Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

BLOG

SPEEL MEER, WERK MINDER

Speel meer, werk minder

Zie jij af op je werk? Ga je met tegenzin naar het werk, stel je todos uit die je liever niet zou doen, en ben je over het algemeen niet bijzonder enthousiast over taken en projecten die je toegewezen worden? Bekijk het leven eens als een speelplaats waar je nieuwe dingen mag uitproberen, waar niks verkeerd is.

Werk hoeft niet saai te zijn! Het kan opwindend zijn, iets waar je naar uitkijkt, een uitlaatklep voor je creativiteit en verbeelding. Als iets je verveelt, laat het vallen of vind een manier om het leuk te maken.

Work and play are words used to describe the same thing under differing conditions.

- Mark Twain

Werk is spel

Zie jij af op je werk? Ga je met tegenzin naar het werk, stel je todos uit die je liever niet zou doen, en ben je over het algemeen niet bijzonder enthousiast over taken en projecten die je toegewezen worden?
Je bent niet alleen. Velen vinden werk saai, hard, repititief, stresserend. Velen van ons zijn naar scholen gegaan waar we werden voorbereid op de werkwereld op manieren die niet bepaald motiverend waren. We moesten dingen doen ‘omdat ze goed voor ons waren’, en we deden ze omdat we ervanuit gingen dat dat was hoe het moest.
En in dat proces verdween langzaam het plezier in het leren van nieuwe dingen. En als volwassenen kregen we te horen dat we hard moesten werken om ergens te geraken in het leven, en dat werk niet leuk is maar dat het leven zo is. Ik krijg er een krop van in de keel wanneer ik het schrijf.

Maar wat een bullshit is dat…

We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing.

- George Bernard Shaw

Je leven is één grote speelplaats!

Bekijk het leven eens als een speelplaats waar je nieuwe dingen mag uitproberen, waar niks verkeerd is. Je leeft maar een 80-tal jaar en dat is te kort om altijd voorzichtig dingen tegen je zin te doen in de hoop dat er je niks slechts zal overkomen! Slechte dingen overkomen je toch, en in het spel van het leven verliest iedereen. Of zoals Dave Grohl zingt: ‘no-one’s getting out of here alive’.

Werk hoeft niet saai te zijn! Het kan opwindend zijn, iets waar je naar uitkijkt, een uitlaatklep voor je creativiteit en verbeelding. Als iets je verveelt, laat het vallen of vind een manier om het leuk te maken.

Met die instelling zal je harder werken dan ooit, maar het zal leuk zijn, en opwindend. Het wil niet zeggen dat je nooit repetitieve taken zal doen. Het is als bij het sporten: je gaat er keihard tegenaan en dat maakt het net zo bevredigend!

Bij leren is het net hetzelfde – het kan saai zijn en verpletterend repetitief, of het kan interessant zijn en plezierig en je vrije tijd opslorpen. Wanneer ik iets nieuws leer, kan ik er dagen, weken aan een stuk voortdurend mee bezig zijn, er zelfs mijn vrije tijd mee vullen, zonder ooit te denken dat het moeilijk of saai is.

In tegenstelling tot op school, waar leren veelal gepresenteerd werd als werk, zonder controle over wat je aan het leren was.

Een aantal tips om je werk in spel om te zetten

 • Vrijheid
  Maak je eigen schema en leer dingen bij die je interesseren en motiveren. Als andere mensen je een schema opleggen, zoek dan zoveel mogelijk tijdstippen om je eigen ding te doen. Voel je niet verplicht om altijd je telefoon op te nemen of op iedere e-mail te antwoorden. Als het belangrijk is, komt het wel terug. En neem regelmatig de tijd om afstand te nemen en alles eens te overschouwen, dat maakt dingen lichter.
 • Opwinding
  Volg je passie! Hou je niet in. Als iets niet interessant is, laat het vallen voor iets dat het wel is. Als je iets moet doen, maak er dan een spelletje van. Kan je het sneller, mooier, kan je een nieuw systeem bedenken dat nog efficiënter is?
 • Speel met anderen
  Het is fantastisch als je jezelf kan motiveren en entertainen; het spelen met anderen kan nog eens zoveel leuker zijn. Werk aan een project dat je motiveert met iemand die je bewondert.
 • Geef je helemaal
  Je kan van het ene naar het andere springen maar dan zal je nooit iets bereiken. Vind iets dat je opwindt, zet er tijd voor opzij en ga er dan helemaal voor. Je zal veel meer bereiken, en de voldoening zal er ook groter door worden.
 • Opscheppen
  Er is niets mis met een beetje opschepperij! We willen er allemaal goed uitzien voor onze medemens (of de andere sekse), dat zit gewoon in onze genen. Wanneer je iets publiek maakt dat helemaal van jou is en waar je trots op bent, geniet ervan!

