Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

VORMEN VAN MEDITATIE

Vormen van meditatie

Ik ben geen expert in meditatie, maar ik weet wel dat er verschillende soorten zijn. Ik heb het gevoel dat er bij mensen die beginnen mediteren niet zoveel duidelijkheid is over de verschillen ervan, waardoor wellicht bepaalde doelstellingen niet gehaald worden.

Zo is er concentratiemeditatie, waar je leert je aandacht op een object houden. Dit versterkt je rust en concentratie, maar leidt uit zichzelf niet tot diepere inzichten.

Er is ook passieve aandachtsmeditatie, waar je op je ademhaling let en je bewust wordt van de gedachten die je afleiden, om deze te aanvaarden en terug te keren naar de staat van aandacht. Deze vorm van meditatie is heel rustgevend en kan tot inzicht leiden; door het overschouwen van de gedachten waar je mee bezig bent ontstaan vaak (in mijn luttele ervaring) verbanden tussen dingen die je niet ziet wanneer je er middenin zit.

Er is ook actieve aandachtsmeditatie, waar je je intentie op iets bepaalds richt. Zoals liefde voelen voor jezelf en anderen; of een bepaald onderwerp waar je de intentie erop richt alle gedachten en gevoelens over dat onderwerp aan bod te laten komen en weer te laten gaan; het uitstralen van goede wil naar de wereld; het visualiseren van een bepaald doel of een gewenste situatie; het herhalen van affirmaties; enzovoort.

Alleen al tussen deze drie vormen van meditatie is er een groot verschil. Het effect van de meditaties is ook verschillend, dus het is belangrijk te weten wat het doel is van je meditatie.

Ben ik iets vergeten vermelden? Zijn er interessante links over dit onderwerp die hierover handelen? Laat iets weten!