YourCoach Café 20 september – Miebet Van Santen met ‘Sociocratie, een participatieve groepsdynamiek’

Gisteren mochten we het nieuwe seizoen van YourCoach Café feestelijk inluiden. De übersympathieke Miebet Van Santen kwam een lezing geven over Sociocratie. Het werd een gezellige boel, met een concert als toetje.

Sociocratie of Participatieve dynamiek - Miebet Van Santen

Hier de video van Gabriel Rios achteraf (‘Broad Day Light’ live) –

Sfeerbeelden

Naar goede gewoonte was onze huisfotograaf (en –arts) Piet aanwezig om het verloop van de avond vast te leggen op de gevoelige plaat. Bekijk hier het album op Facebook:

yourcoach café gent sociocratie miebet van santen

Over Sociocratie en de lezing van Miebet

Klik op de afbeelding om de presentatie (PDF) te downloaden:

presentatie sociocratie - participatieve dynamiek

Sociocratie klinkt alsof het uit dezelfde familie komt als autocratie en democratie, en dat doet het ook. Het is dus een methode voor besluitvorming die fundamenteel anders is dan de twee voorgaande modellen.

Het autocratische model heeft als voordeel dat het snel en efficiënt is. In een hiërarchische structuur worden de beslissingen van bovenaf genomen, zonder al teveel inspraak van onderuit. Het nadeel is dat dergelijke beslissingen niet noodzakelijk gedragen worden, en dus hun effect kunnen missen.

Autocratie werkt wanneer je snelle, efficiënte beslissingen moet nemen: welke kleren draag ik vandaag, welk merk waspoeder koop ik, hoe krijg ik mijn werk voor vandaag af. In het leger werkt autocratie ook: daar is blinde gehoorzaamheid de voorwaarde voor een goed geoliede machine.

Het democratische model geeft inspraak aan iedereen. Het voordeel is dat je zo een breder draagvlak kan creëren voor beslissingen, en dat je een goed beeld krijgt van ieders positie. Het nadeel is dat het eeuwen kan duren, en dat niet iedereen noodzakelijk constructief deelneemt met discussies als gevolg.

Enter Sociocratie. Dit model geeft aan iedereen een stem, maar verplicht ze tot een constructieve inbreng. In essentie komt het erop neer dat andermans voorstellen op geen enkele manier afgebroken worden.

In mensentaal: geen “Ja, maar…” of “Dat lukt niet want…” meer. Hoe valide je argumentatie ook is! In sociocratie worden je bezwaren geuit in de vorm van waar jij schrik van hebt, en jouw voorstel over hoe het wel kan werken.

Het uiten van je angsten en behoeftes leunt dicht aan bij verbindende (of geweldloze) communicatie, en is er ook op gebaseerd. Het haalt het oordeel uit een beslissingsproces: in plaats van jouw angst als argument te gebruiken, wordt het een element waar iedereen rekening mee houdt om een betere oplossing te vinden.

Zo krijg je dus besluitvorming die vooruit gaat, en waar bezwaren omgezet worden in een middel om het voorstel te verbeteren en af te stemmen op ieders belangen. De moeite van het proberen waard!

yourcoach café miebet van santen sociocratie

De lezing van Miebet was aangenaam en goed onderbouwd. Ze liet ook een groepje van vijf mensen over een fictieve situatie een besluit nemen, en begeleidde het alsof zij de consultant was. Spijtig dat het zo kort was!

Na de lezing werd er weer lustig nagepraat, en genoten we van een concert van Gabriel Rios. De Zebrastraat, waar YourCoach Café doorgaat, is namelijk een kunstencentrum en stichting waar regelmatig events doorgaan. Gisteren was er de vernissage van een biënnale kunstwedstrijd. Zo is er elke editie van YourCoach Café wel iets te bewonderen of mee te maken: een tentoonstelling, een concert… Des te leuker voor de sfeer achteraf!

Wat vond jij ervan?

We horen heel graag hoe je het vond. Of als je voorstellen hebt voor interessante sprekers: laat het ons weten! Je kan ons mailen op info@yourcoach.be, of een reactie laten onderaan dit artikel.

Wil je er volgende keer ook bij zijn?

YourCoach Café gaat op de derde of vierde donderdagavond van iedere maand door. De sprekers van dit najaar mogen er ook zijn: van neurowetenschappen over systemische verbondenheid in coaching tot mindful eten. Lees er meer over op de webpagina van YourCoach Café.

Tags: , ,

Leave a Reply