Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

ERIC SCHNEIDER OVER 'NAAR HET HART VAN COMMUNICATIE MET NLP'

Eric Schneider over ‘Naar het hart van communicatie met NLP’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 26 september 2019 met Eric Schneider over ‘Naar het hart van communicatie met NLP’.

Op donderdag 26 september 2019 ontvingen wij NLP Master Eric Schneider voor een lezing op het YourCoach Café met als thema: ‘Naar het hart van communicatie’.

Eric nam ons mee in een andere kijk op de wereld waarbij het materiële een gevolg is van gedachten en energie, gebaseerd op het NLP-model van de ‘Logische Niveaus’ van Bateson-Dilts.

De materiële wereld is het gevolg van onze gedachten

Een mentaliteit waar we doordrongen van zijn is dat alleen materie bestaat en dat onze ontwikkeling een toevallig fenomeen is in de kosmos. Met deze stelling begint Eric zijn lezing en kondigt hij ook meteen een andere visie aan, namelijk dat het materiële een gevolg is van een hele andere wereld.

Hij verduidelijkt dit aan de hand van de ‘Logische Niveaus’ een model uit NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren).

De Logische Niveaus in NLP

De theorie van de Logische Niveaus (van leren, verandering en denken) gaat ervan uit dat er 6 logische overtuigingsniveaus zijn, waarin we leren, veranderen en functioneren. Dit model bevestigt onder andere de ervaringen van veel mensen dat ongewenst gedrag niet verdwijnt, ook al verandert de persoon diens omgeving. Hetzelfde patroon wordt na verloop van tijd weer zichtbaar.

Dit zijn de 6 niveaus:

NLP Logische niveaus

Iedereen leeft tegelijkertijd op 6 niveaus (bewust en onbewust). Alle niveaus werken samen en ondersteunen elkaar. Lagere niveaus kunnen
hogere beïnvloeden, hogere beïnvloeden sowieso de lagere – zowel bekrachtigend als beperkend. Hoe hoger het niveau waarop je verandering aanbrengt (bijvoorbeeld op het niveau van je waarden en overtuigingen), hoe krachtiger en duurzamer het effect zal zijn. In onze coaching tools kan je meer informatie terugvinden over de Logische niveaus.

Aan de hand van dit model stelt Eric: “Je leven is het gevolg van hoe je denkt.” Bijgevolg is je omgeving dus een spiegel van je denken.

Je leven is het gevolg van hoe je denkt.” Bijgevolg is je omgeving dus een spiegel van je denken.

Wanneer we verandering willen in ons leven proberen we vaak van alles te veranderen op het niveau van onze omgeving of ons gedrag. Eigenlijk is dat slechts symptoombestrijding, vertelt Eric ons.

Wanneer je werkt op het niveau van de omgeving of het gedrag dan heb je weinig resultaat. Het is pas wanneer je op het niveau van je denken (waarden en overtuigingen) dingen verandert dat je echt resultaat krijgt.

In NLP vertrekt men vanuit het idee dat alles wat je voor ogen houdt, ook gebeurt. Dat is bijvoorbeeld ook de basis van het ‘outcome-model’, een ander zeer gekend NLP-model.

Je krijgt dus wat je denkt. Als je iets anders wil, moet je je denken veranderen.

Zelfbeeld en identiteit

De belangrijkste gedachte die je moet controleren volgens Eric Schneider is je zelfbeeld, namelijk wie je denkt dat je bent. Een zelfbeeld (Eric maakt hier de vergelijking met je ego) dat heb je, maar dat ben je niet.

In deze video vertelt hij jou precies hoe dat in elkaar zit:

Vergelijk het met een rol die een acteur speelt. Als je van de scène gaat, dan stopt je rol maar de acteur blijft bestaan en in een nieuwe scène kan die acteur een nieuwe rol aannemen.

Ons ego of zelfbeeld is zo een rol. Het is een structuur die wordt opgemaakt vanuit je denken. Vanuit dat zelfbeeld ga je capaciteiten, denkpatronen en communicatiestructuren ontwikkelen die daarmee in overeenstemming zijn. Deze patronen en structuren bieden jou de mogelijkheid om in deze wereld in communicatie te gaan.

Alleen zijn wij vergeten wie de programmeur is van die patronen en structuren. Jij zelf. Je programmeert jezelf in dit leven, via het denken, vanuit je hart, vanuit wie jij echt bent. Het is pas vanuit die verbinding dat communicatie creatief, productief, bevrijdend, constructief en krijg je een leven vanuit je hart.

Naar het hart van communicatie

Zolang je de verbinding met je hart niet hebt is je eigen communicatie noodzakelijkerwijze reproductief, vertelt Eric ons nog. Dan ben je een product en niet producer. Dan ben je een schepsel en niet schepper. Dan ben je een kopie en niet oorspronkelijk. Dan kom je terecht in uniformiteit en niet uniciteit. Dan ben je zoals jan en alleman en niet authentiek.

Als mens is het nodig om de hogere niveaus te ontwikkelen om een verbinding te maken met je hart. Een ontmoeting met iemand anders is een hartsaangelegenheid en als je dat nooit geleerd hebt dan creëer je relaties vanuit je buik, niet vanuit je hart.

Dus los van je denken en zelfbeeld, wie ben je dan?

Deze vraag situeert zich op het niveau van je ‘identiteit’. Namelijk alles wat je bent en niet kan verliezen. Wie je bent, zegt Eric, is een creatie van licht, puur bewustzijn, creativiteit en liefde. Een tip die Eric nog meegeeft is deze: “Liefde is altijd bevrijdend en als het dat niet is, dan is het geen liefde.

Bewustzijn

Om af te sluiten gaf Eric ons nog een fijne bewustwording mee, over onze geliefde koffie (of thee) pauze. Vaak neem je een koffie of thee en drink je die gewoon op, zonder meer.

Toch is dit voor ons een privilege, op vele plaatsen in de wereld is er geen koffie beschikbaar of moeten ze enkele kilometer zoeken naar koffie of zien ze zwarte sneeuw zien en denken ze zelfs niet aan koffie. Het minste wat wij dus kunnen doen is onze koffie mindful opdrinken, en ons bewust zijn van dit privilege.

Want bewustzijn is het meest revolutionaire dat de wereld nu nodig heeft.” Dankjewel Eric, voor deze zeer inspirerende lezing.

Eric Schneider werkt, leeft en ademt vanuit het Hart. Als trainer, coach en consultant inspireert hij al ruim 35 jaar mensen in het creëren van vervulling en betekenis in hun leven.

Hij is de oprichter en bezieler van Arcturus. Hij is erkend psycholoog en filosoof, als internationaal erkend trainer geeft hij NLP-opleidingen aan verschillende instituten in Nederland, Frankrijk en Tsjechië.

 

Onze NLP Opleidingen

Wil je meer leren over NLP en de NLP modellen toepassen voor jouw persoonlijke ontwikkeling? In onze NLP Bootcamp maak je in één dag kennis met NLP en leer je enkele technieken die je onmiddellijk kan toepassen.
Voor wie NLP verder wil ontdekken kan ook terecht in onze verdiepende NLP Practitioner opleiding.

NLP Practitioner