Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

ONZE 3 TEGENDRAADSE TIPS VOOR SUCCES IN 2013

Onze 3 Tegendraadse Tips voor Succes in 2013

Eens wat ander advies voor een nieuw jaar. Geen doelen meer; Geef toe aan verleiding; Maak omwegen. En daarmee dan nog eens succes boeken! Je leest hier hoe het werkt.

Naast beste wensen regent het deze dagen ook artikels over hoe je 2013 best kan aanpakken, of hoe vorm geeft aan je voornemens. Voorzover je die al hebt! We willen niet nog een zoveelste herhaling bieden van wat er al is; maar we hebben wel een aantal ideeën om het eens anders te bekijken.

We raden je dit jaar het volgende aan:

Geen doelen meer

Na de feestdagen weten we weer dat overdaad schaadt. Daarom dus nu: de dieet-versie van goede voornemens. Weg met de op berouw gebaseerde, ellenlange lijsten met verbeteringen om een voorbeeldburger te worden. Wat als we dit jaar onze lijst met plannen zodanig kort en gepersonaliseerd maken, dat het niet anders kan dan lukken?

In plaats van met pakweg drie dingen te stoppen, één ding. En in plaats van ons doel op een ideaal punt in de toekomst te leggen zonder rekening te houden met waar we nu staan, één stap vooruit.

Steeds meer worden we bij YourCoach overtuigde volgelingen van de eenvoud. Wat behapbaar is, wérkt. In de manier waarop je taal gebruikt, doelen stelt, een project of onderneming runt, je relaties aangaat…

Daarom werken wij met ‘the smallest possible step to start the movement’. Alle uitleg ten spijt merken wij dat mensen twee dingen nodig hebben om te vooruit te raken: een bezielde richting en een eerste stap. Het zijn die twee dingen die we in onze sessies (soms is er zelfs maar één nodig!) aan onze klanten meegeven. En met resultaat.

Succes gaat dus niet om het bereiken van doelen, maar om het zetten van de ene stap achter de andere. Doelen worden kilometerpalen die je passeert in je onverzettelijke reis in de richting van je dieperliggende motivatie.

Onze tip voor dit jaar: Kom vooral in beweging. Denk aan het opruimen van je huis. Het enige dat je nodig hebt is een duwtje in de rug, een haalbare kleine uitdaging om je in beweging te krijgen, zoals ‘5 minuten opruimen en dan is het gedaan’. Eens je in beweging bent, merk je hoe vlot het gaat en heb je vaak de neiging om gewoon verder te doen.

Geef toe aan verleiding

Succes gaat niet enkel over inspanning. Het gaat ook over het kunnen en mogen toegeven aan verleiding! Want zoals Paulo Coelho het zo treffend stelt: ‘A life spent resisting temptations is a wasted life.’

Genieten is een onmisbaar element van succes en vooruitgang. Waar haal je anders de motivatie om verder te gaan?
Waarvoor doe je het eigenlijk allemaal, als het niet is om er op één of andere manier plezier aan te beleven?

Dat lijkt zo ongelofelijk logisch, maar zeg nu zelf: hoe vaak heb je je genot al uitgesteld en uit het oog verloren bij het nastreven van allerlei doelen? Zeker als je allerlei doelen tegelijk nastreeft: wat blijft er dan nog over?

Als je dit jaar op een bepaald moment merkt dat je met een zuur gezicht loopt, is het redelijk waarschijnlijk dat je niet genoeg aan het genieten bent. Maak er een punt van dit zo weinig mogelijk te laten gebeuren; bedenk dan even wat jou plezier zou doen en doe het!

Onze tip voor dit jaar: Als je op één vlak aan het inboeten bent, beloon jezelf dan op een ander vlak. Zorg dus dat je toch nog eens kan zondigen in je leven. Als je bijvoorbeeld aan het trainen bent, blijf dan iets langer in bed liggen. Verbind wel het ene aan het andere! Dus geen training, geen extra snooze.

Maak omwegen

We hebben nogal de neiging om strakke schema’s te stellen. Time is money! Geen tijd te verliezen dus. We stellen een planning op, tussenstappen en deadlines. En net daardoor verliezen we kostbare tijd.

Want de realiteit laat zich niet naar onze plannetjes plooien. Een wegenbouwer kan wel een rechte lijn trekken op een landkaart, maar moet zich uiteindelijk toch aanpassen aan het landschap. Wil je toch absoluut rechtdoor dan moet je omslachtige ingrepen plegen. Bergen doorsnijden, bruggen bouwen, bossen kappen… Daarbij komt nog dat onze doelen veel complexer zijn dan het bouwen van een weg.
Het zijn wij die flexibel moeten leren omgaan met de realiteit. Een rivier zoekt ook de gemakkelijkste weg, waarbij de omweg ook de snelste weg is. In plaats van strakke plannen te maken, hebben we een werkwijze nodig die ons vooruit brengt zonder ons aan vaste schema’s vast te pinnen.

Er is geen landkaart in het leven; het terrein is zich nog aan het vormen terwijl je bezig bent. Wat je nodig hebt is een soort kompas, waarmee je omzwervingen toch onmiskenbaar een bepaalde richting uitgaan.
Bekijk het zo: je zal sowieso je pad met al zijn omwegen moeten bewandelen. Je kan het niet korter maken, want dat zorgt ervoor dat je dingen mist die je verrijken en die je verder helpen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die zijn vrienden opoffert aan sneller carrière maken.

Je kan niet sneller gaan dan je natuurlijke ritme, want dan raak je uitgeput en gedemotiveerd. Dan stopt je beweging, je valt stil. En bovendien mis je in je haast waardevolle ervaringen. Een natuurlijk ritme is niet ‘altijd meer’, maar ‘op en neer’. Denk aan een fitness-schema waar geen rustdagen en terugvalperiodes inzitten: dat houd je nooit vol, en door steeds meer achter te lopen geef je op.

Het zijn net de verplichting en verwachting om binnen een bepaalde ergens te raken die ons verstikken en verlammen; een beweging op ons eigen tempo is natuurlijk en versterkend. Zoek naar je natuurlijke tempo en wees niet bang om van het pad af te wijken als je innerlijk kompas je dat aangeeft.

Het leven verloopt niet altijd zoals jij het wil. Dat geeft een onmiskenbare shift in hoe je doelen stelt. Ga niet voor dingen die maar waardevol zijn zolang alles volgens plan verloopt. Dat is vaak het probleem met sporten of diëten: als je niet geniet van de gewoontes die je ervoor moet kweken, wordt ook het achterliggende doel verzuurd. Kies richtingen in je leven waarvoor je bereid bent enig uitstel en onverwachte moeilijkheden te verduren. Of zoek een gemakkelijke weg.

Onze tip voor dit jaar: Probeer wat dingen uit in de richting van je voornemens. Ga eens window shoppen, volg verschillende cursussen, loop eens mee met een professional… eerder dan je zinnen op één specifiek doel te zetten en jezelf daaraan vast te klinken. Door te experimenteren en er op een vrijblijvende manier mee bezig te zijn krijg je de smaak te pakken en bereik je vaak als vanzelf je doel.