Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

VAN ADHD NAAR '1+1= MEER DAN 2'

Van ADHD naar ‘1+1= meer dan 2’

Samen kan je veel beter jezelf zijn, en je eigen stem laten horen.

Een sterk artikel over het jachtige en individualistische onze huidige samenleving door Paul Verhaeghen, tevens auteur van dit nauw aansluitende artikel over neoliberalisme (We genieten ons te pletter maar niemand is tevreden).

Ik ben vooral blij dat Paul Verhaeghe een stem krijgt in de ‘grote’ media. Want de mensen die nu al bezig zijn met een nieuw gemeenschapsdenken geraken daar nog te weinig. Of er wordt net naar de uitersten gekeken, die een slechte naam geven aan de gematigde bewegingen die voor een reële meerwaarde zorgen.

Vooral omdat die als te ‘soft’ of zelfs zweverig aanzien worden. Terwijl veel mensen ofwel aan de pillen, ofwel aan de mindfulness of een andere vorm van verlossing uit hun ondraaglijke bestaan zitten. Een beetje zachtheid en zelfkennis zouden dus niet misstaan, en toch blijven we doen alsof we het allemaal wel doorhebben. We kennen het probleem, en we wantrouwen de oplossing.

Niks nieuws onder de zon

Het is onze eigen blindheid en weigerachtigheid ten opzichte van ons geluk, die ons ongelukkig maakt. We hebben vrijheid, maar missen het engagement en de overtuiging om ze uit te werken en neer te zetten. Veel van onze vrijheid brengen we door in het verdrijven van de tijd.

De nieuwe waarden en normen zijn er, ze zijn er allang. De vraag is, wanneer wordt de drempel overschreden die mensen laat inzien dat het andere model écht niet zal werken? Coaches zien mensen ook binnenkomen wanneer het al te laat is: ze hebben een burn-out, of ze staan op scheiden, of ze zien het allemaal niet meer zitten. Jarenlange opgekropte gevoelens, en met een sessie of drie wordt men dan verondersteld ‘beter’ te zijn. En liefst zonder al te veel zweverig gedoe of onaangename confrontaties.

De gemeenschappen waar die normen en waarden zullen gelden, bestaan ook nu al. Ze zitten in verenigingen, vriendenkringen, bedrijven, gezinnen… Je ziet het bijvoorbeeld in de Open Source beweging, waarin software gemaakt en geüpdate wordt door duizenden vrijwilligers. In de sociale media, waar collega’s naar elkaar aanprijzen en samenwerken om een meerwaarde neer te zetten. Kijk rond, en je zal ze vinden.

Mensen die elkaar positief ondersteunen en voeling hebben met hun wereld. Die bewust eten, actief leven, rustig en recht voor de raap praten over zichzelf en – zouden we durven – hun gevoelens.

Dat is trouwens ook de betrachting van YourCoach, om een warme haven te zijn voor de mensen die bij ons komen.

Ben jij op zoek naar zo’n gemeenschap?

Er zijn er genoeg, als je eens rondkijkt. Bij ons ben je altijd welkom, maar je kan evengoed elders gaan – als het maar bij je past. En uiteindelijk dragen we toch allemaal dezelfde boodschap uit: samen kan je veel beter jezelf zijn, en je eigen stem laten horen.