Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

TOM HALLEZ & BENJAMIN BALL OVER ‘COACHEN MET KAARTEN EN FOTO’S’

Tom Hallez & Benjamin Ball over ‘Coachen met kaarten en foto’s’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 21 april 2022 met Tom Hallez & Benjamin Ball over ‘Coachen met kaarten en foto’s’.

Op donderdag 21 april 2022 gaven Tom en Benjamin een praktische workshop over coachen met kaarten, foto’s en andere objecten. Een 25-tal deelnemers kregen handvaten en werkvormen mee.

Hoe coach je met kaarten of foto’s?

Tom en Benjamin werken bijna elke sessie wel met kaarten of foto’s. Ze weten dus als geen ander wat je er allemaal mee kan doen. Want blijkt dat ze kunnen dienen voor een schier eindeloze reeks momenten en werkvormen.

Bekijk hier de de volledige video van de avond.

Soorten kaarten

Elke set kaarten of foto’s heeft een eigen sfeer. Daardoor lenen ze zich tot bepaalde vragen en klanten. Ze hebben ook een spectrum: hoeveel verschillende energieën, boodschappen… bevatten ze? Zitten ze allemaal in dezelfde richting (positieve quotes)? En tenslotte hebben kaarten ook een mate van sturing: ze laten veel of weinig ruimte voor invulling.

Wanneer kan je kaarten inzetten?

Eigenlijk kan je ze op allerlei momenten inzetten. Van
‘Hoe zit je erbij vandaag?’
Over
‘Kies een kaart voor je grootste angst’
Tot
‘Leg een foto in de ruimte voor je dappere deel en ga erop staan’

En ook:

  • Als je gesprek even vastloopt
  • Als je uit het verhaal wil en meer vormelijk, metaforisch werken
  • Als je in cirkels loopt en je wil een nieuw perspectief brengen
  • Een extraatje op het einde
  • Om de sfeer te verlichten

Hoe de kaarten laten trekken?

Dat kan door je klant blind of ziend te laten trekken – maar je kan als coach natuurlijk ook zelf een kaart voor je coachee trekken. Bij dat laatste is het wel belangrijk dat je het invullen teruggeeft aan je coachee: ‘Hoe is dat om te zien?’ en ‘Wat maak jij ervan?’

Meer halen uit de kaarten

De coachee heeft altijd wel een uitleg over waarom hij een kaart koos, en wat ze erin ziet. Maar er zit meer in. Vraag ook eens naar wat je coachee nog niet vermeldde:
‘Wat zie je nog?’
Of duid zelf iets aan:
‘En dit, waar zou dat voor staan?’

Dé vraag om het ongeziene in een coachgesprek binnen te brengen is: ‘Wat als dat geen toeval was…?’ Want soms lijken dingen willekeurig en zonder betekenis. Maar wanneer je verder graaft, blijkt dat er meer inzit dan je op het eerste gezicht zou gedacht hebben. Het is een manier van ‘out-of-the-box’ denken die nieuwe elementen in het gesprek brengt.

Wil je meer weten over coachen met kaarten?

Bekijk dan zeker eens onze online opleiding ‘Coachen met kaarten’, die je gratis krijgt bij elk van onze kaartensets.

XXXL Coachkaarten Coachkaarten zonder blabla

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café