Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

ANNICK DEFOORT OVER 'SELFCOACHING'

Annick Defoort over ‘Selfcoaching’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 24 januari 2013 met Annick Defoort over ‘Selfcoaching’.

Op donderdagavond 24 januari 2013 luidden we de start van een nieuw seizoen YourCoach Café in. We ontvingen Annick Defoort, die het kwam hebben over de methode Selfcoaching. Een kleine 20 geïnteresseerden vonden hun weg naar de Zebrastraat, en maakten er een gezellige avond van.

Over de lezing

Annick legde ons rustig en helder uit waar Selfcoaching om draait. Het gaat niet zozeer over jezelf coachen zoals de naam veronderstelt, maar wel over het omgaan met stress. Als eerste zagen we de verschillende trillingen waarin je hersenen zich kunnen bevinden:

Brain Waves

Zoals je hierboven ziet, zijn de Betagolven deze waar we vaak inzitten. Wanneer we piekeren, ons opwinden, gestresseerd zijn… Door bewust meer in de andere zones te vertoeven, kunnen we rustiger en creatiever in het leven staan. En krijgen we toegang tot meer van onze capaciteiten, ook in spannende situaties.

We kregen een aantal basisprincipes mee. Ik moet wel echt alert geweest zijn want hier zijn ze:

1. Gedachten zijn krachten

De basisgedachte van het ontwikkelingsdenken: je gedachten scheppen je wereld. Verander je gedachten, en je wereld verandert.

2. Je krijgt waar je op focust

Als je nieuwe schoenen nodig hebt, is dat alles wat je ziet. Gerelateerd aan het Model van de Wereld in NLP: iedereen ziet de dingen anders. Verander je focus, en je zal andere resultaten krijgen.

3. Emoties en gedachten zijn geprogrammeerd/programmeerbaar

Als het om stress draait, is het dus aan jou om te beslissen of je je steeds weer in stress laat komen. Ontspanningsoefening kunnen helpen om in acute situaties het hoofd koel te houden.

Als afsluiter deden we nog een ontspanningsoefening, met de naam Jacobson. Als je al meditaties rond lichaamsontspanning deed ken je deze: we overliepen de lichaamsdelen en spanden ze eerst op, om ze vervolgens te laten ontspannen. Wat bij deze versie goed werkte, waren de precieze instructies die we kregen om de spieren optimaal op te spannen.

Ondanks de luide salsamuziek van de zaal onder ons, werd het een relaxerend moment dat een gezellige avond in de Zebrabar inluidde.
Al bij al een verkwikkende herhaling van de basics van ontwikkelingsdenken. Annick is echt een belichaming van wat ze zegt. Ze had zelf file- en parkeerleed ondergaan op weg naar de Zebrastraat, en bleef daar verrassend kalm onder.

Achteraf werd er nog gezellig nagepraat aan het haardvuur en aan de bar. Een mooie start!
 

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café