Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

COMFORTZONE 2: DE CONSTANTE KRIMP EN STRETCH

Comfortzone 2: De constante krimp en stretch

Eén ding is zeker: niks is zeker. En alles is constant in beweging. Op het vlak van je comfortzone is dat ook bijna tastbaar zo.

Artikelenreeks rond comfortzone:

  1. Hoe je je comfortzone kan gebruiken om sneller te groeien
  2. De constante krimp en stretch
  3. Elke reis begint vanuit een haven
  4. Zo breng je flow in je leven
  5. Zelfvertrouwen opbouwen door een correct gebruik van je comfortzone

‘The older we get, the better we were’

Wanneer je risico’s neemt en ergens in slaagt (een promotie vragen, trainen voor een sportprestatie, een opdracht binnenhalen…) groeit je zelfvertrouwen. Je hebt waarschijnlijk wel even stress gehad, maar door je succes heb je je comfortzone vergroot en kan er weer rust komen.
Vaak komen andere zones mee in die groei. Presteer je sterk op het werk, dan kom je met een pluim op je hoed thuis en lukken andere dingen ook beter. Zo kan je jezelf stretchen, en meer ruimte krijgen in je leven.

Stilstaan is achteruitgaan

Wanneer je in bepaalde zones van je leven niks doet, krimpt je comfort. Of het nu gaat om hoofdrekenen, tuinieren, een bedrijf runnen, pokeren… hoe langer je het niet doet, hoe minder goed je nog bent. Dat weet je natuurlijk pas wanneer je die activiteit weer doet. Tot dan is je beeld van je comfortzone groter.

Je kan dus zelfvertrouwen putten uit dingen die je eigenlijk niet (meer) kan. En dan plots vaststellen dat je veel minder ruimte had dan gedacht, waardoor ook een hele hoop andere dingen minder comfortabel worden. Je kan daar dan weer aan beginnen werken (indien mogelijk) en je comfort op dat vlak herstellen.

Kiezen is verliezen

Je kan ook maar op zoveel dingen tegelijk werken en letten. Onze overtuiging is zelfs: je kan maar aan één persoonlijk ontwikkelingspunt tegelijk degelijk werken. Terwijl we in één aspect van ons leven groeien, krimpen we op andere. Als je ieder weekend op een cursus koken zit, heb je geen tijd meer om te lezen en vermindert je taalvaardigheid.

En zo is onze comfortzone steeds in evolutie. Eerst ongemerkt, dan plots duidelijk. De kunst is te kiezen welke gebieden we willen ontwikkelen, en wanneer. Daarbij komt de vraag: wat is de groei die het meeste positieve neveneffecten zal hebben? Als je beter wordt in tekenen zal je zelfvertrouwen misschien niet ongelofelijk stijgen. Veel mensen die op hun voeding letten en sporten, krijgen dan weer wel een boost in zelfvertrouwen op andere gebieden. Afhankelijk van de persoon natuurlijk.

Ja, en dan?

Best wel een oncomfortabele manier van kijken! Onze geest wil graag een soort beeld van standvastigheid hebben over de wereld, en een gevoel van voortdurende groei of tenminste van stabiliteit. Dat is ook een vorm van comfort. We willen dat onze relatie even goed blijft zonder erin te investeren; dat ons bedrijf groeit op alle mogelijke vlakken; dat we mooier en slanker worden met de jaren; enzovoort.
Probeer hierin ook af en toe eens te stretchen, en voel hoezeer je dingen verliest terwijl je andere dingen wint. Dat is in eerste instantie niet zo leuk, maar op termijn geeft het je wel de juiste dynamiek om beslissingen te maken.

Opdracht

Neem je tekening die je na het eerste artikel maakte er even bij.
Teken er de bewegingen bij die je de laatste tijd gemaakt hebt, in de verschillende gebieden. Vul desnoods een aantal gebieden aan.
Wat is er aan het groeien, wat is er aan het krimpen? Wat heb je opgeofferd aan iets anders? En hoe zou je het doen mocht je zelf kunnen kiezen?
Eens je dit weet, kan je ook effectief zelf kiezen!