YourCoach Café – Jan Camus over ‘CranioSacrale Therapie’

Op donderdagavond 25 oktober ontvingen we Jan Camus, praktiserende therapeut in CranioSacrale Therapie. Hij kwam ons uitleggen waar deze vreemd klinkende werkvorm om draait, en hoe ze toegepast wordt.

Het werd een heel intieme lezing, met maar zes deelnemers. Maar niet getreurd; de eerste rij zat overvol en achteraf bleef iedereen nog napraten! Bekijk de foto’s op Facebook:

Jan Camus CranioSacrale Therapie YourCoach Café 25 oktober 2012

Over CranioSacrale Therapie

Op een heel rustige en duidelijke manier legde Jan de beginselen uit waarop CST gebaseerd is. In het kort: onze ledematen staan via zenuwbanen in verbinding met onze hersenen. Vliezen rond onze ingewanden meten af hoe het ermee gesteld is en geven dit door aan de hersenen.

Het craniosacrale systeem

Wanneer je een bepaalde beweging maakt, is er voortdurend een uitmiddeling bezig. Je voet komt naar voor, en daarvoor moet je lichaam een beetje achteruitleunen om niet omver te vallen.

Hetzelfde principe geldt voor ingewanden en lichaamsdelen die in pijn verkeren: je krimpt ineen, of begint te manken. Zelfs nadat het lichaamsdeel hersteld is, kan die compensatie blijven.

Dus er is een communicatiekanaal tussen je lichaam en je hersenen. Het is op dit kanaal dat de CranioSacrale Therapeut werkt. Door je heel licht aan te raken, voelt hij welke lichaamsdelen in pijn verkeren, of niet helemaal goed functioneren.

Dat voelen is nog een onderdeel van de methode; het komt erop neer je tactiele sensoren aan te scherpen en te trainen om meer te voelen dan ademhaling en hartslag. Jan maakte een mooie metafoor: het is als je hand op een wateroppervlak leggen zonder rimpels te veroorzaken. Door die lichtheid kan je voelen tot op de bodem van het water.

Door je dus licht aan te raken, voelt de CranioSacraalTherapeut wat er misloopt. Hij zal echter niet ingrijpen, zoals een dokter pillen zou voorschrijven of een ostheopaat je zou rekken en duwen. Hij gaat eerder de flow tussen hersenen en lichaam verbeteren, zodat deze zich weer in hun oorspronkelijke staat kunnen herstellen.

cranio sacrale massage

Daar kunnen nogal wat emoties bij loskomen. Aangezien chronische emoties de neiging hebben zich in het lichaam vast te zetten, kunnen die weer loskomen wanneer het lichaam die plek terug in zijn oorspronkelijke staat herstelt.

Hocus-pocus?

Wie Jan ontmoet, ziet en hoort een man met beide voeten stevig op de grond. Hij probeert niet te overtuigen of te toveren; hij legt droogweg uit hoe het zit en wat hij zelf vaststelt.

Hoewel het niet in onze gewone manier van kijken naar de dingen past, waren we wel geïntrigeerd. Wij liggen binnenkort bij Jan op de behandeltafel!

Heb jij zelf ervaring met CranioSacrale Therapie? Laat het ons weten!

Tags: , ,

2 Responses to “YourCoach Café – Jan Camus over ‘CranioSacrale Therapie’”

  1. Jan Camus schreef:

    Bedankt voor de heel juiste, eerlijke weergave van mijn babbel. Chapeau!
    Jan Camus

  2. Annick Lentacker schreef:

    Bijons op de Mannaz School krijgen de leerlingen een keer per week een cranio behandeling van Jan Camus. De resultaten zijn spectaculair. leerlingen zijn rustiger en kunnen zich makkelijker concentreren. Ze zitten gewoon beter in hun vel.

Leave a Reply