Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

BJÖRN STIENSTRA OVER 'BINNENSTEBUITEN LEVEN'

Björn Stienstra over ‘Binnenstebuiten Leven’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 23 maart 2017 met Björn Stienstra over ‘Binnenstebuiten leven’.

Op donderdagavond 23 maart 2017 kwam Björn Stienstra helemaal uit Maastricht om ons een interactieve workshop te geven rond Binnenstebuiten Leven, of Innerlijk Leiderschap. Meer dan 30 mensen woonden de avond bij.

Björn Stienstra’s workshop over Innerlijk Leiderschap

Björn werkt graag interactief dus er kwamen vooral veel oefeningen aan bod, gecombineerd met een minimum aan theorie.

Allereerst mochten we even de ogen sluiten en voelen hoe we erbij zaten. Wat we nodig hadden op dat moment om aan te komen, er te zijn. Hoe kan je dat aan jezelf gunnen op dit moment?

Innerlijk Leiderschap gaat ook exact daarover:

Wat heb je nodig, en (hoe) kan je jezelf dat geven?

Dat betekent dat je minder gaat graaien, en de zaken extern zoeken. Dat je naar binnen gaat: hoe kan je jezelf de aandacht, de rust, de voldoening… geven die je zoekt?

Hij vertelde een prachtig verhaal over hoe hij ooit met een groep aan het mediteren was. Tijdens de meditatie vloog een zwerm ganzen gakkend over. Toen Björn achteraf vroeg hoe het geweest was, liet één van de deelnemers zich ontvallen: “Goed, behalve die stomme ganzen die me uit mijn flow haalden!”

Een prachtig voorbeeld. Het is makkelijker om zen te zijn op een berg, dan je rust te behouden wanneer je terugkeert in de drukte. Hoe vind je dan rust? Alleszins niet door naar buiten te blijven wijzen naar de ganzen…

We zijn zoveel bezig met de buitenkant. “Als dat in orde is, dan…” Daardoor zijn we continu onszelf kwijt.

De volle kan water

Björn toonde ons een volle kan water. “We zijn die allemaal,” vertelde hij. We zijn een volle kan, maar het gaat om inhoud. Er stonden ook allemaal glazen, bekers… die representeerden allerlei situaties. Giet je het water erin, of niet? Pas je je aan aan de vorm van de situatie, of probeer je je eigen vorm te behouden, zonder iets van je eigen water kwijt te zijn? Breng je je essentie in, geef je iets van jezelf?
Dat betekent niet jezelf weggeven, maar wel iets van jezelf laten zien. Wanneer je je niet wil aanpassen, je vorm niet wil veranderen, ontstaat er innerlijke (en uiterlijke) strijd. Daardoor raak je uitgeput.

Lees jij je eigen handleiding?

Björn haalde 2 soorten mensen aan: mensen die de handleiding lezen, en zij die de handleiding weggooien en meteen met het apparaat aan de slag gaan. Ken jij je eigen handleiding wel, of duik je overal in?

Hij las een gedicht voor:

There is a voice inside of you
That whispers all day long,
‘I feel that this is right for me,
I know that this is wrong.’
No teacher, preacher, parent or friend
Or wise man can decide
What’s right for you – just listen to
The voice that speaks inside.

We handelen vanuit routine

Aan de hand van 2 oefeningen toonde Björn ons hoezeer we uit routine handelen. Eerst mochten we allemaal een duikboot tekenen: bijna iedereen tekende die in zijaanzicht! We hebben zo onze vaste manier van kijken, veel van de dingen die we doen lopen op automatische piloot. In de tweede oefening mochten we onze handen in elkaar haken en één duim boven de andere leggen. Welke ligt boven? Altijd dezelfde!
Verandering vraagt ook dat je nadenkt. Een duikboot vanuit een ander perspectief vraagt meer concentratie, en maakt ook onze creativiteit wakker. Je vingers anders in elkaar haken vraag net iets meer aandacht en coördinatie.

Een leuke dagafsluiting

Björn deelde met ons hoe hij dagelijks de dag afsluit met zijn vrouw. Een oefening om de waan van de dag te weerstaan, om niet teveel in automatische piloot te leven.

Vraag 1: “Wat was vandaag een moeilijk moment voor jou?”
+ “Wat maakte dat een moeilijk moment?”
Vraag 2: “Wat was jouw mooiste moment vandaag?”
Wat ervaar je bij moeilijke momenten? Het wringt, het kraakt. En bij mooie momenten? Je staat open, er is gemak en flow. Beide heb je in je. Kan jij wat van het mooie in het moeilijke gieten? Dan zou je er al heel anders instaan.

Binnen en buiten leven

Je hebt een binnen- en een buitenleven. Beide wisselen af. Dit stelde Björn voor met een tekening van een lemniscaat.
Buitenleven: alles wat buiten gebeurt, mensen, ontmoetingen, situaties.
Binnenleven: gedachten, gevoelens, overtuigingen…

Waar die twee punten samenkomen, is het punt van impact. Inzoomend op impact kom je op 7 domeinen terecht, die elkaar cyclisch opvolgen:

Waarnemen. Hier gaat men al vaak de mist in. Iedereen heeft zijn filters, we zien de dingen niet zoals ze zijn. We nemen dingen voor waar ipv waarnemen.
Voelen. Je kan bvb in de adrenaline schieten, in de emotie…
Denken. Welke overtuigingen, oordelen… schieten hier in gang.
Accepteren van de situatie die je ziet.
Mogelijkheden zien. Zie je er nog, als je in de emotie zit en een gespannen overtuiging hebt?
Kiezen. Kies één van de mogelijkheden.
Actie ingaan.

Daarna krijg je een nieuwe ervaring, die ga je waarnemen en de cyclus herbegint.

Leven vanuit angst of acceptatie

Björn tekende een schema van ons lichaam, met de 3 gebieden: hoofd – hart – buik (of hara). Naargelang je vanuit de ene of de andere modus leeft, beleef je de zaken anders en sta je er anders in.

Negatief: Controle willen uitoefenen (hoofd) – Goedkeuring zoeken (hart) – Veiligheid zoeken (buik)
Positief: Brede blik (hoofd) – Compassie (hart) – Vertrouwen (buik)

2 vragen van leiderschap

Als je mensen ergens naartoe wil leiden zijn er 2 vragen:

Waar ga ik naartoe?
Wie gaat er met me mee?

Het is belangrijk dat je ze in die volgorde stelt, anders ben je in beweging maar zonder richting. Dan verlies je je aanhang.

Opstelling met boodschappen

Als afsluiter mochten we allemaal een kaartje trekken, en een plek in de ruimte kiezen. Naargelang onze plek ten opzichte van anderen vertegenwoordigde ons kaartje iets bepaalds voor de mensen rond ons. Iets dat je trekt of je stuwt, een innerlijke houding of net iets dat je naar buiten mag brengen. Hieruit ontstonden tal van mooie inzichten!
 

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café