Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

HOE STOP JE MET UITSTELLEN?

Hoe stop je met uitstellen?

Productiever worden is meestal niet een kwestie van meer werken, maar van minder aan je hoofd hebben zodat je helder kan werken.

In de vorige post bekeken we redenen waarom we dingen uitstellen. In dit deel gaan we daar iets aan doen!

Zoals bij zoveel dingen zit weerstand om bepaalde dingen te doen tussen ons hoofd. Het is die weerstand die je wil aanpakken, en dan pas kan je ook technieken toepassen om ook echt productiever te worden.

Deel 2/8: Mentale blokkades opruimen

Ikzelf heb ook al ongeveer alles geprobeerd, en hier lees je welke voor mij het beste werken. Op verschillende tijdstippen kan een van deze strategieën je hopelijk ook de nodige impuls geven om in gang te schieten!

 • Besef
  Identificeer de reden van het uitstel. Ontdek waarom je het werk aan het uitstellen bent. Herkader de weerstand. Het is vaak het onbekende dat die verlammende stress veroorzaakt waardoor je op het hellende pad naar onproductieve frustratie terechtkomt. Breng dingen in kaart, creëer overzicht en inzicht: vaak worden grote angsten al een stuk minder.
 • Doseren
  Niet alles tegelijk willen! Installeer één nieuwe gewoonte per keer. Bereid ze voor, voer ze grondig door, en doe enkel dit tot het er helemaal inzit. Zorg dat je alle middelen hebt, en dat je het doet zoals het hoort. Half werk geeft je gewoon meer werk, en een vreselijk onbevredigd gevoel.
 • Externe druk
  Deel aan anderen mee dat je vanaf nu anders zal werken. Verplicht jezelf om verantwoording af te leggen voor je werk, aan wie ook. Zorg dat het iemand streng is die je geen excuses toelaat.
 • ‘Beginnen’ in plaats van ‘stoppen met uitstellen’
  In plaats van te ‘stoppen met uitstellen’ kan je ‘beginnen met werken’. Je onderbewuste vangt geen negatieven op, dus in plaats van je te richten op het uitstel kan je je richten op het begin. Wat is het eerste dat je zal doen? Breek het op in kleine stukjes, en begin aan het eerste. Vergeet even het overzicht: werk blokje per blokje en rijg ze later weer aan elkaar.
 • Begin bij het begin
  Een bepaald eindresultaat kan verlammend en overweldigend aanvoelen, terwijl het in zijn onderdelen helemaal niet zo moeilijk is. Begin ergens willekeurig en denk pas later aan het eindresultaat.

Vaak houden we onszelf tegen met beginnen omdat we denken dat we er nog niet klaar voor zijn. Je weet nog niet genoeg, moet nog vanalles doen… Terwijl we er simpelweg nog niet over nagedacht hebben. Wat je tegenhoudt is over het algemeen aanzienlijk minder imposant dan het van veraf lijkt. Zeg tegen jezelf: ‘Dit is maar een eerste aanzet’ en knal al die ideeën gewoon op papier! Vaak zal je van daaruit al de volgende kleine stapjes zien liggen.

In Deel 3/7 van deze reeks geef ik je de Gouden Regel van Productiviteit mee. In Deel 4/7 krijg je dan (eindelijk!) een aantal concrete productiviteitstips waaruit je kan kiezen om productiever te worden. Stap één is echter ervoor te zorgen dat je mentale blokkades zoveel mogelijk overwonnen zijn!
 

Heb je graag alles tegelijk?

Ontvang de hele reeks over Productiviteit in één handige gids.

Productiviteitsgids