Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

COACHING OPLEIDINGEN IN VLAANDEREN

Coaching opleidingen in Vlaanderen

Een overzicht van de opleidingen om erkend life coach te worden in Vlaanderen. We vermelden ook een aantal kwalitatieve NLP-opleidingen.

Wil je coach worden? Dat doe je best bij een betrouwbare, kwalitatieve coachingschool. Er bestaan er ondertussen al heel wat – en hoe weet je welke goed is? En vooral: welke bij jou past?

Op CoachInfo, de Vlaamse portaalsite voor coaches, vind je een aantal opleidingsinstituten. Een andere maatstaf is of ze een label van de International CoachFederatie hebben, maar ook dat geeft geen absolute garanties. Hier is een overzicht van deze die wij kennen en waar we goede dingen over horen:

Integrale Coaching – YourCoach – Gent (onze eigen coachopleiding vinden we natuurlijk super)
Training & Coaching Square – Dilbeek
Het Ontwikkelingsinstituut – Kapelle-op-den-Bos
Elan Vital Mentoring en Coaching -BAO Group – Brussel. Hier haalden wij zelf ooit onze eerste coaching certificaten.
Systo – Leuven
Coaching The Shift – Nevele

Iedere opleiding heeft een andere invalshoek en nadruk – bekijk ze eens om te vinden welke jou het meeste aantrekt. Veelal zal het belangrijkste onderscheidingscriterium de verhouding tussen theorie en praktijk zijn, en de focus op de werkelijke uitoefening van het coachingsberoep.

Aan welke voorwaarden voldoen deze coaching opleidingen?

Erkende opleidingen tot coach voldoen over het algemeen aan de volgende criteria:

  1. de opleiding is gebaseerd op de 8 internationaal erkende vakbekwaamheidseisen van een coach,
  2. tijdens de opleiding heeft de student minimaal 60 trainingsuren genoten,
  3. de opleiding wordt verstrekt door een Qfor, ISO, KMO-Portefeuille gecertificeerde opleidingsinstelling (waardoor de studenten onder meer opleidingscheques kunnen ontvangen).

Deze voorwaarden garanderen dat je de basisvaardigheden van een bekwame coach zal aangeleerd krijgen. Met dit coachingsdiploma kan je dan ook internationale certificaten zoals deze van de International Coaching Federation halen.

NLP opleidingen in Vlaanderen

Een ander soort opleiding waar veel opleidingen om coach te worden de mosterd halen, is NeuroLinguïstisch Programmeren (NLP). Veel coachingstechnieken zijn gebaseerd op de inzichten en technieken uit de NLP, en het is dus niet verwonderlijk dat veel coaches hun opleiding tot coach pas als volledig zien wanneer ze een Master Practitioner in de NLP achter de kiezen hebben. Niet dat je opleiding tot coach ooit gedaan is natuurlijk 🙂

Een aantal bekende en kwalitatieve NLP-scholen in Vlaanderen zijn:

NLP Practitioner – YourCoach – Gent (onze eigen NLP Opleiding)
Arcturus – Eric Schneider – Kessel
Het Ontwikkelingsinstituut – Kapelle-op-den-Bos
Groeiacademie – Alex Peeters en Marleen Devisch – Brugge