Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

SERGE VAN GAMPELAERE OVER 'ORGANISATIE-OPSTELLINGEN'

Serge Van Gampelaere over ‘Organisatie-opstellingen’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 24 mei 2012 met Serge Van Gampelaere over ‘Organisatie-opstellingen’.

Op een zonnige donderdagavond in mei mochten we Serge nog eens ontvangen voor een lezing. Dit keer ging het over de onzichtbare dynamieken in bedrijven, aan het licht gebracht door systemische wetmatigheden en in het bijzonder, de techniek van opstellingen.

Het weer had weinigen ervan weerhouden erbij te zijn, met als resultaat dat we met een volle grote zaal van start konden. Meer dan 40 deelnemers zagen hoe Serge een aantal wetmatigheden duidelijk maakte, en aantoonde waar iedere wetmatigheid om gaat.

Achteraf was het nog steeds lekker buiten, en werd er lustig nagepraat op het prachtige binnenplein van de Zebrastraat. Een uiterst geslaagde editie van YourCoach Café!

De systemische wetmatigheden – in bedrijven

In bedrijven gelden eigenlijk dezelfde wetmatigheden als in andere systemen, zoals families, maatschappijen, vriendenkring… Alleen de manier waarop ze tot uiting komen is anders. De wetmatigheden zijn (1) Rangorde, (2) Plek, (3) Loyauteit en (4) Geven-nemen.

Rangorde

Alles heeft een rangorde. Ook in de natuur zijn er zaken die eerst komen, en later. Ook in een bedrijf is dat zo. Vaak is er een officiële hiërarchie, en een informele rangorde. Het verschil tussen die twee kan voor frictie zorgen. Of er is geen leiding, en daardoor weten de medewerkers niet wat ze moeten doen en tot wie zich te richten.

Binnen teams kan er machtsstrijd zijn tussen informele leiders. Of een teamlid wordt gepromoveerd tot manager en moet een dubbele rol vervullen: gelijke en meerdere.

Plek

Wat geen plek krijgt, neemt toch aandacht. Dit is het principe van de ballon: druk je op één plek lucht weg, dan popt die elders weer uit. Er is een onderscheid tussen de functie, en de persoon. Een bepaalde functie draagt een lading met zich mee. De persoon neemt die al dan niet over, en versmelt daarmee met de functie.

Zo zijn er in teams mensen die negatief zijn, of die gepest worden. Haal je die eruit, dan is het heel waarschijnlijk dat iemand anders de rol overneemt, of dat de nieuwe persoon op een of andere manier dezelfde rol begint te vervullen. Veel kans dat bij sollicitatiegesprekken men onbewust op zoek gaat naar iemand die de lading van de functie (klager, stille werkmier, pispaal…) kan overnemen.

Loyauteit

Vaak beseft men niet hoezeer men nog verbonden is met het verleden. We blijven trouw aan zaken die ons overkomen zijn, mensen die ons getekend hebben. Zoals je ouders, laten ook je bazen en medewerkers een stempel na.

Zo kan het zijn dat je van werk verandert, maar dat je het toch niet helemaal kan loslaten. Je kan eigenlijk niet aanwezig zijn op je nieuwe werk, omdat het oude onbewust nog niet afgesloten is. Of een team blijft trouw aan de oude manager die ontslagen is, waardoor de nieuwe geen kans krijgt.

Geven-nemen

Iedereen investeert in het bedrijf, en verwacht daar iets voor terug. Dat kan via allerlei kanalen zijn: aandeelhouders, zaakvoerders, medewerkers… Men steekt geld, tijd, middelen in het bedrijf en verwacht daar geld, appreciatie, persoonlijke groei, carrière… van terug. Wanneer deze zaken niet gebalanceerd zijn, leidt dat tot problemen.

In twee richtingen. De klassieker is iemand die teveel werkt en daar niet voor erkend of beloond wordt. Dan krijg je uiteindelijk burn-ou. De andere richting is er ook: iemand die voor te weinig werk teveel verdient. Velen worden zonder het te weten geplaagd door schuldgevoelens, en zoeken een uitlaatklep.

Vaak is dat onder de vorm van woede naar de ‘vrijgevige’ toe. De meeste mensen kunnen niet omgaan met iets dat ze niet verdiend hebben, en dus zullen ze compenseren om het terug te geven.

Meer weten over systemisch coachen?

Je kan een opleiding systemisch coachen volgen bij YourCoach. We leren ook de basisprincipes aan in de coachopleiding Integrale Coaching.
Over Systemisch Coachen Over Integrale Coaching