Wat is NLP?

Je hersenen bevatten vier miljard neuronen, en niemand heeft een handleiding meegekregen. Er gebeurt vanalles en het lijkt wel alsof we er geen invloed op kunnen uitoefenen. We maken iets mee en het blijft door ons hoofd spoken. Sommige ervaring hebben een ongelofelijk effect op ons leven, of we dat nu willen of niet. Hebben we dan geen enkele controle over wat onze ervaringen met ons doen? Toch wel, dankzij NLP.

Definitie van NLP

NLP (Neurolinguistisch programmeren) is een gebruiksaanwijzing voor onze hersenen.

Neuro verwijst naar ons neurologische systeem, de wijze waarop wij onze zintuigen (gezicht, gehoor, tastzin, smaak en reuk) gebruiken op onze ervaringen om te zetten in bewust en onbewust denken. Een groot gedeelte van NLP heeft te maken met versterking van het besef van ons neurologische systeem en van de wijze waarop wij daar het beste gebruik van kunnen maken.

Door de taal die we gebruiken beïnvloeden we onze innerlijke neurologische processen en die van anderen. Het linguïstische deel van NLP bestudeert de wijze waarop we onze taal gebruiken om aan onze ervaringen betekenis te geven, en de manier waarop we die ervaringen overbrengen op onszelf en op anderen. NLP richt zich praktisch op specifieke taalpatronen en helpt ons aan een grotere keuzevrijheid in het gebruik en de effecten van onze woorden.

Programmeren is de manier waarop we de informatie over de wereld rondom ons en onze ervaringen inwendig 'coderen'. Onze mentale programma's bestaan uit een opeenvolging van gedrags- en denkpatronen die een bepaalde, specifieke ervaring en resultaat tot stand brengen. NLP leert ons nieuwe en verbeterde programma's – manieren van denken, voelen en gedragen - aanmaken en opslaan.

Oorsprong van NLP

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een verzameling van communicatiemodellen en -technieken dat eind jaren '70 ontstond. Wiskundestudent Richard Bandler en hoogleraar linguïstiek John Grinder brachten toen in kaart hoe succesrijke psychotherapeuten het bewuste en onbewuste gedeelte van hun hersenen gebruiken om blijvende verandering te brengen bij hun patiënten.

Ze creëerden een aantal elegante en eenvoudig te onderwijzen modellen en technieken die anderen in staat stellen zich specifieke nieuwe manieren van communiceren, leren eigen te maken en zo meer keuzes te krijgen.

Hier is wat zij ervan denken:

Richard Bandler: 'Neurolinguistic Programming is the study of the structure of our subjectivity'

John Grinder: 'Neurolinguistic Programming is the modeling of excellence'

NLP is ondertussen uitgegroeid tot een van de belangrijkste hulpmiddelen in de moderne psychologie. Het wordt omschreven als 'de psychologie van de persoonlijke excellentie en communicatie' en haalt het beste uit verschillende wetenschappen om te leiden tot een verzameling bruikbare denkmodellen en technieken voor verandering.

Het fundament van NLP: je ervaring is je eigen schepping.

NLP doet ons beseffen dat ons model van de wereld niet noodzakelijk de ruimere werkelijkheid vertegenwoordigt zoals we denken dat die bestaat. Het resultaat: je wordt manager van jezelf en van je sociale omgeving.

Met NLP word je je meer bewust van je innerlijke processen, en krijg je meer keuze en kwaliteit in je leven

NLP Coaching

Bij NLP coaching staat verandering centraal. De specifieke soort verandering kan variëren: een nieuwe vaardigheid leren, je arbeidsmotivatie verhogen, nieuwe manieren bedenken om bestaande problemen op te lossen, je carrière uitstippelen, je persoonlijke effectiviteit verhogen, je relaties verbeteren...

NLP geeft antwoord op de vraag HOE je de dingen anders kan doen

NLP Coaching richt zich niet zozeer op het probleem, wel op de oplossing die eraan gegeven wordt. Een NLP coach gaat ervanuit dat alle hulpmiddelen en antwoorden in jezelf aanwezig zijn. Samen gaan we op ontdekkingstocht door jezelf, waarbij de NLP coach gebruik maakt van specifieke technieken en kennis om je tot nieuwe oplossingen te leren zien.

NLP coaching is een wonderlijke ontdekkingsreis naar wie je in werkelijkheid bent

Gedurende de coaching word je je meer en meer bewust van de onbewuste processen bij jou een rol spelen, hoe je overtuigingen je beperken en hoe je deze kan transformeren naar overtuigingen die meer behulpzaam zijn. Dan ben je in staat te achterhalen hoe je je gedrag kan veranderen om een gewenst effect te bereiken.

NLP Tools

NLP heeft een aantal bekende tools die een diepe impact kunnen hebben op degene die ze ervaart. Zo zijn daar de ankers, vooronderstellingen, six step reframe, de spacial reframe, het metamodel, het metaprogramma, de Change Personal History...

NLP Opleidingen

Op zoek naar een NLP Practitioner of NLP Master Practitioner opleiding? Er zijn verschillende erkende en kwalitatieve NLP instituten in Vlaanderen. Bekijk hier onze selectie van NLP opleidingen.

NLP boeken

'Essenties van NLP' – Lucas Derks & Jaap Hollander
'Brilliant NLP' – David Molden & Pat Hutchinson
'Coaching met NLP' – Paul Kerr
'Jezelf en de ander' – Anné Linden
'Words that Change Minds' – Shelle Rose Charvet
'NLP en eetproblemen' – Paul Liekens
'Je ongekende vermogens: NLP, de weg van excellentie' – Anthony Robbins
'Influencing with integrity' – Genie Z. Laborde

Meer weten over NLP?

Contacteer ons en we geven je graag meer uitleg over de uitgebreide mogelijkheden van Neurolinguistisch Programmeren.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in op de maandelijkse YourCoach nieuwsbrief.

Help ons groeien

Elke Share of Like telt!