Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

ELKE VAN PARYS OVER 'ONLINE SCHITTEREN ALS COACH OF TRAINER'

Elke Van Parys over ‘Online schitteren als coach of trainer’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 24 oktober 2019 met Elke Van Parys over ‘Online schitteren als coach of trainer’.

Op donderdag 24 oktober ontvingen wij Elke Van Parys tijdens het Yourcoach Café in Loft26 te Gent. Ze inspireerde ons als trainer en coach om ook online aan de slag te gaan.

We maakten kennis met de vijf voorwaarden om online te kunnen starten en ontvingen tussendoor vele waardevolle (gratis) tools & tips om snel aan de slag te kunnen gaan.

Dit zijn volgens Elke de vijf voorwaarden om online te kunnen starten.

1. Als je zelf niet overtuigd bent, zet je geen overtuigende stappen.

Wanneer jij gelooft dat het online verhaal moeilijk is, iets wat je “moet doen” en niet leuk kan zijn, dan zal dat ook zo zijn.

Zelf had Elke twee overtuigingen die haar lang hebben weerhouden om te starten met het geven van online trainingen:

1. ‘Online trainen is een privilege voor een paar slimme koppen, niet voor mij.’

Ondanks het feit dat Elke geen ICT achtergrond heeft, ging ze van digitale leek naar digi-fan.Op vandaag beweegt ze zich moeiteloos door het online landschap. Haar geheim? Ze gebruikt enkel online tools die zeer intuïtief werken.

2. ‘Het kan ook zonder het digitale/online luik.’

Elke geloofde dat ze verder kon, ook zonder het digitale luik. Haar eigen kinderen bewezen haar het tegendeel. Zij behoren tot de zogenaamde Generatie Z (geboren tussen 1995 en 2010), ook wel de YouTube generatie genoemd. Deze generatie stroomt nu net de arbeidsmarkt op en zijn dus je klanten van morgen. Elke ziet hierin een kans om nu al een voorsprong uit te bouwen als dienstverlener op de online platformen waar deze generatie morgen zijn diensten zoekt.

Bovendien beloven de trends dat een groot deel van de marketing in 2020 uit video marketing zal bestaan.

2. Is je omgeving stimulerend of afremmend?

Niet enkel wat het ondernemerschap betreft, maar ook voor het online verhaal? Hoe kijkt jouw directe omgeving naar vloggen, online video’s, een podcast of webinar?

Ook voor dit luik raadt Elke ons aan om een stimulerende omgeving te zoeken. Ook dat kan online, in bijvoorbeeld een Facebook groep.

3. Kies een online vorm die bij je past.

Op ieder potje past een online dekseltje, stelt Elke. Zij is ervan overtuigd dat er voor iedereen een vorm van online coachen en trainen is die bij jou past.

Naast het geven van webinars, zijn er nog verschillende vormen van online trainen. Sta jij bijvoorbeeld niet graag voor een camera maar heb je een fijne stem waar mensen graag naar luisteren? Dan is een podcast of audio bestand misschien een geschikte online vorm voor jou.

Verder heb je nog andere vormen, zoals video’s, Facebook live, trainingen met geanimeerde video’s of ondersteunende beelden, een geluidsbestand via Soundcloud, een privé chat voor coaching een online bibliotheek, een online academy…

4. Keep it simple

Wat vele mensen afschrikt om online aan deslag te gaan is het kostenplaatje. Heb je echt een professionele studio en bvb. heb je een professionele studio nodig en dito camera en geluidsapparatuur nodig?

Het kan ook eenvoudiger. Met een goede smartphone of computer en enkele goede (soms zelfs gratis) online tools kan je al een heel eind komen. Start dus nooit met de ‘full option’ maar bouw dit geleidelijk aan op.

Enkele tools die Elke zelf gebruikt is bijvoorbeeld WeTransfer voor het delen van grote video bestanden.
Wist je trouwen dat je via WeTransfer ook een link kan aanmaken?
Elke vertelt het jou in deze video:

5. Winnaars hebben een plan

Dankzij het online trainen heeft Elke zelf een hele mooie sprong vooruit kunnen maken. Hoe ze dat deed?

Ze heeft haar business model geleidelijk aan uitgebreid met een online aanbod. Van haar gratis aanbod, het ontwikkelen van online trainingen die je altijd kan aankopen tot het pimpen van haar offline aanbod. Haar aanbod werd hierdoor waardevoller en zo kon Elke haar prijs ook verhogen.

Toen haar online aanbod er was, kwamen er ook klanten uit Nederland. Wist je dat er 17 miljoen Nederlands zijn, bovenop de 7 miljoen Vlamingen die je nu misschien al bereikt? Als je in het Engels werkt, is je bereik uiteraard nog groter.

Think big Start small

Tijdens het Yourcoach Café heeft Elke ons alvast goed op weg gezet. Met een eenvoudige app gingen de deelnemers de avond zelf nog aan de slag: Quik. Je maakt snel en eenvoudig een mooie video van enkele foto’s op je telefoon. Zo heb je in no-time een video die je kan gebruiken.

Ben jij klaar voor een volgende stap en wil je starten met het geven van webinars? Dan geeft Elke nog deze tips mee:

  • Wanneer er 20% tot 30% van het aantal inschrijvingen live deelneemt aan je webinar, dan zit je aan het gemiddelde voor live webinars.
  • Komt er niemand opdagen? Een lege virtuele classroom hoort erbij, dat was ook voor Elke zo. Laat het jou niet tegenhouden, want ook dit is een ervaring die jou iets leert over het online training en coachen.

Download hier de presentatie van Online schitteren als coach of trainer.

Elke Van Parys is sinds 2000 actief als professioneel trainer. In 2010 richtte ze heydays op, een trainingsinstituut gespecialiseerd in onder meer peoplemanagement en train-the-trainer. Ze begeleidt professionele trainers, coaches en dienstverleners bij het ontwerpen, geven en succesvol promoten en verkopen van hun online en offline trainingen.

Haar kennis heeft ze gebundeld in haar boek De kunst van het trainen, dat in maart 2019 werd uitgegeven bij Lannoo Campus.

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café