Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

HOE JE DIT JAAR WÉL JE VOORNEMENS KAN BEREIKEN

Hoe je dit jaar wél je voornemens kan bereiken

Velen beginnen het nieuwe jaar met voornemens. Anderen maken er al geen meer, omdat ze er niet meer in geloven. Begrijpelijk, weinig voornemens halen het tot in februari. In dit artikel ontdek je waarom, en wat je anders kan doen.

Het begin van een jaar is traditioneel een frisse start. De reflectie van het vorige jaar is ondertussen oud nieuws: tijd voor nieuwe hoop, en vooruitgang! Vandaag bepaal je of je eind 2012 met tevredenheid of frustratie zal kunnen eindigen; het loont dus de moeite het slim aan te pakken.

Wil je eind 2012 tevreden kunnen terugblikken? Bekijk dan even deze tips.

Waarschijnlijk heb je een kleine analyse gedaan van het vorige jaar, en heb je daaruit conclusies getrokken. Welke zijn die? Heb je dat nog niet gedaan, sta dan even stil bij vorig jaar.

Een mooie tool hiervoor is een soort SWOT analyse. Welke zijn je drie grootste successen, en mislukkingen? Waarin ben je gegroeid? Wat is er achteruit gegaan? Wat zijn je opportuniteiten voor het komende jaar, en waar zal je voor moeten opletten? Doe dit voor verschillende contexten van je leven.

Een noot over opportuniteiten en bedreigingen: voor mij komt dit in zekere zin neer op hetzelfde, enkel de perceptie of je al dan niet een oplossing hebt verschilt. Tip 1: verlies jezelf niet in de angst voor problemen en genereer oplossingen. Tip 2: fixeer je niet teveel op bepaalde oplossingen en houd in het achterhoofd welk probleem aan de basis ervan ligt. Zorg dat je oplossingen ook werkelijk het probleem oplossen.

Loop jezelf niet voorbij

Een gouden tip bij voornemens en planning is het beheersbaar te houden. Neem nooit meer dan drie dingen. Deze kan je eventueel nog opsplitsen, maar overweldig jezelf niet met meer dan je aankan.

Er is een verschil tussen denken dat je iets aankan, en weten dat je iets kan. Het laatste voel je in compleet contact met je lichaam, het andere is eerder een gedissocieerde berekening, gebaseerd op een ideale of historische zelf.

Het weze duidelijk dat wanneer je een planning opstelt, je deze best met heel je wezen maakt. Hoe ziet een dergelijke planning er doorgaans uit? Haalbaar! Een een beetje uitdagend.

Over prioriteiten en keuzes

Prioriteiten zijn speciale dingen. Ze kunnen namelijk snel veranderen. Is in januari je werk belangrijker, kan er wellicht iets ingrijpends gebeuren in je familie waardoor je dat plan nu eenmaal niet kan nakomen. Of je gaat voor kwaliteit, en plots krijg je zodanig veel te doen dat je al met moeite het gevraagde kan leveren. Dat vraagt flexibiliteit, en die heb je niet als je nu een Top 3 van je prioriteiten maakt.

De belangrijkste tip die ik je hier kan geven is: aanvaard wat komt, en werk ermee. Hoe meer je je bewust bent van wat er werkelijk aan de hand is, hoe meer je zelf in staat zal zijn om je eigen prioriteiten te stellen. Sowieso zal je af en toe eens ingrijpend verrast worden door iets. Ziekte, crisis, een erfenis, een kind; je bent niet altijd de meester van je lot. Hier bescheiden mee omgaan kan je veel teleurstelling besparen.

De juiste spanning veroorzaakt een vloeiende beweging

Velen willen in het leven gaan voor heel uitdagende dingen, en weinig haalbaar. Spijtig genoeg halen ze dan meestal ook weinig, zoals de lotto winnen. Het geheim van succes is niet één grote overwinning, maar een reeks kleine overwinningen die opbouwen tot een gigantische hoop. Het gaat niet om één of meerdere succesvolle stappen, maar om een vloeiende beweging: momentum.

De meeste grote ondernemers starten de ene zaak achter de andere, en schatten al snel in wat zal werken en wat los te laten. Het grote volume maakt het ook makkelijker om mislukkingen niet te persoonlijk te nemen. Hetzelfde geldt voor sportmensen, die elke dag trainen en aan honderden wedstrijden deelnemen. Mislukkingen horen erbij, overwinningen ook.

Zelfvertrouwen krijg je door iets te doén, en in het totaal en uiteindelijk meer te slagen dan te falen. Zorg dus regelmatig voor gemakkelijke overwinningen, en genoeg uitdagingen om met spanning te leren omgaan. Grote overwinningen zijn het gevolg van een gewoonte met succes. Een motor kan ook niet vertrekken in vijfde versnelling: begin klein, en bouw op.

Geef jezelf meer tijd

Denk aan de race tussen het konijn en de schildpad. Zet dit jaar eens niet in het teken van grote veranderingen, maar van geleidelijke evolutie. Gun jezelf de tijd om in enkele jaren te veranderen, en om het dan ook daadwerkelijk te doen.

Als je op één jaar tijd pakweg €1.000.000 wil hebben, zal je waarschijnlijk tegen 2012 nog geen cent rijker zijn, en uitgeput. Als je op tien jaar tijd rijk wil worden heb je marge, en zal je waarschijnlijk met gemak en plezier ieder jaar je doel halen.

Na twee, drie jaar heb je een zodanige momentum opgebouwd dat de zaken steeds sneller gaan, en je tussendoelen steeds ambitieuzer. Zolang je maar met heel je lijf blijft voelen.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een weekplanning: laat voldoende ruimte voor die onvermijdelijke onverwachte zaken die je niet kan laten liggen. Bij veel jobs kan dit gemakkelijk de helft van je werktijd innemen! Doe dit jaar minder dingen, en doe ze beter.

Een doel is geen plicht

En nog één ding over doelen: laat ze op tijd los. Stel ze nu, en herzie binnen enkele maanden. Stuur bij. Verdoe je tijd niet met het voortdurend opvolgen van je doelen. Tenzij dat heel efficiënt kan natuurlijk, zoals bijvoorbeeld een streepje zetten elke dag dat je gaan trainen bent, of van de chocolade afgebleven bent.

Doelen zijn dingen die je wil doen, en die je mag doen. Zorg dat dat ook zo blijft, dat het niet teveel moeten wordt. Natuurlijk moet je naar de fitness als je regelmatig wil sporten, en moet je je weerstand overwinnen. Dat gaat vaak ook over momentum: eens je begonnen bent, kost het minder moeite om in beweging te blijven.

Die eerste stappen moet je wel even zetten; zoek eens je in beweging bent de juiste hoeveelheid zodat je je niet overzet en je motivatie verliest. Zoals een wijze ooit zei: ‘Stop met eten terwijl je nog honger hebt.’ Dat wil zeggen: weet op voorhand hoeveel genoeg is. Stel niet enkel een minimum, maar ook een maximum in. Vergeet niet dat je maag pas zo’n 20 minuten na je laatste hap doorgeeft hoe vol ze wel is…

Meer bereiken in 2012?

Neem een doelencoach onder de arm.

Lees het artikel ‘Gouden Regels van Ondernemerschap

Lees dan zeker eens mijn ebooks over Arbeidsmotivatie, Doelen (Gratis), en/of Productiviteit (Gratis).