De schoonheid van het minder gedaan krijgen

Er ligt zoveel nadruk op productiviteit, hyperefficiëntie, op zoveel mogelijk productie uit elke minuut persen. De beste boeken, tijdschriften en blogs over productiviteit zullen je vertellen hoe je het meeste kan halen uit tijd die je al wachtend doorbrengt, hoe je je energie kan maximaliseren, hoe je je tijd naar het werk kan gebruiken, hoe je iedere meeting effectiever en efficiënter kan maken, hoe je ieder uur van je werkdag optimaal kan benutten…

Mensen werken langer, checken voortdurend hun inbox, zijn gericht op meer gedaan krijgen. Maar voor wie of wat? Produceren we meer om meer op te brengen voor de bedrijven, of voor onszelf? Of gewoon om onze jobs te kunnen houden – jobs die we misschien niet eens leuk vinden?
Het is heerlijk om keihard te werken voor iets waarvan je houdt. Maar zelfs dan is het geen goed idee om de rest van je leven ervoor te negeren. Soms is het goed om minder gedaan te krijgen, om te ontspannen, om te ademen.

Hoe ontspannen?

Grappig dat ik daar iets over zou moeten schrijven – als we voortdurend op zoek zijn naar manieren om minder lui te zijn, zouden we dan niet heel goed weten hoe lui te zijn?

Regel één als je vergeten bent hoe te ontspannen: geen stress. Het is OK als je niet weet hoe je te ontspannen J Adem diep in en uit. Rustig.
Gun jezelf die ontspanning. Leer dat productiviteit niet alles is. Dingen creëren is schitterend, maar je moet niet iedere seconde met werk vullen. Spaar je energie en motivatie. Wanneer je werkt, maak het opwindend en geef jezelf er helemaal aan. Werk aan belangrijke zaken met een hoge impact, en ontspan daarna.

Je hoeft je niet schuldig te voelen wanneer je geniet!

Dat wil dus niet zeggen de hele dag zitten surfen of slapen… maar waarom ook niet? Waarom niet eens een heerlijk dutje? Waarom geen lekkere lange lunch en dan een siëstaatje? Waarom niet genieten van een goed boek?

Wat te doen met dagen waarop je er maar niet in slaagt om productief te zijn? Geniet ervan! Natuurlijk moeten we bepaalde dingen verwezenlijken, om de rekeningen te betalen en zo, maar een obsessie met productie is ongezond. Als het niet lukt om productief te zijn, ontspan. Laat de nood om productief te zijn gaan.

Wat als je jezelf NOOIT kan motiveren? Dat is een probleem. Maar als je je ontspant zal je gelukkiger zijn. En als je werkt wanneer het je opwindt, aan dingen die je interesseren, en je creëert prachtige dingen, dát is motiverend. Je hoeft jezelf niet te forceren om te werken wanneer je niet wil, of aan dingen die je niet wil doen.

Hier nog een aantal tips

 • Filteren
  Onderscheid de belangrijke zaken van de minder belangrijke zaken (hint: e-mails checken is meestal niet zo belangrijk). Concentreer je op de belangrijke zaken, neem er de tijd voor en schrap gewoon die kleine, onnodige dingen. Je hoofd zal leger worden, en jij rustiger.
 • Stop met je inbox te checken
  Twee of drie keer per dag is meer dan voldoende. En beslis bij iedere mail onmiddellijk wat je ermee zal doen – dat gebeurt toch vroeg of laat. Als er een taak in vervat zit die je niet onmiddellijk zal doen, zet ze op je lijst en laat het vallen tot die aan de beurt is.
 • Je tijd nemen
  Zet meer tijd opzij dan het noodzakelijke om dingen af te krijgen. Geniet ervan als iets vroeg af is! Of geef jezelf eens een uurtje vrij waarin je niks doet. Maak een wandeling tussen taken in. Of gun jezelf een hele dag vrijaf! Slaap uit. Kijk naar TV. Of doe een leuke activiteit dat je al jaren uitstelt.
 • Werk niet ‘s avonds
  Of toch zo weinig mogelijk. Geniet van je avonden.