Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

LIFE COACHING

PERSOONLIJKE BEGELEIDING BIJ JOUW LEVENSVRAGEN

Wat is life coaching?

Life coaching, of levenscoaching, of persoonlijke coaching, is begeleiding bij levensvragen. En zeg nu zelf, wat is geen levensvraag?!

Coaching, zoals je weet van onze coaching gids, is een resultaatgericht proces waarbij de antwoorden en de beweging uit de klant zelf komen. Een life coach weet jou dus tot inzichten te brengen, en vooral tot actie te laten overgaan om andere resultaten te creëren in jouw leven.

Want vaak weet je wel WAT je anders zou willen, maar blijft het HOE vaag of wordt het niet opgepakt. Een persoonlijke coach geeft jou de nodige steun, uitdaging en opdrachten om ervoor te zorgen dat je je doelen niet nog een keer laat liggen. Dat je er dit keer werkelijk voor gaat, en dat je het ook volhoudt.

Wat zou jij graag beginnen, en/of volhouden?
Wat zou de impact daarvan op jouw leven zijn, mocht dat lukken?

Waarmee kom je bij een life coach?

Héél vaak gaat lifecoaching erover dat je iets wil, maar niet durft. Dat zit verpakt in ‘niet weten wat je wil’ (want als je het zou weten, zou je ervoor moeten gaan), ‘wel weten wat, maar niet hoe’ (in de hoop dat er een makkelijke weg is en niet die lastige die je al weet liggen), of andere thema’s zoals perfectionisme, onzekerheid, assertiviteit en grenzen… Maar het kan ook over iets helemaal anders gaan: doelen bereiken, gezonder worden, een realtie vinden (of beëindigen), socialer worden… Ongeveer alles dat je kan bedenken.

Het hoeft zeker niet altijd over problemen te gaan, integendeel. Er zijn veel gebieden van ons leven die wel OK zijn, maar die gerust nog beter kunnen. Life coaching gaat dus heel vaak over optimaliseren. Ambitieuze mensen die meer uit hun leven willen halen, laten zich begeleiden om sneller en effectiever te leren en zaken te bereiken. Een boek schrijven, topresultaten halen op het werk of elders, nog gezonder worden, werken aan je relatie…

Bij levenscoaching kijk je naar de diepere patronen onder gedrag. Het gaat over wie jij bent als persoon, niet enkel over wat je doet. Je onderzoekt ook overtuigingen (wat je gelooft over jezelf, anderen, de wereld…) en waarden (wat je belangrijk vindt, en wat belangrijker is dan iets anders). Wie weet passeert je missie, jouw levenspad ook de revue.

Life coaching kan dus overal vanalles gaan. Vaak zijn er ook allerlei aspecten van het verhaal te behandelen om een goed beeld te krijgen en in te schatten waar beweging mogelijk is.
 

Heb je een Life Coach nodig?

Onze coaches zijn opgeleid in Integrale Coaching. Dat is een krachtige mix van klassieke gesprekstechniek met intuïtieve en creatieve werkvormen. De bedoeling is om je uit je hoofd en uit je typische patronen te halen met vragen, opdrachten... en ook de uitdagende aanwezigheid van de coach zelf. We zijn experts in het aanvoelen waar hét zit en het exploreren - altijd op jouw tempo - naar een beweging die verschil maakt en die nu mogelijk is. We durven ook stout zijn, uitdagen, hard zijn, op de momenten waarop je jezelf iets wijsmaakt of vastloopt in een hersenspinsel.

Contacteer ons

Wat doet een life coach dan precies?

Een goede coach past wat hij doet aan aan wat jij nodig hebt. Vaak is dat trouwens iets anders dan wat jij denkt nodig te hebben. We merken maar al te vaak dat mensen die een ‘schop onder hun kont’ willen zichzelf al genoeg onder druk zetten, en dat het regelmatig eerder gaat over wat zachter zijn voor zichzelf, en misschien niet alles tegelijk te willen. Niet dat wij dat zeggen! Bij life coaching bereik je je eigen conclusies. Wat een life coach wél doet, is aandringen tot je helemaal zeker bent dat je de juiste conclusie getrokken hebt.

 • Soms zal je persoonlijke coach luisteren, je laten ventileren
  Misschien heb je iets nog nooit luidop gezegd of is er niemand in je omgeving bij wie je het kwijt kan zonder (negatief) beoordeeld te worden of gevolgen voor de relatie. Dat kan al een helend effect hebben: wat je meemaakt is OK, je bent niet alleen.
 • Andere keren onderbreekt je life coach je net
  Want soms zit je gewoon te lullen en rond de pot te draaien. Waar anderen in je omgeving beleefd luisteren en innerlijk afhaken, brengt een goede levenscoach je weer bij de les. Hij stelt scherpe vragen, wijst je op wat je aan het doen bent, deelt hoe hij jou ervaart… Zo doorbreekt hij patronen die anderen wel (onbewust) opmerken, maar niet kunnen benoemen of bereid zijn iets aan te doen.
 • Een life coach geeft je opdrachten
  Soms raak je er niet door enkel te praten. Dan laat je coach je een oefening doen, die je uit je gewone doen en uitleggen haalt. Hij laat je voelen wat er in je lijf gebeurt, of in de ruimte staan en iets uitspreken, hij geeft je een uitdaging waarin je je typische patronen toont. Kortom, hij creëert momenten waarin je jezelf tegenkomt, en waaruit je conclusies kan trekken voor je situatie. Of hij laat je die ene stap zetten, tijdens de sessie zelf, die je al zo lang aan het uitstellen bent.
 • Een life coach onderzoekt samen met jou en exploreert
  Tegelijk vraagt hij zich steeds af: wat heeft deze persoon nu eigenlijk nodig? Waarover gaat het écht? Welk patroon toont zich en hoe kan het anders? Vragen die jou op andere gedachten, gevoelens en handelingen brengen.
 • Daarnaast volgt een levenscoach jou ook op
  Tussen sessies in probeer je nieuwe zaken uit, of ga je commitments aan. De volgende sessie evalueer je en stuur je bij. Zo krijg je dingen die je vooral voor jezelf doet, eindelijk gedaan. Want alleen is het zo gemakkelijk om af te haken, geen haan die ernaar kraait. Je coach verwacht echter resultaten, en zal je niet zomaar een slap excuus aanvaarden wanneer je iets niet doet! Die externe druk kan het verschil maken tussen proberen en opgeven, of beginnen en doorzetten.

Dit is in grote lijnen wat je van een persoonlijke coach mag verwachten. Iedere coach heeft natuurlijk zijn eigen stijl en favoriete thematieken. Bekijk zeker eens de soorten coaching om dieper te graven in wat jij precies nodig hebt.
 

Getuigenissen Life Coaching

Life coaching volgen bij YourCoach?

Contacteer ons voor een vrijblijvend intakegesprek om te kijken welke life coach of coachtraject bij jouw past.
Of mail ons je vraag, we geven je graag meer informatie over de mogelijkheden.

Contacteer ons