Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

CHRISTINE WITTOECK OVER ‘IS EEN DIGITALE DETOX NODIG?’

Christine Wittoeck over ‘Is een digitale detox nodig?’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 18 november 2021 met Christine Wittoeck over ‘Is een digitale detox nodig?’.

Op donderdagavond 18 november 2021 mochten we entert(r)ainer en digital detox coach Christine Wittoeck ontvangen in ons coachcafé. We begonnen met enkele afspraken! GSM uit, en zouden we in een online sessie gezeten hebben: sluit alle applicaties behalve de sessie van het coachcafé.

In een eerste deel keken we naar de valkuilen van digitaal werken en leven. Hoe komt het dat we die verleiding tot afleiding niet kunnen weerstaan en welke gevolgen zijn er zoal voor ons welzijn? Ken jij de volgende veelgebruikte termen: FOMO, Infobesitas, Nomophobia, Fantoomtrillen of Phubbing?

Onderzoek toont aan dat in 2020 de gemiddelde mobiele schermtijd is toegenomen tot 3 uur en 5 minuten per dag; een stijging met 37 minuten. Vooral het gebruik van sociale media boomde, als antwoord op de social distancing en de lockdownmaatregelen: in 2020 bracht de Vlaming dagelijks 73 minuten door op sociale mediaplatformen – tegenover 49 minuten in 2019. TikTok, in het bijzonder, is aan een opmars bezig (Bron:
Digimeter 2020 Imec).

Maar toch ook even relativeren: onze verleiding tot afleiding wordt actief bevorderd door Habit Forming Technologie (bijvoorbeeld het infinite scrollen in Facebook). Het ligt dus niet alleen aan ons 🙂

In het tweede deel van de workshop overliepen we wat we zelf kunnen doen om digitale rust en comfort te vinden. We kregen tips om concrete stappen te zetten naar een betere digitale balans, zowel op het werk als privé. Zo had Christine het over het belang van “Meten is weten”. De naakte cijfers geven vaak een confronterende boost om echt aan de slag te gaan. Ga dus regelmatig na hoeveel tijd je aan welke applicatie besteedt. Communiceer ook over communicatie. Bespreek met je omgeving jouw bereikbaarheid: maak duidelijke afspraken en communiceer je verwachtingen.

Christine eindigde met zeven concrete tips:

  1. Tip 1: Zet al je alarmen en notificaties visueel én auditief uit.
  2. Tip 2: Single task. Doe één ding tegelijk en zet al de rest uit. Beslis hoe en wanneer je bereikbaar bent.
  3. Tip 3: Vergader zo optimaal mogelijk online. Neem de tijd om te recupereren na elke meeting en maak een fysieke scheiding tussen werk en privé. Bovendien: misschien is gewoon even bellen beter.
  4. Tip 4: Neem een offline break. Een kleine wandeling, kort gesprek om je tijd wat ruimte te geven om op adem te komen.
  5. Tip 5: Digital detox @ home. Maak duidelijke afspraken binnen het gezin en organiseer terug een spelletjesavond. Geen tablets of smartphones tijdens het eten.
  6. Tip 6: Koop een wekker en leg je smartphone buiten de slaapkamer.
  7. Tip 7: Leer de juiste prioriteiten stellen.

Digital Detox Test

Ben je een digitale junkie of een digitale alleseter? Hoe onmisbaar is jouw mobiele telefoon? Is hij je vriend of is hij je stalker? In hoeverre is e-mail een stoorzender? In een korte Digital Detox Test van Christine Wittoeck krijg je meer inzicht in hoe verslaafd jij bent aan je digitale hulpmiddelen. De resultaten krijg je per e-mail toegestuurd met enkele praktische tips voor meer digitaal comfort.

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.
Programma YourCoach Café