Summer School van 22 t.e.m. 27 juli 2024

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

SHANA CORNELIS OVER 'WANDERCOACHING'

Shana Cornelis over ‘Wandercoaching’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 20 juni 2019 met Shana Cornelis over ‘Wandercoaching’.

Het laatste Yourcoach Café voor de zomerstop was er één met wandercoach Shana Cornelis. De kracht van Wandercoaching zit in je houding als coach. Midden in de natuur van de stad nam Shana ons mee om te vertragen, te verstillen en contact te maken met ons lichaam. Een mooie afsluiter en inspirerende workshop om met klanten deze zomer de natuur in te trekken.

Wandercoaching: wat is dat?

Haar liefde voor natuur bracht haar ertoe om alles wat zij geleerd heeft tijdens de opleiding Integrale Coaching toe te passen in een externe setting. Al wanderend doorheen het ondernemerschap heeft shana Cornelis van de ene op de andere dag beslist om haar klanten mee naar buiten te nemen. Zo ontwikkelde zij een unieke coachtechniek: ‘Wandercoaching’.
Deze vorm van coaching bestaat uit twee aspecten. Het eerste is de ‘wanderattitude’ die je als coach aanneemt. Vanuit die houding ga je vervolgens met je klanten naar buiten en coach je met de natuur- of stadselementen die je op pad tegenkomt.

Shana vertelt jou in deze video wat deze houding precies inhoudt:

Ze vergelijkt het met op vakantie gaan. Je kan een reis op verschillende manieren ervaren. Je kan steeds een volledig uitgestippelde route volgen, waarbij je alle locaties vooraf hebt opgezocht en perfect weet waar je heen gaat. Een andere manier is om je hotel uit te stappen en jezelf de vraag te stellen: ‘Waar wil ik vandaag heen gaan, links of rechts?’. Zo start je jouw dag om vervolgens op het mooiste terras van Rome te belanden, gewoon omdat je erlangs loopt, het jou opvalt en je beslist van daar te gaan zitten.

De Wanderattitude toegepast in een coachingsessie

Deze laatste houding is het uitgangspunt van de ‘wanderattitude’ maar hoe gebruik je die in een coaching met een klant?

Het gaat erom te vertragen, je intuïtie als coach te durven volgen, uit het hoofd gaan en in je lichaam zakken. Zo kom je tot de essentie van wat er speelt, bij je klant maar ook bij jezelf. Het zorgt ervoor dat je als coach relaxter in een sessie staat.

Shana nam ons mee naar buiten om deze houding te ervaren.

Oefening

Deze oefening kan je met een groep doen of alleen:

1. Vertragen

Begin te wandelen in stilte, alleen of in groep.

Wanneer je in groep bent neemt er 1 iemand de leiding en die bepaalt het tempo van de groep. Wanneer iemand zich geroepen voelt, neemt deze persoon over en gaat hij of zij nog trager wandelen dan de eerste persoon. Zo neemt de groep elkaar mee naar een heel traag tempo.
Wandel je alleen, vertraag dan geleidelijk aan jouw tempo tot je tot stilstand komt.

Onderweg observeer je jouw lichaam en gedachten zonder oordeel.

2. Maak contact met je lichaam

Kom volledig tot stilstand, sluit je ogen en maak contact met jouw lichaam aan de hand van een volledige bodyscan. Nu je contact hebt met je lichaam stel je jezelf deze vragen:

Hoe voelt je lichaam? Waar voel je spanning, waar voel je ontspanning? Welke plek in jouw lichaam vraagt nu om aandacht?

3. Maak contact met je gevoel

Maak contact met de plek in je lichaam die om aandacht vraagt en geef die even alle ruimte.

Hoe is het voor jou om daar contact mee te maken?

Wat voel je hier? Welke kleur heeft deze plek? Welke woorden komen op? Wat vraagt deze plek jou? Wat is er nodig?

Om af te sluiten laat je één boodschap opkomen vanuit je gevoel.

Open nadien terug je ogen.

4. Reflectiemoment

Neem na deze oefening enkele minuten om jouw ervaring te delen met de groep of voor jezelf neer te schrijven.

Hoe was dit voor jou? Wat heb je geobserveerd?

Hoe is het om te vertragen?

Indien er een gevoel opkomt, hoe is dat voor jou? Wat komt dat gevoel jou vertellen?
 

Zelf coach worden?

Integrale Coaching is onze unieke coachmethode. Integrale Coaching slaat de brug tussen de klassieke meetbare, rationele coachmethodes en de intuïtieve, creatieve manieren van werken. Begeleid mensen op gebieden waar het weten het laat afweten.

Over Integrale Coaching