Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

HOE EFFICIËNT BEN JIJ WANNEER JE VAN THUIS UIT WERKT?

Hoe efficiënt ben jij wanneer je van thuis uit werkt?

Proficiat, je mag van thuis uit werken! Nu lonken alle voordelen zoals het combineren van je huishouden en werk, niet meer in de file moeten staan… Maar er schuilen ook grote gevaren in thuiswerk!

Je kan heel makkelijk uren als niet een hele dag verliezen aan huiselijke omstandigheden of kleine dingen die je aandacht opeisen. Of je blijft maar in je pyjama zitten en raakt niet in gang. Wat doe je eraan?

Lees gerust eens de andere artikelen in deze reeks, die onder andere bespreken Waarom we dingen uitstellen, Hoe stop je met uitstellen?, De Gouden Regel van Productiviteit, 10 manieren om NU ONMIDDELLIJK productiever te worden, Prioriteiten leren stellen, Efficiënter omgaan met email en 8 concrete tips voor email management.

Deel 8/8: Efficiënt van huis uit werken

 1. Creëer een onderscheid tussen thuis en werk
  Het kan een wereld van verschil maken om een afgebakende werkplek te hebben. Ideaal is een kantoor of studio buitenshuis. Of een kamer in je woning met een deur die je kan sluiten. Er bestaan ook plekken waar je kan gaan werken, kantooromgevingen waar iedereen kan werken. Is geen enkele van deze dingen mogelijk voor jou? Koop dan een Chinees scherm en scherm een deel van een ruimte af. Et voilà – instant kantoor.
 2. Trek je werkkleren aan
  Blijf niet in je pyjama rondlopen! Kleed je alsof je gaat werken. Want weet je? Dat is exact wat je gaat doen. Het brengt je in de juiste stemming om te werken, en is een stuk minder gênant wanneer je collega of kennis je onverwachts een bezoekje brengt.
 3. Kom op tijd
  OK, je moet niet in de file staan, dus je hebt meer tijd. Geniet van dat extra kopje koffie. Maar respecteer ook de werkuren die je voor jezelf hebt uitgezet. Het is beter voor je eigen werkethos, en voor je omgeving. Doe je het niet, dan word je voor je het weet iemand die de hele dag rondhangt om dan wanneer iedereen thuis is en er leuke dingen te doen staan, “nog wat moet afwerken”. Spijtig!
 4. Kijk niet naar TV midden in de dag
  Er speelt toch niks interessants. Ga ook niet naar de cinema, of de wasserette. Je bent aan het werk, dus werk. Je mag natuurlijk af en toe een pauze nemen en jezelf eraan herinneren hoe heerlijk het is om thuis te kunnen werken!
 5. Ga lunchen
  Thuis werken is een eenzame bezigheid. Onderhoud je sociale contacten, smeed banden en verbind je met de wereld door ‘s middags met collega’s of vrienden te lunchen. Nog beter is een zakelijke netwerkgroep.
 6. Zorg voor aansprakelijkheid
  Niet in de zin van rechtbanken en schadeclaims, maar in de zin dat je aan iemand verantwoording aflegt voor je werk. Het is te gemakkelijk om eens een mindere dag te hebben en belangrijk werk in een al volzette agenda te zien schuiven. Gebruik je natuurlijke weerstand tegen externe druk: neem iemand onder de arm die je vraagt wat je doet. Roep de hulp in van je vrienden, familie en/of collega’s.

Bedankt voor het volgen van deze artikelenreeks over productiviteit! Ik hoop dat je werk en leven er een spectaculaire nieuwe wending door gekregen hebben. En zo niet, dat er tenminste één element is dat je hebt kunnen gebruiken om je werk sneller, efficiënter, beter te doen. Heb je nog tips? Ik hoor het graag!
 

Heb je graag alles tegelijk?

Ontvang de hele reeks over Productiviteit in één handige gids.

Productiviteitsgids