Nieuwsbrief Mei 2014

Beste,

De moeder aller verkiezingen is er bijna. Het is zo aanwezig dat we niet anders kunnen dan er iets over zeggen.

De strijd is bitsig, er wordt kwistig met veralgemeningen gesmeten. Het verschil tussen partijen en persoonlijkheden zit hem echter in de details, en die worden zelden besproken.

We zijn het er allemaal over eens dat we een beter leven willen, met minder belastingen en minder stress, een gestroomlijnde overheid en toch voldoende steun en veiligheid. Maar hoe gaan we dat dan realiseren?

En is het publiek geïnteresseerd in het antwoord, in de details? Hoeveel opkomst is er voor genuanceerd, vaak technisch debat? Iemand al eens de begroting (www.begroting.be/NL/pages/budgetOnline.aspx) bekeken, of het verschil in economische groei van Vlaanderen en Wallonië, of de exacte verwezenlijkingen van bepaalde ministeries de laatste legislatuur – en hoeveel weerwerk daarbij gemoeid was van mensen die nu het gebrek aan vooruitgang aanklagen?

Misschien zijn we wel principieel geïnteresseerd, maar praktisch minder. We zijn mondig, maar niet altijd even onderlegd. Zijn we niet eerder passieve politekers, die pas in actie schieten wanneer we benadeeld worden, of een maand voor de verkiezingen?

Dat roept de vraag op: Vormt de politiek ons, of vormen wij de politiek? Wij spelen een even grote rol in het spel als de schouwspelers die we verkiezen. Er zijn genoeg gedreven politici met dossierkennis en de wil om het verschil te maken. Maar iedereen zit eigenlijk even vast: de politici aan het politieke bedrijf, de partij en aan de publieke opinie; en wij aan hun beslissingen.

Net als in de winkel: wat wij willen kopen, wordt geproduceerd. Willen we goedkoper, meer, blinkender? Geen probleem. De eenheidsworst die ons gedraaid wordt, is wat wij gevraagd hebben en accepteren.

Pas wanneer we zelf de verantwoordelijkheid opnemen om zelf de wereld om ons heen vorm te geven, om invloed uit te oefenen, kan er iets veranderen. Tot dan zijn we eigenlijk even schuldig als de politici die we zo graag veroordelen.

Het is niet omdat onze klacht klopt, dat we daarmee een concreet en werkbaar alternatief bieden.

Bekijk deze verkiezingen misschien eens als een soort beginpunt: wat kan jij vanaf nu zelf doen om rechtstreeks een bijdrage te leveren aan de wereld die je liever wil zien? Wat is er wel mogelijk in je buurt, omgeving, in de wereld? Welke organisaties strijden nu al voor belangen waarin jij je kan vinden? Hoeveel tijd kan je vrijmaken om te helpen?

Niet dat je daar nu het hele systeem mee zal veranderen, maar het is al iets. Wanneer er echt iets verandert, komt dat meestal eerder van zij die de situatie ondergaan dan vanuit zijn die hem creëren. De weg ligt open, aan ons om hem te plaveien.

Met warme groeten,

Benjamin en Tom

Ps. Vergeet niet ons te volgen op Twitter, te liken op Facebook en te abonneren op de blog.

YourCoach Café op donderdag 22 mei

Vorige maand ontvingen we Patrick Pickart, de bekende hypnotiseur. Het werd een spectaculaire en speciale avond, waarin het mysterie van hypnose voor een stuk werd ontsluierd – en tegelijk verder in schaduwen gehuld.

  Lees hier het verslag van 24 april 'Hypnose in het bedrijfsleven'

Donderdagavond 22 mei: Sharon Vandousselaere met 'Yoga en Mindfulness op het werk'

Sharon VandousselaereOp donderdagavond 22 mei komt Sharon Vandousselaere spreken over 'Yoga en Mindfulness op het werk'. Het wordt (denken wij) een interactieve en inspirerende sessie. Tijdens de workshop krijg je meer inzicht in de psychologische en neurologische mechanismen die verklaren hoe dit werkt, en ervaar je door de oefeningen zelf wat mindfulness en yoga inhouden.

  Schrijf je nu in voor YourCoach Café op 22 mei

Loopbaanbegeleiding YourCoach
Kalender voor mei & juni

Donderdag & Vrijdag 22 & 23 mei - Opleiding Coachend Leiderschap Turbo

Donderdagavond 22 mei - YourCoach Café - Sharon Vandousselaere met 'Yoga en mindfulness op het werk'

Woensdagavond 4 juni - Demo-avond Integrale Coaching

Donderdagavond 26 juni - YourCoach Café - Karolien Roels met 'Burn-out en energie'

 

Bekijk al onze opleidingen en workshops op www.yourcoach.be/training/.

Zomeropleiding

Zin om deze zomer een opleiding te volgen? Van 14 tot en met 19 juli kan je in één ruk de Integrale Coaching Essentials volgen, 6 dagen op een rij. De volgende Essentials loopt op vrijdagen vanaf 10 oktober, en op 22 september start er een Professional-reeks.

Op woensdagavond 4 juni gaat er een demo-avond door in Centrum Open Mind. Je ontmoet er de lesgevers en kan er je vragen stellen rond onze aanpak, programma, unieke meerwaarde...

  Schrijf je in voor de demo-avond op 4 juni

Al op zoek naar een opleiding voor in september/oktober? Bekijk onze volledige agenda voor een overzicht van onze trajecten.

Over YourCoach

YourCoach is een professioneel en creatief coachings- en opleidingsbureau in Gent.

We zijn gecertificeerde coaches en erkende loopbaanbegeleiders. We coachen particulieren, professionals, leidinggevenden en ondernemers bij hun werk- en levensvragen.

We werken daarnaast in-company met teams, afdelingen en medewerkers rond communicatie, leiderschap en coaching.

We hebben ook een uitgebreid aanbod open opleidingen voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, waaronder de langlopende opleiding Integrale Coaching; verschillende NLP-trajecten; en workshops van 1 of 2 dagen rond diverse thema's.

We bouwen aan een Community die mensen met elkaar verbindt met als thuisbasis onze zaal, Loft 26. Daar organiseren we naast coachings en opleidingen ook regelmatig events en lezingen.

www.yourcoach.be

Qfor - KMO-Portefeuille - Loopbaancheques