Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

WAT ZEGT JE OBSTAKEL OVER DE OPLOSSING VAN HET PROBLEEM?

Zelfcoaching Gids – Wat zegt je obstakel over de oplossing van het probleem?

Vaak staan er ons allerlei dingen in de weg om ons doel te bereiken. We vervloeken die vervelende elementen die ons geluk in de weg staan! Vaak zijn deze obstakels echter een deel van de oplossing. Ze geven ons een aanwijzing naar wat ons werkelijk kan helpen.

Terug naar de startpagina van de Zelfcoaching Gids

Dit is het laatste deel van de Zelfcoaching Gids.

Enkele voorbeelden

(1) Je wil vermageren maar je kan je eetlust maar niet bedwingen. Je bent voortdurend bezig met eten terwijl je eigenlijk niet wil eten. Het obstakel is dus je voortdurende gedachten aan eten. In plaats van die te proberen onderdrukken of te omzeilen, kan je ze ook voor je laten werken. Dus eten is belangrijk voor je: bedenk bijvoorbeeld voortdurend manieren om gezond te eten, even lekker als mocht je je helemaal laten gaan.

(2) Je wil een betere relatie. Het obstakel is dat je voortdurend in woede of verdriet uitbarst wanneer bepaalde onderwerpen ter sprake komen. Onoverkomelijk obstakel? Neen, hier ligt de sleutel van de oplossing. Je hebt duidelijk ergens schrik van. Zie dat onder ogen en aanvaard dat je het niet kan vermijden. Door je ertegen te verzetten zoals je tot nu toe gedaan hebt, ben je net dat aan het creëren waar je schrik van hebt. Door overdreven jaloers te zijn jaag je de ander weg, en worden jullie beiden achterdochtig. Door onverschillig te doen maak je de ander onzeker, en zal deze jouw liefde in vraag stellen.

Neem het obstakel, de angst, en doe alles om ze onder ogen te komen en ermee om te gaan. Dat wil niet zeggen dat je het steeds luidop moet zeggen. Je kan ook steun vinden bij je omgeving en in jezelf zodat jij sterk genoeg in je schoenen staat om met je angst om te gaan. Op die manier word je ook de persoon die je wil zijn.
Eigenlijk is dit een uitdaging om boven jezelf uit te stijgen: blijf je dat angstige, ineengekrompen wezentje of groei je uit tot de persoon waarvan je weet dat je ze kan zijn? Kan je jezelf onder ogen komen en aanvaarden, of blijf je in de schaduw van je onvermogende emoties staan? Je obstakel is hier een vraag: wil je werkelijk gelukkig worden? Wees dan moedig en geef toe dat je bang bent.

Van stroeve stap naar vloeiende beweging

Een aantal dingen hier lijken wat abstract: confronteer je angst, ga op zoek naar gelijkwaardigheid. En toch zijn ze heel concreet. Je kan waarschijnlijk onmiddellijk een aantal dingen bedenken die je zou kunnen doen. Waarschijnlijk zijn de dingen die je kan bedenken ook al iets te radicaal, bijvoorbeeld het confronteren van je geliefde of je ontslag geven. De stap is dus te groot om in één keer te zetten, je hebt wat voorbereiding nodig. Kleine stappen dus.

Wil dat dan zeggen dat je een exhaustief stappenplan moet uittekenen? Ik geloof van niet; dat zou veronderstellen dat je alles kan voorspellen en onder controle hebt. Het neemt de flexibiliteit weg die zo belangrijk is om je te laten verrassen door het leven, om synchroniciteit uit te nodigen.

Zet je intentie dus luid en duidelijk, en laat het pad zich voor je ontrollen. Hoe je dat doet lees je in het artikel over affirmaties en intenties. Voorbeelden voor de cases in dit artikel:

‘Ik zoek voortdurend manieren om lekker en gezond te eten.’

‘Ik aanvaard dat ik steeds het risico loop om mijn geliefde te verliezen.’
 

Dat was het!

Daarmee komen we aan het einde van de Zelfcoaching Gids. Of niet…? Als er voor jou nog iets ontbreekt, laat het ons weten en dan breiden we de gids uit.

Wil je verder op je pad van Persoonlijke Ontwikkeling? Wil je graag gecoacht worden? Wie weet wil je zelf coach worden? Bekijk zeker eens de rest van onze website, en laat ons weten als we je ergens mee kunnen helpen.

Wat vond je van de Zelfcoaching Gids? Hoe laat jij het pad voor jou ontrollen? Deel het met ons in het commentaarveld!

Word zelf coach!

Integrale Coaching is onze unieke coachmethode. Integrale Coaching slaat de brug tussen de klassieke meetbare, rationele coachmethodes en de intuïtieve, creatieve manieren van werken. Begeleid mensen op gebieden waar het weten het laat afweten.

Over Integrale Coaching