Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

HOE JE JE COMFORTZONE KAN GEBRUIKEN OM SNELLER TE GROEIEN

Hoe je je comfortzone kan gebruiken om sneller te groeien

Opgelet: Niet voor luiaards! Lees hoe jij je comfortzone kan gebruiken om succes te boeken. En waarom het weinig zin heeft om voortdurend je grenzen te willen verleggen.

Een vaak gehoord en inspirerend gezegde is: ‘Life begins at the end of your comfort zone’. Maar hoe ver en hoe lang moet je er dan uitgaan? En is het soms beter om gewoon in je comfortzone te blijven om te groeien? Wat is de perfecte verhouding om optimaal te groeien? Deze en andere vragen behandelen we in deze artikelenreeks over de comfortzone.

  1. Hoe je je comfortzone kan gebruiken om sneller te groeien
  2. De constante krimp en stretch
  3. Elke reis begint vanuit een haven
  4. Zo breng je flow in je leven
  5. Zelfvertrouwen opbouwen door een correct gebruik van je comfortzone

Over je comfortzone

Je comfortzone is het geheel van gebieden in je leven waar jij je bekwaam en zelfzeker voelt. Zo kan het zijn dat je bij je vrienden gemakkelijk in de groep spreekt, maar voor vreemden dichtklapt. Of dat je je over je beroep een echte expert voelt, maar het gevoel hebt dat je van andere zaken in je leven niks begrijpt.

Je kan deze zone uitbreiden door je grenzen af te tasten. Door jezelf te stretchen en uit te dagen, krijg je nieuwe inzichten en verwerf je vaardigheden. Doe je dat nooit, dan is je leven veiliger en kan je blijven dromen. Doe je dat teveel, dan wordt je leven jachtig en stapel je de teleurstellingen op.

Welke zones zijn er nog?

Wanneer je buiten je comfortzone komt, wordt het spannend. Daar zijn gradaties in: sommige zaken zijn spannend maar je kan nog steeds je capaciteiten gebruiken. Andere dingen zijn zo spannend dat je panikeert, en niet meer aan je vermogens kan.
Zo kan iemand met publieke spreekangst misschien gemakkelijk met één persoon praten, en met enige moeite ook twee of drie mensen tegelijk. Vanaf een bepaalde groepsomvang echter slaat hij of zij dicht. Dat is de paniekzone. Hetzelfde geldt voor examens, met het andere geslacht spreken, deadlines halen, gewicht verliezen, een moeilijke boodschap brengen, een project opzetten…

Comfort Zone Uitdagen

Je comfortzone is natuurlijk niet zo’n mooi rond cirkeltje rondom jou. Je kan het eerder zien als een bewegend gebied met uitstekers en inhammen.

OPDRACHT

Neem een leeg blad en teken jezelf in het midden.

Definieer nu op een kladblok de verschillende gebieden in je leven (je familie, werk, vrienden, hobby’s, geld, goed eten…).

Geef elk gebied een plek op de tekening rondom jezelf, zodat je een cirkel van gebieden krijgt.

Teken nu je comfortzone in één vloeiende lijn uit: in welke gebieden heb je veel ruimte, en waar zit het benauwd?

  • Voel even je tekening aan: hoeveel bewegingsruimte heb jij in je leven?
  • Welk gebied in je leven is (momenteel) je grootste bron van kracht en zelfvertrouwen?
  • Waar zit het nauw? Welk gebied zorgt voor spanning, en zou je graag willen aanpakken?

Voel je weerstand bij deze oefening? Dan zit je aan de grens van je comfortzone. Het is gemakkelijker dit artikel te lezen en te denken dat je iets bijgeleerd hebt, dan de opdracht uit te voeren en jezelf uit te dagen om iets nieuws te ontdekken over jezelf. Daarom ook dat weinig boeken met opdrachten erin uitgevoerd worden, het is veel gemakkelijker om gewoon verder te lezen…