Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

WAT MENSEN ECHT MOTIVEERT

Wat mensen echt motiveert

Op zoek naar een manier om je medewerkers te laten werken met de verantwoordelijkheid en zin voor initiatief van een ondernemer?

Auteur Daniel H. Pink publiceerde onlangs zijn langverwachte boek ‘Drive’, waarin hij uitlegt waarom geld enkel motiveert voor puur mechanische taken. Vanaf je je cognitieve vermogens nodig hebt, werkt financiële verloning zelfs averechts. Geld motiveert vooral negatief – dat wil zeggen dat het demotiverend is wanneer je er te weinig van krijgt.

Hij legt ook uit welke elementen mensen echt gemotiveerd maakt, waarom sommige mensen zelfs met plezier voor niks werken. Deze elementen zijn Autonomie, Meesterschap en Bijdragen aan het grotere geheel. Deze principes verwerkte RSA in een schitterende animatie.

Ik las het boek en de vraag blijft: hoe implementeer je dit op jouw werk? Dat is exact wat ik onderzocht in mijn eigen publicatie over arbeidsmotivatie. Ik onderzocht alle motivatietheorieën, van Maslow over Herzberg tot Hackman&Oldham. Ik bestudeerde de managementpraktijk, financiële bonussystemen en leiderschapsvaardigheden. En dit combineerde ik allemaal met de inzichten uit Dan Pinks boek.

Hoe kan je je organisationele doelen (meestal opbrengst) halen, en tegelijk Dan Pinks ideeën in de praktijk brengen? Het lijkt een eeuwige tweestrijd: mens of bedrijf. Ik onderzocht praktische technieken, en ontwierp uit verschillende invalshoeken een zevenstapsplan waarmee je je mensen gemotiveerd te krijgen zonder geld te verspillen aan financiële bonussen. Lees het hier.