Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

MICHAEL NICLAUS OVER 'BETER OMGAAN MET ALCOHOL'

Michael Niclaus over ‘Beter omgaan met alcohol’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 18 juni 2015 met Michael Niclaus over ‘Beter omgaan met alcohol’.

Op donderdagavond 18 juni ontvingen we als laatste spreker van voorjaar 2015 de dynamische Michael Niclaus van De Beste Beslissing. Hij gaf ons zijn visie op alcohol, waarom het een goed idee is ermee te stoppen – en hoe je dat dan doet.

Een 30-tal mensen woonden de avond bij, en genoten van een drankje voorar en achteraf aan de uitsluitende non-alcoholische bar. Zijn vriendin en singer-songwriter Kim Van Kuyck bracht een muzikale intro. Een bijzonder sfeervolle afsluiter van het lenteseizoen!

Over beter omgaan met alcohol

Michael is 29 jaar en een ex-alcoholist. Hij schreef al vier boeken over zijn ervaringen, en over hoe jij zelf kan stoppen met drinken (of omgaan met iemand die drinkt). Hij geeft lezingen en begeleidt mensen individueel rond hun gebruik van alcohol. Ondertussen is dit ook al breder en geeft hij zijn filosofie over het leven, over de aanvaarding van zichzelf en verslavingen in het algemeen door.

Het grootste deel van zijn lezingen geeft hij momenteel aan jongeren tussen de 16 en de 18 jaar. Deze groep staat nog meer open om hierover te praten en te reflecteren, en verandering te brengen. Het is tevens de groep die in die periode een grote kans maakt om in contact te komen met alcohol.

Groepsvraag: “welke woorden komen bij jou op als je aan een alcoholist denkt?”

→ onverzorgd, zwak karakter, mensen van alle leeftijden, mensen boven de vijftig à zestig jaar, rode neus, zwak karakter, mager, dik, vermoeid, “clochard”-type.
Meest voorkomende elementen zijn de onverzorgde persoon, met een rode neus (verwijzing naar een clown). Michael’s beeld tot zijn 24ste was identiek hetzelfde, hij dacht dat een dronkaard iemand was die in de goot leefde en alles had verloren.

Vandaag denkt hij daar totaal anders over, de drempel ligt veel lager. Voor hem is het overduidelijk: één keer per week uitgaan en zat zijn betekent dat je een alcoholist bent.

Hij is bewust vrij extreem met zijn uitspraken over alcohol – hij wil de mensen aan het denken zetten.

Wanneer ben je alcoholist?

De grens tussen een gezellige drinker en een alcoholist is heel klein. Alles rond alcohol is vaak vaag. De filosofie hierrond verschilt voor iedereen. Michael schat dat 1 op de 5 mensen verslavingsgevoelig zijn (let wel: dit zijn geen wetenschappelijke cijfers).

Wanneer we over alcoholverslaving spreken dan denken we niet zozeer aan onszelf, maar verwijzen we snel naar mensen die we kennen.

Mensen worden verslaafd omdat ze het geluk buiten zichzelf gaan zoeken. Vandaar dat je je voortdurend vragen moet stellen om zo jezelf beter te leren kennen.
Groepsvraag: “wat doe je graag en waar ben je goed in?” maak een lijstje.

Heel veel mensen weten wel wat ze graag doen, maar hebben vaak schroom om toe te geven dat ze dit kunnen.

Groepsvraag: “wat deed ik supergraag in mijn leven tot mijn 12e?

Wat we graag deden wanneer we klein waren, zegt iets over de zaken die ons ook later zullen begeesteren.

Waarom zijn dergelijke oefeningen belangrijk? Hoe beter je jezelf kent, hoe kleiner je de kans loopt om verslaafd te worden in je leven.

Leading by example

Leading by example: ouders moeten zelf het voorbeeld geven aan hun kinderen. Je buitenwereld is een weerspiegeling van jezelf.

Als er iets op Michael’s pad komt, aanvaardt hij het en probeert hij dat op te lossen. Als je drinkt, veroordeel je jezelf heel sterk. Michael probeert zichzelf niet meer te veroordelen. Het stemmetje in jezelf dat zegt “gij kieken” moet je proberen te bekijken (naar kijken) zonder oordeel. Je kunt dit loslaten zonder er een oordeel aan te geven. Je moet hiervoor wel jezelf kennen en veel aan jezelf werken. Het is de kunst om de zelfveroordeling los te laten.

De snelheid om iets te aanvaarden zorgt er voor dat je gelukkig wordt. Signalen wil je vaak niet zien, ook al wijzen veel mensen je hierop. Op zijn 23ste had Michael een zwaar verkeersongeluk. Op zich was dit een overduidelijk signaal – maar blijkbaar onvoldoende. Zijn stopzetting met drinken was van korte aard en snel herviel hij… tot moment dat hij voluit in de media kwam en een telefoontje kreeg van zijn vader.

De hamvraag die een ommekeer bracht in zijn leven was de vraag van zijn vader: “Wat is je doel in je leven?”

Groepsvraag: “wat is jouw doel in je leven?”

Voor de mensen die op bovenstaande vraag het antwoord geven “gelukkig zijn” → “wat betekent dan voor jou gelukkig zijn?”

