Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

VAN ABSTRACT NAAR CONCREET: JOUW DOELEN ONTKLEED

Van abstract naar concreet: jouw doelen ontkleed

Vaak blijven we bij het formuleren van onze dromen hangen in te vage termen. Ontdek hoe je een persoonlijke invulling kan geven aan universele waarden.

Nu je weet wat de valkuilen zijn van doelen, en dat je steeds de balans moet vinden tussen competitiviteit en gezapigheid, kan je aan de slag om je doelen duidelijker te maken.

Waar je in eerste instantie naar op zoek bent is het doel achter het doel. Wat wil je bereiken met een bepaalde situatie, wat zal ze je geven? Eens je dat weet, kan je de omgekeerde beweging maken en scherp stellen hoe de vervulling van jouw wensen er precies zal uitzien.

Het doel achter je doel

Vaak zijn de doelen die we op het eerste zicht hebben, ook helemaal niet wat we echt willen. Het is wat we dénken dat we willen of wat we denken dat anderen voor ons willen… De motivatie om dergelijke dingen te bereiken smelt vaak als sneeuw voor de zon wanneer het wat moeilijk wordt: het is namelijk niet wat we écht willen. Jaag jij ook de verkeerde dingen na?

Achter veel doelen schuilt een verborgen verlangen. Vermageren maakt je niet noodzakelijk aantrekkelijker, rijkdom maakt je niet altijd gelukkiger en het nieuwe leven dat je elders opstart blijkt binnen de drie maand een kopie van het oude.

Waar je naar op zoek bent is het doel dat onder de oppervlakte leeft. Dat zijn vaak minder tastbare dingen, zoals liefde krijgen, vrijheid ervaren, gelukkig zijn, het gevoel dat je leven zin heeft… Die dingen zijn langs de ene kant minder tastbaar, en langs de andere kant geven ze je veel meer opties om je doel te bereiken.

Ontdek hier het doel achter je doel

Wat wil jij eigenlijk, dat achter die oppervlakkige doelen schuilgaat? Als je je deze vraag niet stelt, loop je het risico dat je je toevlucht neemt tot ‘quick fixes‘. Dat zijn schijnbaar onmiddellijke oplossingen, die zelden tot nooit het gewenste resultaat kunnen realiseren.

Neem één van je doelen erbij. Vraag jezelf vervolgens af waarom je dat precies wil. Wat zal het je geven als je het bereikt? Welk negatief ding zal er niet meer zijn? Wie zal daar allemaal plezier aan beleven, en op welke manier?

Een aantal voorbeelden: stoppen met roken kan je gezonder maken, en daardoor voel je je misschien aantrekkelijker en waardevoller. Meer geld verdienen geeft je wellicht meer tijd, of meer mogelijkheden om te reizen en mensen te ontmoeten, of nog iets anders. Een goede relatie kan je rust geven, of je net in staat stellen je uit te leven of helemaal aan iets concreet en waardevol te wijden.

Met nicotinepleisters ben je nog steeds een verslaafde; als je meer werkt voor meer geld heb je nog minder vrijheid en je kan niet zomaar stoppen; wanneer je een partner vindt moet je nog steeds als niet meer opboksen tegen twijfels en onzekerheid. In die zin kan je een doel bereiken, en nog steeds geen meter vooruit gegaan zijn.

In het volgende artikel leer ik je hoe je uit je achterliggende wensen een scherpe doelstelling kan destilleren.
 

Lees ook onze eBook over Doelen Bereiken

Al onze ervaring in coaching over doelen, literatuur rond doelen en het zelf bereiken van doelen staan nu gebundeld en beschikbaar voor jou in onze Publicatie over doelen.

eBook Doelen Bereiken