Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

JE BENT AL PERFECT

Je bent al perfect

Veel mensen komen bij YourCoach (of bij andere coaches, blogs en boeken over persoonlijke ontwikkeling) omdat ze iets aan zichzelf willen verbeteren. Ze zijn niet tevreden met hun levens; ze vinden hun lichaam lelijk; ze willen betere mensen zijn.

Ik weet het maar al te goed, want ik was een van die mensen.

Het verlangen om mezelf en mijn leven te verbeteren is een van de dingen die tot YourCoach leidde. Ik heb het pad bewandeld en ik kan je vertellen dat het leidt naar een hele hoop streven, en naar nog meer ontevredenheid over wie je bent en waar je leven op neerkomt.
Een krachtig inzicht dat mij ongelofelijk geholpen heft is het volgende: je bent nu al goed genoeg. Je hébt al meer dan genoeg. Kortom, je bent al perfect.

Zeg dat eens tegen jezelf, hoe melig het ook klinkt, en ga eens na of het klopt voor jou. Klinkt het als iets dat je nu al gelooft (stop dan al maar met lezen :p), of voelt het niet goed aan? Heb je het gevoel dat er nog dingen zijn die je nog moet verbeteren?
Ik heb iets geleerd. Het is geen flashy modern inzicht maar een oeroud waar ik veel te lang over gedaan heb. Het is dat wanneer je leert tevreden te zijn met wie je bent en waar je staat in het leven, alles verandert.

Wat verandert er?

  • Je voelt je niet langer ontevreden over jezelf of over je leven;
  • Je spendeert niet meer zoveel tijd en energie aan het willen en proberen te veranderen;
  • Je vergelijkt jezelf niet langer met andere mensen, en wenst niet meer dat je anders was;
  • Je kan de hele tijd gelukkig zijn, wat er ook gebeurt in de wereld;
  • In plaats van jezelf te proberen helpen, kan je anderen helpen;
  • Je geeft niet zoveel geld meer uit aan dingen die je leven zogezegd zullen veranderen;
  • Je kan, zoals ik, uitpakken met je perfectie 🙂

OK, dat laatste misschien niet. Maar de rest is waar! En ik spreek vanuit mijn eigen ervaring. Ik besef nu ook dat dit is wat een aantal mensen die ik bewonderde om hun zorgeloosheid al heel hun leven hebben, dat ingebakken besef dat ze al perfect zijn. Het is een gewoonte, iets dat misschien eerst wat stroef voelt maar al snel de normaalste zaak van de wereld wordt.

Daaraan gelinkt is het besef dat je al alles hebt om hier en nu gelukkig te zijn. Niet overtuigd? Ik weet, het lijkt soms moeilijk te geloven dat je eigenlijk alles meehebt wanneer je krampachtig blijft je best doen, één stap verwijderd van een depressie. En toch!

We creëren veel van ons (on)geluk zelf. Daarom kunnen we het ook niet oplossen: het bestaat enkel in ons hoofd! Dus je kan de buitenwereld nog zo bespelen, het is jijzelf die eigenlijk creëert wat er zogezegd niet goed gaat.

Heb je ogen die zien? Dan kan je blauwe lucht bewonderen, en groene bossen, een oprechte glimlach. Kan je horen? Dan kan je naar muziek luisteren, of naar het lachen van vrienden. Je kan een ruwe stof op je huid voelen, een verfrissend briesje, gras onder je blote voeten. Je kan versgemalen gras ruiken, een kop koffie, bloemen, het parfum van je geliefde… jezelf verwennen met een frisse appel, een stuk chocolade, en die heerlijke Thaïse soep.

Allemaal mirakels waar we niet meer bij stilstaan. In plaats daarvan streven we altijd naar meer. We willen mooiere kleren, betere persoonlijkheden, coolere gadgets, dikkere spieren of borsten, plattere buiken, meer leiderschapsvaardigheden, grotere huizen, auto’s met leren zetels die tegen je praten en je achterwerk masseren. Zijn we gek geworden?!

Door al dat willen zijn we vergeten dat we dat allemaal niet nodig hebben. We kunnen op deze manier onze levens niet verbeteren (ga maar na, er zijn je al genoeg mensen voorgegaan), we kunnen enkel leren genieten van de perfectie die er al is.
Eens je dit leert accepteren, ben je (eindelijk) vrij.

Je kan dingen doen niet om beter te worden, maar omdat je ze graag doet. Omdat je er een passie voor hebt, en ze je vreugde geven. Omdat het wonderlijk is dat je dit zelfs al kan doen. Je kan omgaan met de mensen die jou plezier schenken, en die jou werkelijk appreciëren. Je kan relaties hebben met wederzijdse liefde (zeldzamer dan je denkt!).

Je bent al perfect

Tevreden zijn met jezelf betekent inzien dat het streven naar perfectie niet gebaseerd is op je eigen beeld van perfectie. Het is gebaseerd op dat van een ander, op hoe jij denkt dan anderen je zouden willen. En dat is lulkoek!

Stop nu met lezen, en geniet van je perfectie 😀