Wat is het doel in jouw leven? Ook je intuïtie en je buikgevoel volgen. Vroeger vond Michael het leuk om gedichten te schrijven. Nu heeft hij zijn doel neergeschreven in enkele pagina’s. Hij wil vooral bewijzen dat mensen hun leven kunnen veranderen.

Wanneer hij zijn doel had neergeschreven ging hij naar de biblio in Brugge op zoek naar boeken over alcoholisme. Tot zijn grote spijt vond hij in de bibliotheek amper 7 boeken! Maar een belangrijk werk dat voor hem de plotse wijziging heeft teweeggebracht was er wel bij: nl. Allen Carr (stoppen met drinken). Via dit boek heeft hij onmiddellijk zicht gekregen op de puzzel van verslaving – na het in één ruk uitlezen van het boel (6 uur) is hij effectief gestopt met drinken.

Denk jij voor jezelf?

Als mens denken we niet meer zo vaak voor ons zelf. Het wordt ons overal verteld wat we moeten doen, wat we moeten leren, wat we moeten laten… We denken wel dat we origineel zijn, maar vaak volgen we onbewust wat ons voorgekauwd is en doen we net als anderen die op dezelfde manier als ons ‘anders’ zijn.

Het is belangrijk om naar jezelf te luisteren, te luisteren naar je innerlijke kind, naar je ziel… Michael doet dit nu vooral zo, hij luistert naar zichzelf, en zit het niet goed dan doet hij maar iets anders.

Groepsoefening met de ballon: alles wordt in je hoofd gepompt, geblazen tot je ballon stevig gevuld is. Het is belangrijk om dit te kunnen loslaten, een mens moet elke dag zijn aangeleerde gedachten leren loslaten… En dan moet je je ballon maar zelf opblazen tot hij rond staat: met elke stevig adem die je in de ballon pompt kun je dan aan jouw eigen waarden en positieve actie denken (bvb. zoals Michael zegt: ik geef graag lezingen, ik ga geld verdienen via mijn voordrachten, ik ga nog veel boeken verkopen,…)

De kracht van gedachten

De kracht van onze gedachten is supersterk. De toepassing van de sleutel van Allen Carr kan je met alles gebruiken. Al het lijden van verslaving komt grotendeels uit onwetendheid. Allen Carr gaat niet uit van een ziekte maar vertrekt van iets positiefs.

Groepsoefening: Wat weten we als mens over alcohol? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen?

Voordelen: lekker en gezellig bij het eten, cultuurgebonden, genieten, groepsgevoel, vervanger van drugs, ontspanning, zelfvertrouwen,….

Nadelen: hoofdpijn, kater, tijdverlies, geldverlies, slapeloosheid…

Wat we denken als mens wordt werkelijkheid (self fulfilling prophecy). Wat we denken over alcohol zit aldus in ons onderbewustzijn. Die gedachten worden aldus werkelijkheid.

Goesting om te drinken heeft niets met alcohol te maken.

Michael overloopt de lijst met voordelen om telkens te duiden dat geen echt voordeel is en dat we het zo willen horen, denken, voelen als een vorm van uitvlucht.
Vb. superlekker bij het eten: denk eens aan de eerste keer dat je een glas wijn dronk als kind, of je eerste pint – was echt niet lekker! Je moet het leren drinken. Is het dan eerder wennen aan de smaak?

Vb. gezelligheid: Ook nu in deze lezing was het gezellig en er was geen alcohol. Je kan je afvragen waarom er alcohol moet zijn om gezelligheid te hebben. Waarom kunnen mensen het niet gewoon zonder? Welke verantwoordelijkheid wordt hier afgeschoven? En kan je dan nog oprecht blij zijn, als je er zelf niet helemaal was?
We zijn zelden verslaafd aan een product, we zijn vooral verslaafd aan de gedachten over een product.

Zolang je een voordeel ziet in een product dan blijft de verleiding groot. Door een andere vraag te stellen, kan alles veranderen. Door het perspectief te veranderen, krijg je een totaal ander beeld.

Be the change you want to see

Michael wil een rolmodel zijn, een voorbeeld te zijn zodat anderen hem gaan volgen. Doordat hij zelf gestopt is met drinken zijn veel mensen rondom hem bewuster gaan nadenken over alcohol en zo ook zijn sommigen gestopt met alcohol. Nu geniet hij op andere wijze van het leven: yoga, lopen, leren, lezen,… Voor hem zijn al de zogenaamde voordelen van alcohol losgelaten – in plaats van niet meer mogen drinken wordt het voor hem niet meer ‘willen’ drinken.

Michael is zich in andere zaken gaan verdiepen en zo is hij zelf veranderd. Als je op de juiste lijn zit met jezelf, dan gebeuren ‘rake’ goede dingen. Kortom, stop met weglopen en leef naar je passie toe!

Literatuurlijst over alcohol en verslaving

Een aantal werken die Michael aanhaalde:

Allen Carr – Stoppen met alcohol
Jan Geurtz – De verslaving voorbij
Eckhart Tolle – De kracht van het NU
En natuurlijk Michaels eigen boeken en audioprogramma.
 
– Verslag met dank aan Jürgen bij Aikya
 

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café