Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

5 eenvoudige manieren om coachend leider te worden

Na een inspirerende opleidingsdag kwamen we tot de conclusie dat coachend leiden veel gemakkelijker is dan we zelf dachten. Hier is hoe je het doet!

1. Focus je op krachten, niet op zwaktes

Niet iedereen is op dezelfde manier inspirerend, maar iedereen heeft het wel in zich om inspirerend te zijn. Word je bewust van wie je bent en welke je sterke punten zijn. Stop met te proberen iemand te worden die je niet bent; wordt in plaats daarvan beter in wie je nu al bent.

2. Iedere situatie vraagt om een andere aanpak

Soms ben je beter coach, soms beter een leider. Er zijn grofweg vier soorten leiders:

  • De visionair. Een bedenker, een pionier. Zet dromen om in realiteit, leidt door zijn visie en vermogen om projecten op te starten. Heeft lak aan procedures.
  • De producent. Zorgt dat alles gesmeerd loopt en dat doelen worden gehaald. Het doel heiligt de middelen. Mensen zijn minder belangrijk dan resultaten.
  • De beheerder. Zorgt voor procedures zodat in grotere organisaties de dingen gesmeerd blijven lopen. Vaak heel betrouwbaar maar weinig creatief.
  • De integrator, of coachend leider. Zorgt voor samenwerking en team spirit. Begeleidt mensen in hun persoonlijke groei met oog voor de doelen van de organisatie.

Iedere situatie vereist een ander soort leiderschap. Vaak gaat het dus niet om de vraag of je al dan niet een leider bent, maar of je in die situatie de juiste soort leider bent.

3. Inzicht krijgen is gemakkelijk

Ga niet op zoek naar dramatische inzichten. Je uitdagingen liggen onder je neus te blinken. Een daadkrachtige persoon kan meer rekening leren houden met anderen. Een people person kan leren grenzen trekken in plaats van altijd anderen plezier te willen doen.
Wat je irriteert, is vaak een aanduiding van wat je al goed kan, en waar je uitdagingen liggen. Gebruik bijvoorbeeld het kernkwadrant van Ofman om te ontdekken hoe je een irritatie kan omkeren in een groeiproces.

4. Het gaat niet om technieken, maar om onderliggende motivatie

Vergeet de truukjes! Lichaamstaal, gespreksmodellen, manieren om te manipuleren… De meeste dingen die je nodig hebt om te leiden, kan je nu al. Negeer cursussen die je beloven dat bepaalde technieken je leven zullen veranderen. Jij verandert je eigen leven! Het enige dat je kan doen met technieken is een toneeltje spelen tot je ook dat vergeet te doen.

Je verandert écht door in te zien wat je in bepaalde situaties doet, en door dat inzicht ervoor te kiezen dat bewust anders aan te pakken. Je hebt meestal al de vaardigheden die je nodig hebt (luisteren, empatisch zijn, beslissingen nemen), het is gewoon kwestie van het op het gepaste moment te beginnen doen. Dat is trouwens exact wat we behandelen tijdens onze Opleiding Coachend Leiderschap.

5. Het is een proces

Je kan niet in één dag veranderen. Geef het tijd! Kies een thema en hou je daar een paar maanden mee bezig. Word je bewust van wat je doet. Verandering is trouwens ook als dominoblokjes: eens je één ding effectief verandert, verandert de rest automatisch mee. Een leider wordt je door stap voor stap je eigen respect af te dwingen, en het vol te houden. Op den duur zullen ook anderen je gaan respecteren.