Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

FILIP DE KEYSER OVER ‘NEEM JE GEZONDHEID ZELF IN HANDEN’

Filip De Keyser over ‘Neem je gezondheid zelf in handen’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 22 september 2022 met Filip De Keyser over ‘Neem je gezondheid zelf in handen’.

Op donderdag 24 maart 2022 ontvingen we Filip De Keyser die een lezing kwam geven over ‘Neem je gezondheid zelf in handen’.

Prof Filip De Keyser is reumatoloog en begon met enkele verbijsterende cijfers: 1 persoon op 4 heeft een chronische ziekte en na 65 jaar hebben 3 personen op 4 chronische aandoeningen. Filip sprak terecht over de “vergeten pandemie”.

In zijn boek “Take Five” bespreekt Filip de impact van je levensstijl op je gezondheid. Medicatie kan al heel veel maar een gezonde levensstijl vergroot je levenskwaliteit aanzienlijk. Zijn onderzoek is gebasserd op talrijke wetenschappelijke publicaties en de studie van de zogenaamde “Blauwe zones”. Dit zijn zijn 5 afgebakende gebieden waarvan de bevolking een specifieke levensstijl en leefomgeving deelt en waar de mensen meetbaar langer leven:

  • Barbagia in Sardinië
  • Okinawa in Japan
  • Icaria in Griekenland
  • Loma Linda in California
  • Nicoya in Costa Rica

De essentie van “Take Five” is het 5-5-5-leefstijlplan: 5 leefstijldomeinen, 5 zelfgekozen acties en 5 minuten per dag.

5 leefstijldomeinen

De eerste 5 in “Take Five” staat voor 5 belangrijke leefstijldomeinen die onze aandacht verdienen: voeding, beweging, mindset, zingeving en sociale verbondenheid. Filip onderstreepte vooral het belang van zingeving, het is vaak de missing link. Het zijn grote en kleine (persoonlijke) doelen zoals bijvoorbeeld job, gezin, vrijwilligerswerk, spiritualiteit. Maar ook bijzondere uitdagingen: zingeving bij ziekte of zingeving bij ouder worden.

Filip besprak bij elk domein enkele voorbeelden van kleine, concrete & specifieke acties. Onze Top 5:

  • Regel van één (bijvoorbeeld één koekje, één regel chocolade)
  • Maak ontbijtfruitsla voor je gaat slapen
  • Restaurant? Zoek een ‘gezond’ restaurant; bekijk op voorhand het menu
  • Korte wandeling na de maaltijd (met collega’s, op het werk?)
  • Soep – vergeten maaltijdgang of tussendoortje

5 zelfgekozen acties

De tweede 5 in “Take Five” staat voor 5 zelfgekozen acties, met focus op eigen keuze (autonomie) en specifiek & haalbaar (competentie). Filip gebruikte hier de metafoor van de specht: herhaalde kleine acties met beduidend & duurzaam effect. Filips persoonlijk favoriet: koffie maken op één been.

5 minuten per dag

De derde 5 in “Take Five” staat voor 5 minuten per dag. Vijf minuten per dag is een eenheid van tijd, voldoende voor een zinvolle invulling en toch kort genoeg om geen beslag te leggen op een al te groot deel van je beschikbare tijd.

Bedankt Filip voor deze interessante lezing en ons te herinneren dat wat je aandacht geeft groeit. Ook levensstijl!

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café