Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

WAAROM TEAMBUILDINGS JE TEAM NIET BUILDEN

Waarom teambuildings je team niet builden

Veel teambuildings leggen de nadruk op plezier. “We moeten eens iets leuks doen met het team, dat versterkt de groepsgeest. Dan zijn de onderlinge relaties beter en gaat de productiviteit omhoog!” Welke baas kan daar nu nee tegen zeggen?

En zeker weten, het kan echt een onthulling zijn om je collega’s eens uit de werksituatie te zijn. Mensen hebben verschillende gezichten, waarvan de twee belangrijkste zijn: deze met en zonder werkstress.

Op het werk is er altijd een vorm van druk, het weze professioneel of sociaal. Je weet niet goed of je helemaal jezelf kan zijn, en sowieso blijven er altijd hiërarchische relaties en de doelen die moeten gehaald worden. Hoe goed je ook overeen komt, het werk gaat voor.
Een teambuilding neemt een deel van de druk weg (de professionele), maar niet de sociale. Dat wil zeggen dat dezelfde kliekjes met elkaar optrekken, en elkaar beter leren kennen. Vaak leren mensen elkaar echt niet zoveel beter kennen. Meer zelfs: de bestaande relaties én tussenschotten worden bevestigd.

Waarom? Vooral omdat mensen graag in hun comfortzone blijven, dus zolang ze dat kunnen doen zullen ze het doen. Zelfs al zit je samen in een raft, velen zullen toch eerder naar de raft met hun lievelingscollega schreeuwen hoe leuk het is dan dat met hun bootgenoten te delen.

Wat is er nodig? Een klein duwtje. Een sfeer van veiligheid. Het verlaten van comfort om op andere manieren naar elkaar te leren kijken, zonder dat het masker hoeft te veranderen. Leren zien dat er zich meer afspeelt dan je zelf dacht. Begrip leren krijgen voor elkaar.

Daarom zijn wij meer voorstander van teamcoachings. Dat gaat minder om entertainment, en meer over elkaar werkelijk leren kennen. Tijdens teamcoachings werken we met communicatietechnieken, persoonlijkheidsprofielen, interactieve oefeningen om de samenwerking te verbeteren…

Het eerste kwartier lijkt dat minder leuk (door de weerstand tegen het zich kwetsbaar opstellen), dan wordt het steeds beter naarmate je eindelijk de kans krijgt je te uiten en begrepen te worden door mensen waar je acht uur per dag mee doorbrengt. Het is misschien minder entertainend, maar een stuk krachtiger! Als bedrijfsleider ook een veel betere langetermijninvestering dan een dagje plezier waarvan het effect snel verdwenen is. Je kan de twee natuurlijk altijd combineren!