Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

WILLIAM WILSON EN PIETER RUIGEWAARD OVER 'MANNENKRACHT'

William Wilson en Pieter Ruigewaard over ‘Mannenkracht’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 14 mei 2020 met William Wilson en Pieter Ruigewaard over ‘Mannenkracht’.

Op donderdag 14 mei kregen we 2 illustere Nederlanders bij ons op bezoek op het Online CoachCafé William Wilson en Pieter Ruigewaard. Ze zijn verbonden aan de School voor Relaties en kwamen spreken over Mannenkracht. Een 20-tal mannen (en 3 vrouwen) woonden het bij.

Over mannenkracht

Waarom zou je hier als man in geïnteresseerd zijn?

Veel mannen hebben een moelijke relatie met andere mannen.

Zo is er de moederszoon, een jongen die meer contact had met vrouwen in zijn jeugd (en een fysiek of emotioneel afwezige vader.) en die daardoor mannen onbewust een beetje op een afstand houdt. Of die in competitie gaat met andere mannen, waardoor hij niet openstaat voor steun en broederschap.

Daarom startten William en Pieter 16 jaar geleden een mannengroep, waar ze nu nog steeds inzitten. Die groep zat trouwens binnen de 2 maanden vol – er is dus nood bij mannen om uit te wisselen met andere mannen over wat hen bezighoudt.

De waarde van een mannengroep, een ‘brotherhood’ ligt niet in het stoere praatje, maar in de zaken die je niet zo gemakkelijk laat zien. Daarvoor is veiligheid nodig: hetDonderdag 14 mei 2020 – William Wilson en Pieter Ruigewaard met ‘Mannenkracht’ (Webinar) eerste dat een man zich in een groep afvraagt is: ‘Is het hier veilig?’ Pas dan kan er kwetsbaarheid en diepgang ontstaan.

Het resultaat? Je voelt je als man gesteund in alles dat in je leven speelt. Je krijgt meer inzicht in vragen als: ‘Wat gebeurt hier nu? Wat zie ik niet van mezelf?’ Als je Bullshit verkoopt zullen ze zich ook niet inhouden. Je krijgt vanuit pure liefde een onverbiddelijke spiegel voorgehouden. Dat vraagt wel wat tijd om op te bouwen in een groep, dat gebeurt niet vanaf de eerste sessie.

Op belangrijke momenten in het leven (geboorte, dood, faillissement, ziekte…) hebben mannen mannen nodig. En vrouwen vrouwen. De steun van een broeder is anders dan die van een zuster – hoe begripvol ze ook is.

Het valt op dat het toch anders is wanneer er wel of niet een vrouw bij is. Vaak hangt dat samen met wat schrik voor de kritische ogen, het oordeel van de ‘Moeder’ die vrouwen dan voorstellen. Onder mannen kan er gelijkheid, rust en acceptatie komen.

Over relaties

Een stuk over man zijn in relaties:

Wat is mannenkracht?

Een man die staat voor zijn waarde en die tegelijk receptief kan zijn. Sensitief om te voelen wat er in de interactie met anderen gebeurt. Vermogen tot zelfreflectie over gevolgen en wat hij anders kan doen. Het gaat dus niet enkel over power en kracht, maar ook over de moed om kwetsbaar te durven zijn.

Samengevat: stevigheid in het bekken en tegelijk de kwaliteit van het hart voelen.

De typische mannelijke of yang-energie komt uit het bekken. Naar buiten gaan, competitie, boosheid, seksuele opwinding. De vrouwelijke energie, of yin, zit in het hart. Rekening houden, compassie, zorgen voor, zachtheid.

Vrouwen vallen trouwens harder op mannen die rijp zijn in bekken én in het hart.

Als man (en als vrouw) ga je op zoek naar een balans tussen die twee energieën. Veel mannen zijn ofwel teveel uit het bekken (Macho) of teveel uit het hart (Wacho, een watje). Dat heeft allerlei effecten op je relaties, met andere mannen en met partners (vrouwelijk of niet).

Hoe werk je aan je mannenkracht?

Het hangt samen met de relaties die je had met je vader en je moeder.

Aan moederskant hebben we vaak waardering gemist, gezien worden in plaats van te zorgen voor. En bij de vader hebben we steun gemist, en een voorbeeld van hoe het nu is om man te zijn. Iemand die staat en zegt: ‘Zo doe ik het.’

Je boosheid leren uiten

Vaak hebben we als man opgekropte boosheid. Dingen die we niet durven zeggen. Dat is bekkenenergie die niet kan stromen. Boosheid is een contactemotie, het kan iets helder maken. Daarom kan functionele boosheid zaken uitklaren en in beweging zetten die
stagneren. En het lucht op het te mogen uiten.

Zelfreflectie-Oefening

Schrijf op een blad

Welke mannen zijn voor jou belangrijk geweest?
Door wie heb je je laten voeden?

En wat heb jij gedaan om van hem te leren/aan te nemen
Bv. Eerst vertrouwen geven.

Lees ook eens het verslag van het coachcafé met Bart De Koninck over mannen én vrouwen, die vanuit een andere invalshoek heel gelijkaardige conclusies trok.

Boekentips over mannen en relaties

David Deida – De kracht van echte mannen
Esther Perel – Erotische Intelligentie
Willem Poppeliers – Sexual grounding
Patricia Van Lingen – Relateren kan je leren

 

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café