Coaching opleidingen in Vlaanderen

Wil je coach worden? Dat doe je best bij een betrouwbare, kwalitatieve coachingschool. Op CoachInfo, de Vlaamse portaalsite voor coaches, vind je een aantal opleidingsinstituten. Een andere maatstaf is of ze een label van de International CoachFederatie hebben, maar ook dat geeft geen absolute garanties. Hier is een overzicht van deze die wij kennen en waar we goede dingen over horen:

Integrale Coaching – YourCoach en Open Mind – Gent (onze eigen coachopleiding vinden we natuurlijk super)

School for Coaching & Leadership – Steenokkerzeel

CoachingSquare – Dilbeek

Coaching & Co – Kapelle-op-den-Bos

Elan Vital Mentoring en Coaching -BAO Group – Brussel. Hier haalden wij zelf ooit onze eerste coaching certificaten.

Systo – Leuven

Iedere opleiding heeft een andere invalshoek en nadruk – bekijk ze eens om te vinden welke jou het meeste aantrekt. Veelal zal het belangrijkste onderscheidingscriterium de verhouding tussen theorie en praktijk zijn, en de focus op de werkelijke uitoefening van het coachingsberoep.

Training life coach worden

Aan welke voorwaarden voldoen deze coaching opleidingen?

Erkende opleidingen tot coach voldoen over het algemeen aan de volgende criteria:

1. de opleiding is gebaseerd op de elf internationaal erkende vakbekwaamheidseisen van coach,

2. tijdens de opleiding heeft de student minimaal 60 trainingsuren genoten,

3. de opleiding wordt verstrekt door

a. een Qfor gecertificeerde opleidingsinstelling (waardoor de studenten onder meer opleidingscheques kunnen ontvangen) of

b. een door de Vlaamse overheid erkende opleidingsverstrekker met een aan Qfor gelijkwaardige certificering. In het geval van 3b. geldt dit als overgang tot 2010. Vanaf 2010 worden enkel Qfor gecertificeerde opleidingsinstellingen erkend.

Deze voorwaarden garanderen dat je de basisvaardigheden van een bekwame coach zal aangeleerd krijgen. Met dit coachingsdiploma kan je dan ook internationale certificaten zoals deze van de International Coaching Federation halen.

NLP Opleidingen coach worden Vlaanderen

NLP opleidingen in Vlaanderen

Een ander soort opleiding waar veel opleidingen om coach te worden de mosterd halen, is NeuroLinguïstisch Programmeren (NLP). Veel coachingstechnieken zijn gebaseerd op de inzichten en technieken uit de NLP, en het is dus niet verwonderlijk dat veel coaches hun opleiding tot coach pas als volledig zien wanneer ze een Master Practitioner in de NLP achter de kiezen hebben. Niet dat je opleiding tot coach ooit gedaan is natuurlijk 🙂

Een aantal bekende en kwalitatieve NLP-scholen in Vlaanderen zijn:

NLP Practitioner – YourCoach – Gent

Heart Systems – Paul Liekens – Westmalle. Hier haalden wij onze Practitioner en Master Practitioner! Lees bijvoorbeeld hier een NLP-metafoor over een van die lesblokken.

Arcturus – Eric Schneider – Kessel. Daar ben ik momenteel assistent in de Practitioner!

School voor NLP – Rudy Vandamme – Ramsel

In Balance – Jo Dumon – Brugge

Ken jij nog goede coachingsopleidingen? Laat het ons weten, dan zetten we ze erbij.

Opleiding coach worden Vlaanderen - VAC

Tags: , , , , , , , , ,

5 Responses to “Coaching opleidingen in Vlaanderen”

 1. Geert Acke schreef:

  een goede bron voor opleidingen is de Belgische website van de International Coach Federation, en wel in de tabel onderaan deze pagina :
  http://www.coachfederation.be/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=114&Itemid=109&lang=en
  ( of korter via http://bit.ly/cQTHVH )
  Daarvan hebben er slechts 4 de erkenning als Accredited Coach Training Program (ACTP).
  my best,
  Geert

 2. admin schreef:

  Indeed, dat lijken me ook coachingsopleidingen met een meer internationale focus.
  Bedankt Geert!

 3. […] zij die wel echt coach willen worden, zou ik aanraden om een aantal stevige coachcursussen te volgen, bij verschillende instituten en benaderingswijzen. En het is aan de coaches zelf om een […]

 4. Steven Praet schreef:

  Ik ben van plan om binnenkort voor minimaal een jaar naar Canada te verhuizen. Is het echter mogelijk om coach opleidingen online te volgen als ook gecertifieerd te geraken.

 5. Benjamin schreef:

  Hey Steven,

  Je kan zeker een online cursus volgen. De vraag is of je daar de nodige vaardigheden en inzichten uit zal kunnen halen om effectief mensen te kunnen begeleiden. 80% van leren coachen is het oefenen met anderen en het zelf gecoacht worden. Het zal dus zeer afhangen van de cursus.

  Ik vrees dat je online eerder kennis zal opdoen, waarmee je nog een hele weg afstaat van het werkelijke coachen. Een alternatief is een live cursus in Canada te volgen; ik weet zeker dat je daar ook heel goede opleidingen kan vinden.

Leave a Reply