Doelstellingen formuleren en bereiken

"The most depraved type of human being ... (is) the man without a purpose." - Ayn Rand

Wil jij een bepaald doel bereiken in je leven?

Weet je al welk doel je wil bereiken, of is dat net het probleem? Veel mensen hebben een vaag gevoel dat ze ergens naartoe willen, maar kunnen maar niet beslissen waar precies. Of ze hebben precies hun doel gesteld, maar het komt er maar niet van. Of ze weten niet hoe, het lijkt te overweldigend.

Het kan heel ontmoedigend zijn om iets te willen en er maar niet aan te kunnen beginnen. Het leven kan er soms zinloos door lijken, omdat we wat we werkelijk willen niet aan het doen zijn. Hoe zet je een schijnbaar onbereikbare droom die toch belangrijk is voor jouw leven, om in een dagdagelijkse werkelijkheid?

Doelen Coaching kan je helpen

Met doelen-coaching kan je de onduidelijkheid over wat je wil ophelderen, en de laatste twijfel om in actie te schieten uitbannen. Een doelen-coach weet precies hoe hij je twijfels kan omzetten in haarscherpe criteria en optimale motivatie. Door gerichte vragen te stellen, je doelstellingen volgens de SMART criteria te herdefiniëren en het GROW model toe te passen op je situatie tovert een doelen-coach jouw wens om in een gericht actieplan waar je onmiddellijk aan kan beginnen!

Als je dat wil tenminste... Vaak zijn er goede redenen waarom we niet aan iets beginnen. Het niet opgeven van het comfort dat we nu hebben bijvoorbeeld, zelfs al is het helemaal niet comfortabel. Maar vaak is het bekende nu eenmaal aantrekkelijker dan de sprong wagen in een onzekere toekomst, en daardoor blijven we stilstaan. Door je doel duidelijk te stellen en in kaart te brengen, kan je het mogelijk maken voor jezelf om ervoor te gaan. Eens je vertrokken bent, zal je je afvragen waarom je zo lang getwijfeld hebt...

Hoe verloopt Doelen coaching?

Doelstellingen helder formuleren met de SMART criteria

Een eerste coachingsmethode die we bij YourCoach hanteren om jouw doel duidelijker te stellen, zijn de SMART criteria. Deze vijf criteria – Specifiek, Meetbaar, Aanvaardbaar, Realistisch en Tijdsgebonden – die jouw doel duidelijk formuleren in termen van kwantiteit en kwaliteit, evenals de wenselijkheid ervan. Met SMART coaching kan je ook te weten komen of een bepaald doel misschien helemaal niet wenselijk is voor jou, en dat je net een heel andere richting wil inslaan.

Meer over SMART criteria en SMART coaching

Doelen bereiken met het GROW Coachingsmodel

Het formuleren van je doelstelling is niet genoeg om het te bereiken! Je kijkt best ook eens naar de situatie waar je inzit, de realiteit die je omringt. Dat bestaat uit je huidige werkomstandigheden, familie, vrienden, partner, kinderen, financiële mogelijkheden, je lichaam... Bepaalde factoren kunnen een heel sterke invloed uitoefenen op je, waardoor het bereiken van bepaalde doelstellingen heel moeilijk wordt zonder deze factoren eerst aan te pakken.

Als je een eigen huis wil, heb je geld nodig en misschien ook de medewerking van je partner. Als je nieuw werk wil, zal je ook je huidige werk achter moeten laten en alles wat eraan verbonden is. Wanneer je wil vermageren moet je ook rekening houden met de levensstijl die je hebt; wil je die echt opgeven voor een mooier lichaam? Vaak zijn er dus factoren die ons tegenhouden om aan bepaalde dingen te beginnen, dingen waar je je pas bij een doelen-coach van bewust wordt.

Eens je zeker bent dat een bepaald doel het beste is voor jou, loont het de moeite alle mogelijke opties te overlopen. Dat staat je toe de makkelijkste, meest efficiënte weg te kiezen en ook om flexibel te blijven bij het bereiken van je doelstelling. Wanneer iets tegenzit, weet je dat je andere mogelijkheden hebt.

Wanneer je alles overlopen hebt en je doelstelling is duidelijk geformuleerd, de realiteit waar je nu inzit houdt je niet meer tegen, en je hebt de beste optie afgewogen, wordt het tijd om een actieplan op te stellen. Concrete stappen en subdoelstellingen formuleren is hierbij de boodschap. Met dit plan kan je in één rechte lijn je doel bereiken!

Meer over GROW coaching model

YourCoach helpt je je doelen te stellen

Wij zijn specialisten in doelen coaching. Door gebruik te maken van de SMART criteria, het GROW coachingsmodel en onze uitgebreide coachingsvaardigheden ben je bij ons zeker dat je met een duidelijk geformuleerde doelstelling en een actieplan buiten komt. Of je doelstelling over je bedrijf, of is het een persoonlijke doelstelling? De methode blijft hetzelfde, dus je kan voor beide bij ons terecht.

Zoek je een Doelen Coach?

Contacteer ons voor meer informatie, we ondersteunen je graag bij het duidelijk formuleren van jouw doelstellingen en het opstellen van een actieplan.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in op de maandelijkse YourCoach nieuwsbrief.

Help ons groeien

Elke Share of Like telt!