Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

10 MANIEREN OM NU ONMIDDELLIJK PRODUCTIEVER TE WORDEN

10 manieren om NU ONMIDDELLIJK productiever te worden

Heb je het gevoel dat je overspoeld wordt door werk? Waarschijnlijk ligt dat niet zozeer aan de hoeveelheid werk die je hebt, als wel de manier waarop je het aanpakt.

Lees er eens de vorige posts op na, die gaan over waarom we dingen uitstellen, manieren om mentale blokkades te overwinnen en de Gouden Regel van Productiviteit.

Deel 4/8: Manieren om nu onmiddellijk productiever te worden

Je kan met enkele kleine veranderingen en nieuwe gewoontes al een hoop meer gedaan krijgen. Hier zijn 10 manieren om nu onmiddellijk productiever te worden.

 1. Werk vandaag aan je toekomstige zelf.
  In de toekomst zal je evenveel als vandaag dingen uitstellen. Het is als in Back to the Future – jij bepaalt in het verleden van je toekomst wat je toekomstige zelf als heden zal ervaren (wat een zin!). Je moet niet in één keer de meest productieve persoon worden, maar je kan er wel een voortdurend engagement van maken. Blijf eraan werken, en creëer een leukere toekomst voor jezelf!
 2. Wees productief, zelfs wanneer je niks doet.
  Onderhoud een lijstje met kleine dingen die je kan doen bij wijze van pauze. Het kan zijn je bureau opruimen (in kleine stukjes), dat korte maar belangrijke telefoontje plegen, iets opzoeken voor je vakantie… Dingen die niet meer dan vijf minuten duren en die je daarna kan afsluiten.
 3. Sta vroeger op.
  Ben jij ook een van die mensen die net op tijd opstaan om te douchen, snel wat eten meet te grissen om zich dan in zeven haasten naar het werk te bewegen? Sta dan een half uurtje vroeger op! Ban de snooze. Je wordt er toch niet uitgeslapener van, en je dag begint een stuk rustiger. Gebruik je tijd eventueel voor meditatie.
 4. Bereid je dag voor.
  Als vroeger opstaan niet je ding is, creëer dan de dag ervoor de rust voor morgen. Spendeer op het einde van iedere dag enkele minuten aan de dag die komt. Plan je werk, leg dingen klaar die je nodig zal hebben. Op die manier kan je er ’s anderendaags onmiddellijk invliegen met een helder beeld van wat er je te doen staat.
 5. Beperk je uren.
  Het is ironisch; er zijn zoveel mensen die lange uren werken en menen dat ze meer gedaan krijgen en productief zijn. Het tegendeel is echter waar! Het is niet omdat je lang werkt, dat je meer gedaan krijgt. Je geest werkt namelijk beter met beperkingen: als je hetzelfde op 6 of 7 uur moet doen, werk je gewoon sneller. Je verspilt minder tijd aan onnodige dingen en houdt je aan de essentie.
 6. Beperk je todo-lijst.
  Maak die lange, volledige lijst… en selecteer dan per dag de 1 tot 3 dingen die je echt gedaan wil krijgen. Kies zodanig dat wanneer je deze dingen gedaan krijgt, je bevredigd kan stoppen met werken. Begin met de belangrijkste, nog vóór je iets anders doet (en zeker nog vóór je je email checkt).
 7. Pas het reclameprincipe toe.
  Sommige zenders beginnen na het einde van één serie onmiddellijk de andere, om dan na enkele minuten al een blok reclame in te lassen. Waarom? Omdat je dan al ingesteld bent op het feit dat je die serie wil zien. Je wil het einde kennen. Hetzelfde geldt voor je werk: neem bewust geen pauzes tussen taken in, maar even nadat je aan iets anders begonnen bent. Zo heb je concrete dingen om over na te denken en zal je sneller weer beginnen werken.
 8. Neem korte pauzes.
  Iedereen verdient een beloning na hard werken. Maar pauzeer niet te lang! Enkele minuten op adem komen is beter dan helemaal je élan te verliezen met een pauze van een half uur.
 9. Stel een vaste tijd in voor sociale netwerken en andere recreatie.
  Facebook is een heel krachtige tool om in verbinding te blijven, maar één of twee keer vijf minuten per dag is meer dan genoeg. Vanaf dan wordt het tijdverlies, net zoals veel andere online bezigheden. Zet ze dus op een vaste tijd, van vijf tot half zes bijvoorbeeld.
 10. Stop met lezen over hoe je je productiviteit kan verhogen.
  Er is een groot verschil tussen weten en kunnen. Je weet al alles dat je nodig hebt, zeker als je de Gouden Regel van Productiviteit kent. Je weet misschien hoe een auto werkt maar dat wil niet zeggen dat je hem zelf kan herstellen. Kies dus één praktisch punt en oefen tot je het KAN.

Het artikel van volgende week gaat over Prioriteiten stellen.

Heb je graag alles tegelijk?

Ontvang de hele reeks over Productiviteit in één handige gids.

Productiviteitsgids