YourCoach Café Nov met Marcel Hendrickx over ‘Perfectionisme’

Op 20 november kwam Marcel Hendrickx spreken voor een full house in Loft 26. Hij had het over perfectionisme, een onderwerp dat duidelijk aanspreekt. Meer dan 50 mensen kwamen luisteren!

Sfeerbeelden

Bekijk het album op Facebook:

Over de lezing

Marcel vertelde ons waar perfectionsime vandaan komt, welke de symptomen ervan zijn en waren ook getuige van een korte demonstratie. Hij vertelt op een doorleefde en aangename manier, met veel voorbeelden uit zijn praktijk.

Marcel vertelde hoe perfectionisme vaak voorkomt uit een vorm van bevestigingsdrang. Je vindt jezelf niet helemaal OK, en je probeert dus op allerlei manieren wel goed genoeg te zijn. Bijvoorbeeld door harder te werken, anderen voor jezelf te plaatsen, niet te mogen stilzitten… of net door te vluchten en niet meer in beweging te komen.

Dit zit voor een stuk in onze manier van (samen)leven: de concurrentie en prestatiedrang zijn groter dan ooit; je bent zelf verantwoordelijk voor slagen of falen; het gaat meer over IK dan over WIJ; er wordt voortdurend vergeleken met anderen, wiens geconstrueerde levens ook zichtbaarder en vindbaarder zijn dan ooit.

De essentie van de behandeling bij Marcel is dat er twee delen actief zijn in dit proces: het aangepaste kind, dat bepaalde patronen aangenomen heeft om zich te handhaven. En het vrije kind, dat door het aangepaste kind naar de achtergrond verdrongen is. Beide delen zijn OK, maar bij perfectionisme krijgt het aangepaste gedrag teveel ruimte. Je bent niet meer in staat zaken los te laten, ‘neen’ te zeggen, jezelf goed genoeg te vinden zoals je bent, creatief te zijn…

De bedoeling is dat je je vrije kind weer meer ruimte geeft, en dat het aangepaste kind wat meer naar de achtergrond schuift. Tegelijk moet dit deel niet verdwijnen: veel van de zaken die we leren om ons aan te passen, zijn ook bijzonder nuttig. Veel van ons leven is gebaseerd op dit patroon. Dat kan en mag je niet zomaar weggooien. In combinatie met de spontaniteit en energie van het vrije kind vormt dit een bijzonder krachtige combinatie.

OEFENING – Test jouw perfectionisme

Perfectionisme uit zich in een tiental symptomen. In hoeverre herken jij jezelf in de volgende 10 symptomen?

Bevestigingsdrang
(Te) hoge kwaliteitseisen stellen
Laag zelfbeeld
Faalangst en andere angsten
Drang om alles onder controle te houden
Heel veel denken en vaak ook piekeren
Uitstelgedrag
Moeilijk kunnen kiezen of beslissen
(Te) groot verantwoordelijkheidsgevoel
Doorgaan – nooit opgeven, wat er ook gebeurt

Minder dan 4: Het valt mee.
Tussen 4 en 7: Opletten!
Tussen 8 en 10: Ga onmiddellijk bij een coach.

Leave a Reply