leven hebben, dat ingebakken besef dat ze al perfect zijn. Het is een gewoonte, iets dat misschien eerst wat stroef voelt maar al snel de normaalste zaak van de wereld wordt

Daaraan gelinkt is het besef dat je al alles hebt om hier en nu gelukkig te zijn. Niet overtuigd? Ik weet, het lijkt soms moeilijk te geloven dat je eigenlijk alles meehebt wanneer je krampachtig blijft je best doen, één stap verwijderd van een depressie. En toch!

Perfectie nastreven

We creëren veel van ons (on)geluk zelf. Daarom kunnen we het ook niet oplossen: het bestaat enkel in ons hoofd! Dus je kan de buitenwereld nog zo bespelen, het is jijzelf die eigenlijk creëert wat er zogezegd niet goed gaat.

Heb je ogen die zien? Dan kan je blauwe lucht bewonderen, en groene bossen, een oprechte glimlach. Kan je horen? Dan kan je naar muziek luisteren, of naar het lachen van vrienden. Je kan een ruwe stof op je huid voelen, een verfrissend briesje, gras onder je blote voeten. Je kan versgemalen gras ruiken, een kop koffie, bloemen, het parfum van je geliefde… jezelf verwennen met een frisse appel, een stuk chocolade, en die heerlijke Thaïse soep.

Ik ben een ongelofelijke fan van Thaïse soep

Ik ben een ongelofelijke fan van Thaïse soep

Allemaal mirakels waar we niet meer bij stilstaan. In plaats daarvan streven we altijd naar meer. We willen mooiere kleren, betere persoonlijkheden, coolere gadgets, dikkere spieren of borsten, plattere buiken, meer leiderschapsvaardigheden, grotere huizen, auto’s met leren zetels die tegen je praten en je achterwerk masseren. Zijn we gek geworden?!

Door al dat willen zijn we vergeten dat we dat allemaal niet nodig hebben. We kunnen op deze manier onze levens niet verbeteren (ga maar na, er zijn je al genoeg mensen voorgegaan), we kunnen enkel leren genieten van de perfectie die er al is.

Eens je dit leert accepteren, ben je (eindelijk) vrij.

Wat een uitzicht!

Wat een uitzicht!

Je kan dingen doen niet om beter te worden, maar omdat je ze graag doet. Omdat je er een passie voor hebt, en ze je vreugde geven. Omdat het wonderlijk is dat je dit zelfs al kan doen. Je kan omgaan met de mensen die jou plezier schenken, en die jou werkelijk appreciëren. Je kan relaties hebben met wederzijdse liefde (zeldzamer dan je denkt!).

Je bent al perfect. Tevreden zijn met jezelf betekent inzien dat het streven naar perfectie niet gebaseerd is op je eigen beeld van perfectie. Het is gebaseerd op dat van een ander, op hoe jij denkt dan anderen je zouden willen. En dat is lulkoek!

Stop nu met lezen, en geniet van je perfectie 😀

PS. Laat je wat commentaar na? Zelfs al is het iets kleins, bedankt!

Tags: , ,

9 Responses to “Je bent al perfect”

 1. Saskia schreef:

  Weer zo’n knappe en to-the-point tekst.
  Fijn om te zien & horen dat mensen dit steeds meer op jongere leeftijd ontdekken.
  Fijn om te accepteren dat je nu al perfect bent en anderzijds ook maar een mens en je dus nog regelmatig laat vangen. Het verschil is dat je eens je dit dan opmerkt, er hartelijk om kan lachen (althans dat kan ik dan meestal toch).
  Fijne feestdagen en tot begin 2011 😉

 2. admin schreef:

  Bedankt voor je commentaar Saskia!

  Wat je zegt doet me denken aan iets dat ik laatst ergens hoorde (ik denk van Robert Kiyosaki): wanneer je dingen doet in het leven heb je ofwel succes, ofwel leer je iets bij. Wanneer je het zo bekijkt is iedere ervaring, zelfs een mindere, eigenlijk weer een uiting van je perfectie. Dat wil dan niet noodzakelijk zeggen dat je niks meer te leren hebt; wel dat je op dit moment alles hebt en bent wat je nodig hebt. Heerlijk toch?

 3. wim schreef:

  Mooi geformuleerd en ik weet uit eigen ervaring dat het klopt. Als je bereid om instant gelukkig te zijn en je goed in vel te voelen, ben je vanzelf ook veel ontvankelijker voor alle mooie kansen die zich aandienen. En zo groei je omdat het gewoon leuk is om vanalles te ondernemen; niet omdat het hoort bij een ‘masterplan’ om een interessanter iemand te worden.

 4. admin schreef:

  ja inderdaad, dat is het! Het lijkt een fijne lijn maar het maakt een wereld van verschil…

 5. Patricia van Lingen schreef:

  Benjamin, het doet me deugd dit te lezen. Hoe meer mensen hun eigen authentieke Zelf ervaren hoe beter. Soms, vergeet ik het ook en ben mee in de molen van de dag. Instant bevrediging van buitenaf.
  En dan is er altijd weer dat moment, eerst vanuit meditatie en steeds vaker daarbuiten. Dat moment van her-innering van wie en wat wij werkelijk zijn!!
  alleen door de tegenstelling, het niet-perfekte, kunnen we ervaren dat wat we werkelijk zijn.; PERFEKT!!

 6. Peter Blokland schreef:

  Benjamin, met veel plezier heb ik je tekst gelezen. Zoals Saskia zegt to the point. Het is de sleutel naar echt geluk, wat je doel ook mag zijn.
  Anderzijds blijft het voor veel mensen (en ook mezelf) een voortdurende uitdaging om deze gedachten op te lijnen met hun handelen en hun voelen. Het is pas als deze drie opgelijnd zijn dat het echt werkt.

 7. admin schreef:

  Bedankt voor jullie reacties!

  Het blijft inderdaad een reis, een voortdurende evenwichtsoefening. Ik zag laatste de film Friday Night Lights en vond de manier waarop deze American Footballcoach perfectie omschrijft bijzonder treffend, en vooral pragmatisch.

  http://www.youtube.com/watch?v=VYN4jnA8fKs

  Zolang je eerlijk bent met jezelf, met je vrienden en familie; wanneer je weet dat je alles gedaan hebt dat je kon, dat er niets meer was dat je had kunnen doen; dat is perfect zijn. Volledig haalbaar dus 🙂

 8. Dominique schreef:

  Mooie blog sluit ‘perfect’ aan bij luisterboek van E.Tolle. Ik had de Power of Now al meermaals gelezen, bleef moeilijk om in de praktijk te brengen. Via ‘oortjes’ komt het NU bij me binnen, onderhuids. Acceptatie of surrender is de sleutel. Ik hoef het niet meer te verstaan, net als ik niet hoef te verstaan hoe honing smaakt. ‘Ik ben al perfect’ dient als anker op weg naar vrijheid. En niks ‘meligs’ aan, want melig, niet haalbaar of ’t zal wel, zijn van die typische ego-commentaren. Ons ego dat ons graag op de proef stelt uit angst, omdat ego geen reden van bestaan meer heeft in vrijheidsland 🙂

 9. Benjamin schreef:

  Ja dat is zo, leuk hoe veel spiritualiteit eigenlijk gelijkaardig is. Net als deze bijzonder inspirerende video van TED, over hoe je kwetsbaarheid kan cultiveren:
  http://rowdykittens.com/2011/01/vulnerability/

Leave a Reply