Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

WAT JIJ ZELF KAN DOEN VOOR EEN BETERE WERELD

Wat jij zelf kan doen voor een betere wereld

Beu om te wachten tot men voor ons een betere wereld creëert? Hier zijn allerlei mogelijke acties die je kan ondernemen, en organisaties waarbij je je kan aansluiten om het verschil te maken.

Je kan natuurlijk niet alles tegelijk doen. Onze tip: kies één ding en incorporeer dat de komende 3 maanden in je leven. Begin dan pas aan het volgende.
We zijn zeker vanalles vergeten; we rekenen op jou om de lijst aan te vullen! Laat een reactie na en wij zullen regelmatig de lijst updaten.

Steun privé-initiatieven

Er zijn meer dan genoeg mensen die een duwtje in de rug kunnen gebruiken. En ook bewegingen, organisaties, projecten… De volgende lijst zijn plekken waar jij kan investeren in andermans zaak of talent.

Microfinanciering van mensen in ontwikkelingslanden met Kiva.
Een schitterend overzicht van de privé-initiatieven die over heel de wereld ondernomen worden vind je in het boek ‘Abundance’ van Peter H. Diamandis en Steven Kotler.

Vrijwilligerswerk

Aan mogelijkheden om aan vrijwilligerswerk te doen geen gebrek in België: er zijn jaarlijks ongeveer 1 miljoen vrijwilligers actief, die afhankelijk van de schatting, werktijden neerzetten tussen de 76,000 en 250,000 voltijdse equivalenten.

Op deze site: www.11.be vind je vacatures voor vrijwilligerswerk. Je vindt er ook een overzicht van alle grote ngo’s in Vlaanderen.

Andere sites zijn:

www.vrijwilligerswerk.be
www.vrijwilligersjobs.be
De Bond Zonder Naam
Je kan ook gewoon in het dagelijks leven anderen een plezier doen, hetgeen de missie is van Pay It Forward.

Verminder je ecologische impact

Het valt moeilijk te ontkennen dat onze aardbol in ijltempo minder overvloedig, gezond en divers wordt. Voor een groot deel veroorzaakt door de zaken die wij zelf kopen: auto’s, energie/gas/water, verpakkingen, verwerkt voedsel, electronica… De mogelijkheden om met kleine veranderingen in je levensstijl een impact te hebben zijn dus gigantisch.

– Rijd minder met de auto; ga met de fiets of het openbaar vervoer, of gebruik Cambio autodelen.
Verbruik minder energie, gas en water: isolatie, zonnepanelen, watervrije toiletten…
– Koop lokale, biologische en Fair Trade producten. Daarmee verminder je de afstand die ze moeten afleggen, vermijd je de verdere vervuiling, verzuring en verarming van de bodem en ondersteun je de producenten eerder dan de distributeurs. Er is voldoende lokaal voedsel dat duurzaam geproduceerd is. Bijvoorbeeld bij Community Supported Agriculture.
– Haal een verantwoorde (ook qua grondstoffen) en duurzame smartphone in huis met FairPhone.
– Probeer de hoeveelheid verpakking te beperken.
– Eet minder vlees.
– Koop tweedehands, of maak gebruik van wat buiten de reguliere circuits beschikbaar is, bvb. via LETS, Repair Café of FreeCycle.
Nog tips voor ecologisch leven? Vind inspiratie op de blog van Green Evelien

Politiek

Weeg mee op de politieke besluitvorming, zelfs na de verkiezingen

G1000 – Platform voor democratische innovatie.

Avaaz – Deze organisatie kaart via massale petities internationaal onrecht aan.

Schrijf een brief naar een parlementariër. Een goed onderbouwd verzoek met een grote achterban geeft parlementsleden, de legislatieve macht, de kans en het incentive om nieuwe wetten te creëren of bestaande te amenderen.

De politieke agenda wordt ook voor een groot deel gestuurd door economische grootmachten. Daarbij spelen grote bedrijven een onmiskenbare rol. In feite stemmen wij die bedrijven aan de macht, elke keer we hun producten kopen. Dus voor je iets koopt, denk na wie je daarmee ondersteunt. Dat gaat van je energieleverancier (bvb. EcoPower) of bank (bvb. Triodos), over wat je meeneemt in de supermarkt, tot het speelgoed voor je kinderen.
Ook door voor dergelijke bedrijven te werken, maak je hun invloed sterker. Op welke manier kan jij je bedrijf beïnvloeden richting een betere wereld? Of is het misschien tijd om ergens te gaan werken waar dat wel belangrijk is…

NGO’s en Internationale Ontwikkelingssamenwerking

Ondersteun Vlaamse, Belgische en Europese non-profitorganisaties bij hun zinvolle activiteiten. Steun derdewereldlanden en ontwikkelingsprojecten met een garantie dat het geld bij de juiste mensen terechtkomt:
Plan België – help kwetsbare kinderen en hun gemeenschap in het Zuiden.

Ondersteun al sportend NGO’s, bijvoorbeeld bij Vredeseilanden die mountainbike tochten organiseert in Nicaragua.
Of je kan je laten sponsoren op events zoals de 20K in Brussel.

In Gent

Lokaal is er altijd vanalles te doen om buurten te verbeteren en bij te dragen aan projecten. Als fiere Gentenaars mocht een stuk over de Artveldestad niet ontbreken. Laat ons gerust weten wat er elders leeft en mogelijk is!

Start je eigen geveltuintje.

Start een NetHeidsCharter (NHC) om samen de straat proper te maken.

Krijg ondersteuning om wijkinitiatieven op te starten bij Wijk Aan Zet.

Samen je fiets repareren met vrijwilligers bij Fietskeuken.